Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: За ХЕ Комарница предвиђена инвестиција од 246 милиона еура

Објављено: 28.05.2020. 22:47 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

На данашњој сједници Владе усвојен је и Предлог одлуке о доношењу Детаљног просторног плана за простор вишенамјенске акумулације на ријеци Комарници.

Генерална директорица Директората за планирање простора у Министарству одрживог развоја и туризма Марина Изгаревић Павићевић на данашњој конференцији за штампу након сједнице Владе, саопштила је да је у циљу поштовања аспеката заштите животне средине за овај плански документ, донијета одлука о изради Стратешке процјене утицаја на животну средину у складу са Законом о стратешкој процјени.

„Приликом израде овог планског документа поштована је сва међународна регулатива, споразуми и конвенције, поштовани су прописи из области инфраструктуре, прописи који се односе на културну баштину, на животну средину и др.“, истакла је Изгаревић Павићевић.

Како је напоменула, План обухвата средишњи ток ријеке Комарнице и има велики хидроенергетски потенцијал. Такође, План обухвата 5577 ха и и простире се на територији општина Шавник и Плужине.

Према ријечима генералне директорице Изгаревић Павићевић, реализацијом Детаљног просторног плана Црна Гора добиће бенефите из аспекта електроенергетског, а самим тим и из аспекта развоја пољопривреде, туризма и унапређења инфраструктуре у овом дијелу општина.

Истичући да је овај просторни план на потпун транспарентан начин дошао у Владину процедуру усвајања, Изгаревић Павићевић је навела да је спроведено претходно учешће јавности као и јавна расправа.

„Један од кључних параметара који је био извор за одређивање варијантних рјешења и лоцирање будуће бране јесте кота нормалног успора. Анализирана су четири варијантна рјешења и одабрано је рјешење које нема утицаја на канјон Невидио и Шавник насеље“, саопштила је она.

Наводећи да је План достављен на мишљење и Републици Босна и Херцеговина од које је Црна Гора добила препоруке које се тичу животне средине, утицаја на ваздух, климу и здравље људи, Изгаревић Павићевић је напоменула да су препоруке имплементиране кроз овај плански документ и Стратешку процјену утицаја на животну средину.

Предрачунска вриједност инвестиције процијењена је на 246,53 милиона еура, док је реализација предвиђена на период од пет година. Приликом израде овог Детаљног просторног плана као полазна основа коришћен је Просторни план Црне Горе који важи до 2020. године као и Стратегија енергетике до 2030.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?