Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Црна Гора од понедјељка отвара границе, ублажавају се многе мјере

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник НКТ Милутин Симовић, уважавајући епидемиолошку ситуацију и чињеницу да у овом тренутку у Црној Гори нема активних случајева оболијевања од новог коронавируса, анализирало је могућности отварања граница и поновног успостављања међународног саобраћаја, као и даље ублажавање осталих важећих мјера, донијело, на предлог Института за јавно здравље, одлуку да од 1. јуна дозволи страним држављанима улазак у Црну Гору, и то без прописивања мјера карантина и самоизолације, с тим да кључни критеријум за дозволу уласка буде утврђена стопа активних случајева коронавируса мања од 25 на 100.000 становника у држави чији је странац резидент и у држави из које странац улази у Црну Гору.

На листи, коју једном седмично ажурира Институт за јавно здравље Црне Горе, међу осталим су: Словенија (0,43 потврђена случаја на 100.000 становника), Исланд (0,88), Хрватска (2,34), Словачка (2,93), Грузија (3,83), Швајцарска (6,46), Албанија (7,12), Аустрија (7,98), Норвешка (8,10), Монако (10,20), Косово (11,99), Њемачка (12,61), Грчка (13,00), Мађарска (13,57), Данска (13,97), Литванија (14,57), Летонија (15,52), Азербејџан (15,96), Луксембург (16,00), Босна и Херцеговина (16,45), Бугарска (19,82), Израел (20,94), Сјеверна Македонија (21,60), Ирска (21,96), Чешка (22,41), Финска (23,09) и Естонија (16,06). (Комплетну листу могуће је преузети са web портала Института за јавно здравље Црне Горе).

Са државама са листе дозвољава се ваздушни и поморски саобраћај, а на снази остаје и досадашња мјера о генералној авијацији.

Уважавајући смјернице и постулате изнијете у кључним актима Европске комисије а прије свега у Заједничком европском плану за укидање мјера ограничавања ширења ЦОВИД-19, те у Смјерницама за постепени и координисани приступ поновном успостављању слободе кретања и укидању контрола на унутрашњим границама ЕУ, НКТ је поред епидемиолошких критеријума узело у обзир и капацитете здравственог система и доступност капацитета за тестирање које би било неопходно ради правовременог откривања и праћења евентуалног поновног ширења вируса.

Улазак лица из држава веће стопе активних од 25/100.000

Нашим држављанима и странцима са сталним или привременим боравком у нашој земљи који улазе у Црну Гору из држава у којима је потврђрена стопа активних случајева обољелих од коронавируса већа од 25 на 100.000 становника одређује се мјера стављања у самоизолацију или карантин у трајању од 14 дана. Лицима код којих је ПЦР тестирањем на САРС-ЦоВ-2 добијен негативан резултат теста на нови коронавирус, мјера самоизолације и карантина укида се након 14 дана.

Самоизолација подразумијева боравак у породичном смјештају или другом објекту, уз праћење здравственог стања овог лица, као и свих чланова његовог заједничког породичног домаћинства од стране надлежне епидемиолошке службе.

Обавезна је институционална изолација за лица која су боравила у карантину или самоизолацији и чији су резултати теста на нови коронавирус позитивни, а морају се изоловати од здравих лица, а не може им се обезбиједити самоизолација у породичном смјештају; лица која су била на болничком лијечењу, опорављена су и немају симптоме болести, али још немају два узастопна негативна резултата из узорака узетих у размаку од 24 часа; као и за лица која су допутовала из иностранства и приликом смјештања у карантин резултати теста на нови коронавирус су им били позитивни.

Институционална изолација подразумијева смјештај у објекат намијењен за самоизолацију и боравак лица која имају позитиван резултат теста на нови коронавирус и немају симптоме болести, не захтијевају медицински третман али морају бити под надзором здравствених радника, на основу рјешења санитарне инспекције

Промет робе за потребе Црне Горе као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мјере здравственог надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље.

Предсједник НКТ је, закључујући расправу по овој тачки саопштио да Црна Гора не затвара своје границе, већ напротив! „Наше границе отварамо, и то у складу са препорукама струке, на добробит и грађана и бројних туриста који ће нас посјетити овога љета“ – рекао је предсједник НКТ.

До 200 лица на јавним окупљањима

НКТ је на предлог Института за јавно здравље донијело одлуке да свим врстама окупљања, на отвореном и у затвореном простору, на јавним мјестима, укључујући и свадбена весеља, сахране, може да присуствује до 200 лица те да спортским такмичењима и турнирима на отвореном и у затвореном спортском објекту може да присуствује до 200 гледалаца/навијача. Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце од најмање 2м. На спортским такмичењима обавезна је дезинфекција реквизита за тренинге, такмичења и турнире и предмета које спортисти заједничко користе.

Дозвола за диско клубове, играонице, дјечји вртићи

Дозвољава се рад диско клубова/барова и ноћних клубова/барова као и дјечјих играоница у складу са упутством Института за јавно здравље као и рад биоскопа, позоришта и дјечјих вртића.

Поједина истекла документа важе до 1. јула

Саобраћајне дозволе као и дозволе за стални и привремени боравак и рад странаца, којима је рок важења истекао, сматрају се важећим до 1. јула 2020.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?