Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за конкурентност размотрио документ УНДП о утицају пандемије коронавируса на ЦГ економију

Савјет за конкурентност упознао се на данас одржаној X сједници у проширеном саставу, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, Финални нацрт Привременог извјештаја о економској процјени утицаја ЦОВИД-19 на економски систем Црне Горе и перспективе раста са препорукама који је израдила Стална мисија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори у сарадњи са Привредном комором Црне Горе.

Документ, који су на сједници презентирали стална представница УНДП у Црној Гори Данијела Гашпарикова и координатор израде директор ПрицеwатерхоусеЦооперс за Југоисточну Европу Игор Лукшић садржи економску процјену утицаја коронавируса на микро, мала и средња предузећа и предузетнике и на перспективу привредног раста Црне Горе.

У документу је наведено, међу осталим, да је у кризу изазвану пандемијом коронавируса Црна Гора ушла са реалним растом БДП-а у 2018. од 5,1% и 3,6% у 2019. години, растом запослености на рекордни ниво и са побољшаном фискалном позицијом која укључује смањење фискалног дефицита са 4,6% БДП-а у2018. на 3% у 2019. години, наставком позитивних трендова у банкарском сектору, ублаженим екстерним неравнотежана, али и повећаним јавним дугом.

У документу су наведени подаци о посљедицама кризе изазване пандемијом коронавируса и о мјерама које је Влада предузела како би ублажиле посљедице кризе по привреду и запослене. На сједници је речено да је спроведена анкета показала да огромна већина послодаваца најважнијом сматра Владину мјеру субвенције зарада запосленима.

Истраживање спроведено у оквиру израде документа показало је да су посматрано са аспекта броја запослених, најизложенија негативним утицајима ЦОВИД-19 микро предузећа, од којих је више од пола у потпуности прекинуло са радом. Велика предузећа су показала значајно већу отпорност на ефекте кризе, она су у највећем проценту (38%) била у потпуности оперативна, док је 13% њих у потпуности прекинуло са радом.

„ЦОВИД-19 криза је наново показала да очување (средњорочне) макроекономске и финансијске стабилности представља кључ за унапређење отпорности на економске шокове, те да таква стабилност представља нужан услов за одржавање високих нивоа раста на средњи рок“ – наведено је у документу.

У документу су понуђене краткорочне, средњорочне и дугорочне препоруке које наглашавају потребу развоја нових, алтернативних сценарија, јер је неизвјесно како ће се епидемија ЦОВИД-19 развијати, најмање у наредних 12 мјесеци, како у Црној Гори, тако и у Европи и глобално.

Предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, рекао је закључујући расправу по овој тачки дневног реда да је држава са два пакета мјера урадила све што је могуће како би олакшала привреди и запосленима посљедице пандемије.

„Ово вријеме тражи сагласност, солидарност и заједничку акцију социјалних партнера. Не може све проблеме рјешавати Влада сама“ – казао је Премијер.

Савјет се упознао са Иновираним трећим предлогом мјера Управног одбора Уније послодаваца Црне Горе за подршку привреди у којем је наведено, међу осталим, да је неопходно обезбиједити гаранције државе од најмање 70% износа кредита привредним субјектима којима је био забрањен рад сходно привременим мјерама или им је значајно смањен обим пословања; да гаранције Владе и Централне банке (ЦБЦГ) за пласмане Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) и пословних банака, треба одређивати сразмјерно тржишном учешћу сваке поједине банке, уз истовремено ограничење да тако дате гаранције не могу износити више од 40% укупног пласмана банке; да Влада и ЦБЦГ унапријед дефинишу услове аранжмана са ИРФ – висину фиксне каматне стопе, грејс периода од најмање 12 мјесеци и рок отплате од најмање 36 мјесеци; да ИРФ смањи каматне стопе за постојеће зајмове у односу на степен угрожености привредног субјекта; да ИРФ и пословне банке обезбиједе продужетак мораторијума на отплату кредитних обавеза за привредне субјекте, до нормализације услова пословања и др. У документу је предложен и низ мјера које подразумијевају ослобађање привредних субјеката обавеза према локалним самоуправама као и доношење посебног закона којим би били уређени радно-правни односи у постојећим околностима.

Савјет се упознао и са Предлогом Монтенегро бизнис алијансе за превазилажење проблема ангажовања неопходне радне снаге из других држава. Ова пословна асоцијација предложила је да послодавцима буде омогућено да се обрате Националном координационом тијелу за заразне болести (НКТ) са захтјевима за ангажман конкретних особа из других држава, и да НКТ омогући долазак тих лица уз посједовање одговарајућег доказа о негативном тесту на коронавирус.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНГвм5п
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?