Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Доносиоци одлука слушају гласове дјеце Црне Горе на двадесету годишњицу усвајања УН Конвенције о правима дјетета

Објављено: 20.11.2009. 00:45 Аутор: Насловна страна
Поводом обиљежавања двадесет година од усвајања УН Конвенције о правима дјетета, предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић организује у петак, 20. новембра 2009. године пријем у Вили Горица, у 19.00 сати. Том приликом, предсједник Владе ће, заједно са министром рада и социјалног старања Суадом Нумановићем и шефицом представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Ноалом Скиннер, представити изложбу Гласови дјеце Црне Горе, на којој су приказани главни резултати истраживања о ставовима дјеце и младих, као и неколико кратких филмова о правима дјетета, чији су аутори дјеца.

Изложба је намијењена високим владиним званичницима, амбасадорима и представницима релевантних међународних организација.

Конвенција о правима дјетета је најшире прихваћен међународни документ из области људских права у историји човјечанства. 193 земље су је ратификовале, укључујући и Црну Гору. Као обавезујући уговор међународног права, Конвенција садржи принципе које су државе чланице УН прихватиле као универзалне за сву дјецу, у свим земљама и културама, увијек и без изузетка. Једна од најважнијих одредаба Конвенције је да дјеца имају право да изразе своје мишљење о стварима које их се тичу, у складу са њиховим узрастом и степеном зрелости. Сагласно тој одредби, УНИЦЕФ је подржао Испитни центар ЦГ да спроведе истраживање о ставовима дјеце и младих у Црној Гори. 4 670 дјеце и младих узраста од 13 до 18 година учествовали су у истраживању спроведеном у априлу 2009. Прелиминарни резултати биће представљени кључним доносиоцима одлука, како би их подсјетили на важност слушања гласова дјеце и младих. Двоје дјеце(Мухамед Бериша и Маријана Блажевић) представиће неколико филмова од један минут о правима дјеце, која су направила дјеца Црне Горе уз подршку УНИЦЕФ-а током новембра 2009.

Дјеца Црне Горе желе да Влада направи више паркова и игралишта, као и да отвори зоолошки врт, да им пружи више спортских и ваншколских активности, да учини доступнијим информације о њиховим правима, да омогући приступ квалитетном образовању и социјалној заштити за дјецу са сметњама у развоју, дјецу без родитеља, ромску и сиромашну дјецу, као и ону смјештену у институцијама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?