Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановић на отварању конференције Свјетске банке и Владе Црне Горе под називом "Финансирање високог образовања у вријеме економске кризе"

Објављено: 28.10.2009. 15:27 Аутор: Насловна страна
Мило Ђукановић, предсједник Владе Црне Горе
Обраћање на отварању Конференције Свјетске банке и Владе Црне Горе
о финансирању високог образовања,
Хотел Сплендид, Бечићи, 28. октобар 2009. године


Уважени учесници Конференције,
Поштоване даме и господо,

Задовољство ми је да вам у своје и у име Владе Црне Горе пожелим добродошлицу и да се захвалим Свјетској банци што је, препознајући напоре које Црна Гора улаже у циљу унапријеђења образовања, донијела одлуку да заједно са црногорском Владом организује Пету Конференцију о образовању за Европу и Централну Азију.

Вриједност и значај образовања за укупан напредак друштва препознати су и као такви прихваћени од стране свих оних који улажући у образовање својих грађана показују јасно стремљење ка даљем просперитету.

Увјерен сам да је у условима глобалне економске кризе важност образовања додатно потенцирана, као и да је одговорност оних који пројектују будућност система образовања још већа. Посебну улогу, у вријеме брзих технолошких промјена које карактерише данашње друштво, заузима сектор високог образовања. Данашњи друштвени и економски развој изискује потребу сталног учења, праћења савремених трендова и стручног усавршавања у свим друштевним областима. Стога ће и Црна Гора, као одговорна држава посвећена развоју образовања, настојати да, у сарадњи са релевантним међународим партнерима, омогући што боље услове за финансирање високог образовања како би активно подстицала изградњу друштва знања, али и добила високообразован и квалитетан кадар, конкурентан на свјетском тржишту знања. Једино такав приступ нам обезбјеђује гаранцију динамичнијег економског напретка и континуирано праћење актуелних свјетских трендова у овој сфери.

Отуда је и питање финансирања овог сегмента система образовања у вријеме економске кризе тема којој се морамо озбиљно посветити, како би заједничким напорима и развојним визијама успјели да пронађемо најбоља рјешења, која ће и у ванредним условима осигурати даљи напредак наших држава.

Расподјела доступних средстава која су у овом развојном периоду ограничена за све секторе, транспарентност и ефикасност система, само су нека од питања која одговорно сагледавамо и која ће морати да буду пажљиво размотрена, уколико желимо да наставимо наш развој, утемељен на принципима истинског друштва знања. Неспорно је да ће и убудуће квалитет образовања бити водиља за укупно планирање активности у овој области.

У вријеме све учесталијих позитивних примјера приватно-јавног партнерства и подстицаја приватног сектора у области високог образовања морамо се посветити питању расподјеле доступних средстава и проналажењу најефикаснијих механизама који ће све студенте, без обзира на то да ли су се одлучили да похађају приватне или државне установе, подстицати да се посвете даљој стручној специјализацији и комплетнијем образовању, усклађеним са најбољим свјетским стандардима.

Обликујући систем образовања тако да задовољи високе европске захтјеве и својом организацијом адекватно рефлектује кретања у друштву, Црна Гора је отпочела са планирањем активности које би требало да одговоре на ове и сличне изазове. Ријеч је о пројектовању Стратегије високог образовања и ближем дефинисању Уредбе о нормативима и стандардима за финансирање високог образовања, којима ће се Црна Гора, уз подршку Свјетске банке посветити наредних мјесеци.

Зато се надам да ће ова Конференција, плодном дискусијом, преношењем разноврсних искустава и конкретним стратешким приступом, допринијети дефинисању основног курса који треба слиједити, узимајући у обзир искуства земаља Европе и Централне Азије.

Увјерен сам да ће сви учесници овог значајног скупа бити у прилици да практично примјењују знања и препоруке које ће донијети Конференција и да ћемо заједно у наредном периоду радити на стварању оптималних модела за финансирање високог образовања, које ће на својеврстан начин допринијети квалитетнијој регионалној сарадњи у области унапријеђења система високог образовања и њиховог што бољег функционисања.

Хвала вам на пажњи.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?