Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Будите достојни насљедници генерација из вјекова за нама

Објављено: 20.05.2020. 18:45 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Војници, заклетва је изјава љубави, она је завјет будућности и биљег прошлости. Од данас сте заклети државном идеалу, стога служите вјерно као што су ваши преци сваку своју бит уткали у опстанак и постојање Црне Горе, поручио је министар одбране Предраг Бошковић на полагању заклетве добровољаца и војника по уговору.

Он је то казао на свечаности која је организована у касарни "Милован Шарановић" у Даниловграду, гдје су присуствовали начелник Генералштаба Драгутин Дакић и сарадници.

Министар је рекао да се Црна Гора никада није дала везати, подсјећајући на насљеђе краљева Михаила и Бодина, Балшића, Црнојевића и Петровића, а потом и на Тринаестојулски устанак.

“Знали су синови и кћери Црне Горе да у својим прсима не носе само своје срце већ и снагу својих отаца палих на вјечној стражи слободе. Над овим небом гордио се вијек над гордим вјековима, а овај минули изњедрио је антифашизам, црногорску легитимацију за врата цивилизације”, истакао је Бошковић, нагласивши да су Црногорци тако крчили стазе слободе.
Он је поручио да су црногорски слободари најсвечаније прослављали живот полажући га у име слободе, за коју су знали да је достижна.

“Из те страшне колијевке васкрснула је 2006. године обновљена Црна Гора”, рекао је он.

Бошковић је позвао војнике да буду достојни насљедници генерација из вјекова за нама.

“Не дајте да нас заварају туђи хвалоспјеви, већ поуздано стојте на бранику наше Црне Горе, јер наспрам поменутих великана и бораца за независност Црне Горе стоје безумне идеје о нестакну сопствене домовине. Мучно ли је гледати како кличу другој држави и како више воле туђу историју од сопствене. Пред њиховом бестидношћу превише је ишта рећи, а премало ишта урадити. Пред продајом сопствене отаџбине нећемо ћутати као прије. Као вазда ми ћемо своју ријеч рећи, рећи за сва времена - Сљедујте бити достојни потомци, јер и ви ћете једном бити нечији преци, па нека се пасови који се рађају имају по коме зборити”, поручио је министар одбране.

Обраћајаћи се присутнима начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић саопштио је да се војници заклетвом обавезују на живот у служби отаџбини и свом народу, од чега не постоји племенитији и часнији задатак.

"Будите поносни јер слиједите кораке својих предака, који су, попут вас, служећи својој земљи оружјем и храброшћу изборили да данас будемо слободни и своји на своме. Попут њих, гајите витешке идеале, оличене у ријечима `чојство и јунаштво' – чувајте себе од другога, али и друге од себе“, истакао је Дакић.

Начелник Генералштаба ВЦГ је поручио да су војници одабрали професију у којој ће стећи вјештине и искуства корисне за читав живот, постати самосталнији, јачи и одлучнији.

“Запамтите, ви сте припадници Војске Црне Горе увијек, у сваком тренутку, тако да очекујем од вас да будете примјерни и када нисте на дужности, ријечима и дјелима”, рекао је Дакић, нагласивши да ће ВЦГ бринути о новим војницима као својој дјеци јер су они будућност наше војске, али и цијеле земље.

На свечаности у Даниловграду која је, први пут, због ситуације везане за пандемију коронавируса, организована без родитеља заклетву је положило 76 новопримљених војника по уговору и 36 војника на добровољном служењу војног рока.

Такође, данас су у чин подофицира унапријеђена 42 војника.


 
Биро за односе са јавношћу Министарства одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?