Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Беспризоран атак са добро познатих адреса на најузвишеније вриједности Црне Горе

Објављено: 25.05.2020. 19:30 Аутор: МКУ
Коментаришући наставак девастирања наших културно-историјских знамења, попут вандалског ломљења мермерне плоче на споменику на Равном лазу, скрнављења тврђаве на Тројици изнад Котора, али и паљења црногорских застава претходних дана, министар културе Александар Богдановић оцијенио је да је ријеч о још једном беспризорном атаку са добро познатих адреса на најузвишеније вриједности Црне Горе.

„Свједочимо ових дана да се наша земља суочава са никад отворенијом, оркестрираном кампањом манипулација из Србије, коју здушно подржава дио локалних политичара. Све учесталије непримјерене изјаве српских званичника, али и наставак медијске кампање дезинформацијама - од наводних експлозија у Беранама, подметања фотомонтажа из иностранства, па све до тврдњи о предстојећем братоубилачком рату, нови су у низу примјера мијешања у унутрашња питања Црне Горе, што је изгледа постала пасија дијела власти у нашем сусједству. За нас, није ово ништа изненађујуће, већ само наставак вишегодишње медијско-пропагандне хајке која потиче са адреса ван наше државе“, казао је министар Богдановић.

Нагласио је и да би знање, воља и дисциплина којима смо заједно допринијели томе да Црна Гора данас буде корона фрее дестинација, требало да буде путоказ како да приступимо и другим друштвеним изазовима. 

„Морамо имати у виду да су, не тако давно, на овим просторима вођени крвави ратови због различитости и промашених идеја. Ко из тога није извукао поуке, тај има проблем са Црном Гором - демократском, грађанском, мултиконфесионалном државом, која је и у најтежим данима сачувала мир. Једно је сигурно - нећемо дозволити да наша држава постане полигон за реализацију погубних планова налогодаваца са стране. Призивање нестабилности у Црној Гори није пролазило никад, па неће ни сад“, поручио је министар Богдановић.

Додао је и да су сви који немају проблем са Црном Гором као секуларном, грађанском државом пожељни партнери ове Владе - и за дијалог и за договор. 
„Одлучни смо да свако отворено питање ријешимо, да се са сваком потешкоћом ухватимо у коштац, али манипулације, подизање тензија и подстрекавање сукоба нећемо толерисати“, нагласио је министар Богдановић.

И овом приликом апеловао је на разуман приступ рјешавању ситуације и позивао све који вандалским испадима раде на штету Црне Горе, да се умјесто слушања „савјета“ из Београда и Москве најзад окрену својој држави и њеним интересима.

„На крају, подсјећам и да смо протеклих дана чули од високих званичника из сусједства, очито подстакнутих предизборном кампањом, како говоре да Црногорцима у њиховој држави долази крај. За разлику од њих, а у духу свега што наша Влада ради, поручујемо да у Црној Гори свима слиједи нови почетак. Након периода скоро паралисаног живота, чека нас повратак редовним активностима и наставак свега што је у нашој европској агенди, а самим тим и пружена рука свима у региону“, закључио је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Видео: Yоутубе


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?