Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: епидемија коронавируса наметнула је потребу успостављања нових визија - у фокусу наших политика су грађанин и његова породица

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је на Премијерском сату да је епидемија коронавируса отежала дјеловање организованим криминалним групама, али да су државни органи, и прије појаве глобалне пандемије, и у току ње, спроводили свакодневне и свеобухватне активности на сузбијању организованог криминала и да је пандемија подигла ниво свијести о потреби заштите животне средине.

„Конкретно, активности полиције у периоду од маја прошле године до маја текуће године, резултирале су подношењем 58 кривичних пријава против 264 физичких и 70 правних лица због кривичних дјела извршених на организован начин. Такође, расвијетљено је 11 кривичних дјела, која су посљедица сукоба организованих криминалних група, а спријечено је извршење 9 тешких кривичних дјела из области крвних деликата. Међу првим мјерама за сузбијање Коронавируса биле су и наредбе којима су привремено уведена ограничења у свим врстама саобраћаја, па тако и у друмском саобраћају. Ова ограничења су довела до значајног смањења броја саобраћајних незгода и броја страдалих лица, као основних мјерљивих показатеља стања безбједностиу друмском саобраћају. Побољшање безбједности у друмском саобраћају остаје веома захтјеван задатак. У наредном периоду наставиће се са имплементацијом такозваног „Сигурног системског приступа“, који се ослања на европске праксе, са циљем стварање услова за безбједно одвијање саобраћаја и максимално смањење ризика за све учеснике у саобраћају. Вјерујем да је читав свијет из ове кризне ситуације научио многе лекције, па и лекцију која се тиче очувања животне средине. Мјерења на многим тачкама земљине кугле показала су да смо прије избијања епидемије били неодговорни према природи као најважнијем ресурсу, и да у времену које долази наша понашања и праксе морају бити промијењени. Оно што је сигурно јесте да ће након ове пандемије еколошки принципи имати значајнију улогу у очувању глобалног здравља. А Црна Гора ће на тим принципима обликовати и имплементирати политику животне средине и климатских промјена. Како се епидемиолошка ситуација у нашој држави побољшава, читав низ активности везаних за изградњу модерне еколошке инфраструктуре, санацију загађења и очување природних ресурса се наставља“ – казао је предсједник Владе одговарајући на питања Посебног клуба посланика.

Премијер је подсјетио на бројне примјере заштите животне средине у нашој земљи.

„Током ове године завршићемо ремедијацију три „црне еколошке тачке“(у Бијелој на локацији Бродоградилишта, и у Пљевљима – на депонији Маљевац и јаловишту Градац), чиме ће оне бити претворене у подручја безбједна по здравље људи. Резултати на Маљевцу већ су видљиви, завршни радови су у току, а у септембру ће бити у потпуности окончана рекултивација такозване касете 2. Завршетком наведених пројеката, укључујући и санацију депоније чврстог отпада и базена црвеног муља у комплексу КАП-а у Подгорици, за коју се управо ради техничка документација, у Црној Гори биће у највећем обиму ријешен наслијеђени вишедеценијски проблем индустријског загађења. Интензивно настављамо и са изградњом колекторских система и постројења за третман комуналних отпадних вода. Данас се на читавој територији Црне Горе гради канализациона мрежа и реализују вишемилионске инвестиције у области отпадних вода. Настављамо са реализацијом Уговора за пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Андријевици, Петњици и Даниловграду. Усвојен је и Споразум о гранту из Западно-балканског инвестиционог оквира у износу од 2.9 милиона еура за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у општини Бијело Поље, укупне процијењене вриједности 5,6 милиона еура. Посебно истичем да је 18. маја отпочела изградња новог система за пречишћавање отпадних вода у Главном граду, који представља инвестицију од преко 50 милиона еура. У питању је капитално важан пројекат којим се обезбјеђује трајна заштита ријеке Мораче, подземних вода и водоизворишта у сливу Скадарског језера, а паралелно са тим отварају нове развојне перспективе Подгорице. У наредном периоду, кроз нови стратешки оквир у области квалитета ваздуха, посебну пажњу ћемо посветити мјерама смањења утицаја загађења ваздуха на јавно здравље, са фокусом на Пљевља, Подгорицу, Никшић и Бијело Поље. Такође, у вези са вишедеценијским загађењем ваздуха у општини Пљевља, током 2020. почиње велика еколошка реконструкција ТЕ „Пљевља“ која, послије 4 деценије експлоатације, представља најзначајнији еколошки подухват и претпоставку трајног рјешавања квалитета ваздуха у овом граду. Ријечју, епидемија Коронавируса наметнула је потребу савладавања нових вјештина и знања, и успостављања нових визија. У фокусу наших политика је грађанин и његова породица, а све то у амбијенту здраве животне средине и одрживог развоја, по мјери развијеног свијета“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?