Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Шавнику: Резултат као потврда заједничког рада

Објављено: 21.05.2020. 00:15 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је након радне посјете Никшићу, гдје је отворио водовод Пријеспа и присуствовао отварању савремене Поликлинике Никчевић, боравио и у радној посјети Општини Шавник. 

Тим поводом, потпредсједник је обишао новоизграђени асфалтирани локални пут Крња јела – Баре који је реконструисан кроз Програм развоја руралних подручја, који Влада реализује са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД). Направљен је и договор за нове пројекте за унапређење руралне инфраструктуре и квалитета живота и рада грађана. Такође, Симовић је током посјете Шавнику, а поводом Свјетског дана пчела – 20. маја обишао младог пчелара Марка Ћировића из Боана. 

Потпредсједник Симовић је заједно са предсједником Општине Влатком Вуковићем и мјештанима подијелио задовољство урађеним. Конкретно, када је ријеч о локалном путу у Барама, његово асфалтирање је значајно за домаћине овог краја, али и бројне друге који ће га користити, посебно сточаре који издужу на Сињајевину. 
MPRR  MPRR
И на овом пројекту, како је казао Симовић, радили су заједно Влада, Општина и мјештани, али и Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД). Симовић је подсјетио да је кроз тај пројекат прошле године на нивоу Црне Горе асфалтирано више од 35 км саобраћајница, истичући да је амбиција да у овој години то буде више - преко 40 км у седам општина обухваћених пројектом. Симовић је изразио увјерење да ће у Шавнику то бити путни правац за Дужи и Дубровско, у дужини од 7 км, истичући да тај пут има посебну вриједност са аспекта пољопривреде и руралног туризма, и укупног развоја тог краја.

Приликом посјете најављен је и наставак пројеката за рјешавање водоснабдијевања, уз подршку Министарства које је већ данас пребацило средства у износу од 55 хиљада еура за те намјене, уз додатних 75 хиљада кроз ИФАД.

Још један важан пројекат за Шавник је и реконструкција ђачког дома у коме су смјештени ученици Средње пољопривредне школе, а за чију реализацију је данас потписан споразум.

Потпредсједник је подсјетио да се током прошле године сагледало стање у том објекту, констатовано да је неуслован смјештај и најављена подршка. Кроз ИФАД пројекат обезбијеђено је 10 хиљада еура за реконструкцију, како би се ученицима обезбиједили пристојни услови.

На Свјетски дан пчела код младог пчелара у Боану

Потпредсједник Владе охрабрен је, како је казао, и посјетом младом пчелару Марку Ћировићу кога је обишао данас, са жељом да на тај начин Црна Гора обиљежи Свјетски дан пчела – 20. мај.

Према ријечима Симовића, било је задовољство обићи овог младог пчелара, видјети како се он бави пчеларством на један одговоран и професионалан начин, са пуно емоција и снажним порукама које шаље из свог домаћинства. Са сада Ћировић има 170 друштава, обезбиједио је додату вриједност јер је сертификовао своју производњу као органску користећи тако и додатна подстицајна средства Министарства, користећи и подршке из Европских претприступних фондова из претходног периода. 

„Посебно ме охрабрила његова порука да је ова година која јесте изазовна по много чему добро кренула за пчеларство и да обећава да буде повољна. Вјерујем да ће његов оптимизам бити оправдан и да ћемо, упркос свим изазовима које имамо у овој години, у којој смо дали одговор у односу на оно што значи здравље и животи наших грађана, током године моћи казати да успјешно савладавамо и економске изазове, кроз активности које Влада покреће у сарадњи са предузетницима и локалним самоуправама. А онда, као резултат свих добрих одговора које смо дали и дајемо, вјерујем  да ћемо моћи казати да смо дали коначни кључни одговор у односу на изазове и потребу даљег убрзаног развоја Црне Горе“, поручио је Симовић из Шавника.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?