Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Допуна најаве о Петој конференцији о образовању за Европу и Централну Азију под називом "Финансирање високог образовања у вријеме економске кризе"

Објављено: 27.10.2009. 23:36 Аутор: Насловна страна
У Будви ће се, од 27 - 29. октобра 2009. године, у хотелу "Сплендид" одржати Пета конференција о образовању за Европу и Централну Азију, под називом "Финансирање високог образовања у вријеме економске кризе". Организатор конференције је Свјетска банка, која сваке друге године организује конференцију на којој разматрају најзначајнија питања са којима се суочавају земље тих региона у сектору образовања. До сада су конференције одржане у Румунији, Хрватској, Русији и Албанији.

Конференција ће почети са радом у сриједу 28. октобра у 09.30 сати, а отвориће је поздравним говором предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић. Након церемоније отварања биће одржана конференција за медије (од 10.00 10.30 сати), на којој ће говорити премијер Мило Ђукановић, министар просвјете и науке Сретен Шкулетић и директор Сектора за образовање Свјетске банке Елизабет Кинг.

На конференцији учествује 148 учесника и излагача, од којих 10 министара надлежних за високо образовање и 10 ректора универзитета из земаља Европе и Централне Азије. Поред високих представника из 23 земаље, учесници су и запослени у Свјетској банци задужени за питања образовања, као и представници Европске фондације за обуку - ЕТФ (специјализоване агенције Европске комисије за питања образовања, са сједиштем у Италији), ЕЦОРYС-а (Међународне организације за друштвени и економски развој из Холандије), Пољопривредног факултета Казахстана, Microsoft-а и других организација које се баве питањима образовања.

Овај скуп међународног карактера има посебан значај за Црну Гору, која ће се у наредних шест мјесеци уз финансијску подршку Свјетске банке, посветити припреми Стратегије високог образовања и Уредбе о нормативима и стандардима, уз сагледавање постојећих и могућих ефикаснијих механизама финансирања у условима економске кризе.

Одржавање ове конференције у Црној Гори допринијеће, такође, њеном даљем промовисању на међународној сцени и потврдити њену спремност за сарадњу, у циљу унапређења људских ресурса и капацитета за организовање овако значајних и великих скупова.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?