Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нових 834.000 еура бесповратне подршке за 617 произвођача: Двије трећине подршке опредијељено за сјевер

Објављено: 09.06.2020. 18:04 Аутор: МПРР
MPRR  MPRR
Кроз Агробуџет за ову годину, 617 пољопривредних газдинстава, од чега двије трећине из сјеверних општина, остварило је бесповратну подршку у износу до 50 одсто инвестиције за набавку механизације и опреме. Укупно је инвестирано 1,7 милиона еура, а Министарство је исплатило бесповратну подршку од 834 хиљаде еура. 

Представљајући резултате јавног позива за додјелу ове подршке, данас у оквиру радне посјете Бијелом Пољу, потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић оцијенио је да су и ови добри резултати потврда најављеног - да је овогодишњи Агробуџет издашан, домаћински, развојни и да ће бити нова шанса за велики број корисника. Такође, како је истакао, резултати потврђују да се, и поред великих изазова са којима смо се суочили због пандемије коронавируса у протеклих пет мјесеци, све мјере и програми овогодишњег Агробуџета несметано реализују. 

Потпредсједник је подсјетио да је, поред тога, у циљу ублажавања посљедица пандемије пољопривредницима и рибарима Влада обезбиједила и додатне мјере подршке: авансну исплату премија у сточарству и биљној производњи; плаћање доприноса осигураницима по основу пољопривреде; једнократну подршка корисницима старачких накнада; једнократну помоћ привредним рибарима; интервенције на тржишту у циљу одржавања стабилности тржишта и дохотка произвођача; повољне кредити за набавку обртних средстава; плаћање камате корисницима тих кредита у грејс периоду.

По доброј пракси, резултати јавног позива за подршку набавци механизације представљени су на терену. Данас, у Бијелом Пољу, у селу Кнежевићи, код вриједног домаћина Жељка Бојовића, заједно са домаћином локалне управе, предсједником Општине Петром Смоловићем
MPRRСимовић је истакао да је за јавни позив за додјелу подршке набавци механизације владало велико интересовање, као и претходних година, те да је због тога трајао свега десетак дана. 

Пољопривредници су набавили 1.382 комада пољопривредних машина и опреме који ће им помоћи да олакшају производњу, повећају продуктивност и конкуретност своје производње.

Потпредсједник Симовић изразио је задовољство што је 66 одсто подршке исплаћено произвођачима са сјевера, од чега је највише било корисника из Бијелог Поља (113), што је један од разлога представљања резултата у овој општини. 

Потпредсједник је саопштио да је укупно за четири године, само кроз ову мјеру, набављено преко 5.500 комада механизације и опреме, у шта је инвестирано 6,4 милиона и исплаћена бесповратна подршка у износу од 3,2 милиона еура. 

„Настављамо са овом и са свим другим мјерама и више и издашније. Показали смо да одговорно и заједно можемо остварити добре резултате. Управо данас свједочимо резултатима једне такве сарадње. Сарадње између Владе, одговорне локалне самоуправе и вриједних домаћина. Пред нама су нове побједе, које ћемо заједно обиљежавати и заједно се радовати новим искорацима“, поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић изразио је задовољство чињеницом да је од 617 корисника на нивоу Црне Горе, 113, односно више од 18 одсто из општине Бијело Поље.

То, како је нагласио, показује да се у Бијелом Пољу вриједно ради и да се резултати тога рада виде кроз нове инвестиције у опрему, механизацију, нове засаде. 

Он је навео да су пољопривредни произвођачи из Бијелог Поља кроз овај јавни позив набавили 17 мотокултиватора, 35 мотокосачица, 12 самоходних фреза, 8 тракторских косачица, 32 сакупљача сијена, 15 тракторских фреза, 18 приколица И друге опреме.

Смоловић је тим поводом, као и поводом цјелокупне подршке развоју пољопривреде, предузетништва и руралних подручја у општини Бијело Поље, изразио велику захвалност Влади, Министарству пољопривреде и руралног развоја и лично потпредсједнику Симовићу. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?