Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела предаја захтјева за субвенције за мај. До сада исплаћено 16,3 милиона еура

Објављено: 01.06.2020. 21:07 Аутор: Министарство економије
“До синоћ до 24х захтјев за додјелу субвенција поднијело је 15.030 привредних субјеката. Од овог броја је исплаћено, или ће бити исплаћено данас у току дана, 14.469 захтјева (или 96,2%), за укупно 61.402 запослена”, казала је министарка економије Драгица Секулић на данашњој прес конференцији која је одржана у циљу представљања резултата реализације Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса.

Она је рекла да је одмах након усвајања програма радна група, састављена од представника Министарства економије, Пореске управе, Министарства финансија и Министарства унутрашњих послова је, у року од 6 дана, припремила, тестирала и ставила у продукцију софтверско рјешење за аплицирање, обраду и исплату одобрених захтјева на жиро рачуне запослених код пословних банака код којих и иначе примају зараде. 

“Привредницима и запосленим смо обећали да ћемо бити спремни за пријем и обраду захтјева за исплату зарада већ од 1. маја, и тај рок је упркос невјероватно захтјевном процесу припреме, испоштован”, подсјетила је Секулић.

Министарка је објаснила да је цијели процес реализован без потребе подношења иједног јединог папира и без минута чекања у реду на шалтерима институција. 

“Имамо чврсту намјеру да овај процес, који је наишао на изузетно добар пријем и подршку од стране привреде, узмемо за путоказ и праксу којима ћемо реализовати све наредне програме и процесе у Министарству економије”, казала је она.

Министарка је захвалила свим члановима интерресорне радне групе који су обезбиједили 24/7 могућност подношења захтјева и он-лине подршку и током викенда и током празника како би сви заинтересовани били у могућности да остваре право на субвенцију у складу са програмом. Подсјетила је и да све ово не би било могуће да није било људи из предузећа Инфостреам, софтверске компаније која је и иначе ангажована на одржавању ИТ окружења Пореске управе, који су 24-сатним радом у претходних 40-ак дана учинили могућим да успоставимо и спроведмо у праксу једно овако комплексну платформу у задатим роковима.

“Сви привредни субјекти од данас, па све до краја мјесеца, могу поднијети захтјеве за субвенцију зарада за мјесец мај, на исти начин на који су то урадили у претходном мјесецу”, закључила је Секулић.

Државни Секретар у Министарству економије Милан Срзентић казао је да је остварена изузетна комуникација са привредом кроз различите канале комуникације.

„Огроман посао урађен је управо кроз канале комуникације са подносиоцима захтјева. У мају мјесецу је од стране запослених у Министарству економије одговорено на 8.931 е-маил упућен од стране послодаваца и запослених. Дакле, током сваког радног и нерадног дана у току мјесеца маја, дневно је у просјеку обрађивано преко 500 захтјева и одговарано на око 300 упита“, казао је Срзентић.

Помоћник директора за ИТ у Пореској управи, Дејан Абазовић казао је да је Пореска управа у процес реализације пројекта билиа укључена од самог старта. 
  
„Упркос кратким роковима смо успјели да кроз апликацију надјемо најбоље рјешење. Доказали смо да у Црној Гори можемо сопственим снагама да урадимо много и да електронским путем можемо да регулишемо бројне процесе. За све вријеме трајање корона вируса Пореска управа је електронски комуницирала са грађанима и пружала услуге несметано,“ казао је Абазовић.

Извршни директор софтверске компаније Инфостреам, Игор Јовићевић говорио је о комплексности апликације за подношење захтјева за субвенције.

„Синергијом тимова смо успјели да одговоримо захтјеву. Изазова је било пуно, али резултат је заиста примјер да нам дигитализација може бити од изузетне користи и за наредни период,“ закључио је Јовићевић.

Данас је отворено пријављивање за субвенције за мајске зараде и до 12х је предато близу 3.000 захтјева.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?