Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на Жабљаку: Одговор на тренутне изазове, уз нове пројекте за бржи економски развој

Објављено: 10.06.2020. 22:50 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић приликом радне посјете Општини Жабљак оцијенио је да се на Жабљаку вриједно ради, да се, уз подршку Владе, реализују пројекти за унапређење инфраструктуре и квалитетнији живот грађана, посебно у руралним подручјима, али и пројекти за стварање претпоставки за развој приоритетних области – туризма и пољопривреде.

Након састанка у Општини, потпредсједник Симовић је заједно са предсједником Општине Жабљак Веселином Вукићевићем и сарадницима, отворио новоизграђени водовод Крш – Шаранци, којим је воду добило 40 домаћинстава, а потом обишао низ локалних сеоских путева који су реконструисани и асфалтирани кроз Пројекат развоја руралних подручја, у селима Добри Нуго, Меруља, Вирак и Пошћенски крај.

„Ово су пројекти који говоре о нашој заједничкој одлучности и спремности да, након успјешног суочавања са изазовима пандемије, и у наредном периоду успјешно одговоримо свим изазовима који су пред нама, а то је да креирамо и реализујемо нове пројекте који треба да буду, не само санација социоекономских посљедица пандемије, него и стварање претпоставки за убрзанији економски развој“, казао је потпредсједник Симовић.

Он је истакао да и на Жабљаку и у цијелој Црној Гори предстоји управо фаза када ће се реализовати што више развојних пројеката који ће значити очување постојећих радих мјеста, отварање нових, повратак Црне Горе на високе стопе економског раста и стварање претпоставки за развој кључних сектора. „Овдје је то пројекти за унапређење туризма и пољопривреде, који међусобно повезани, треба да допринесу да у наредним годинама имамо још успјешније туристичке сезоне. И овдје и у цијелој Црној Гори“, казао је Симовић.

Говорећи на отварању водовода Крш – Шаранци у који је током претходне три године уложено укупно 550 хиљада еура, Симовић је казао да је то један од пројеката који указује на успјех заједништва Владе, локалне управе и мјештана, с обзиром да је ријеч о врло захтјевном пројекту и финансисјки и технички. Истакао је да је ријеч о капиталном пројекту за овај, иначе безводан крај, којим је ријешен деценијски проблем становника овог краја. И бројни окупљени мјештани Шаранаца изразили су задовољство што су дочекали воду, иако се то, како су казали, прије десетак година у овом безводном крају тешко могло вјеровати.

Предсједник Општине Жабљак Веселин Вукићевић истакао је задовољство реализацијом свих пројеката који се уз подршку Министарства пољопривреде реализују на подручју општине, а данас посебно завршетком водовода у Шаранцима. Он се захвалио и мјештанима на сарадњи, али је истакао и подршку Војске Црне Горе и Главног града који су помогли на реализацији пројекта, чиме је инвестиција пројектне вриједности 500 хиљада еура смањена на око  330 хиљада еура. 

Вукићевић је казао да је у претходном периоду на Жабљаку урађено доста на унапређењу руралне инфраструктуре, што не би било могуће без подршке Министарства пољопривреде и личног ангажовања потпредсједника Симовића. Посебно га охрабрује најава да ће се наставити значајна подршка пројектима од значаја за грађане Жабљака.

Симовић је данас обишао и више нових асфалтираних дионица сеоских путева на подручју Жабљака, финансираних кроз Пројекат развоја рураних подручја који реализује Влада у сарадњи Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД). 
  
Према ријечима Симовића, у протекле двије године, на подручју Жабљака асфалтирано је око 5 км сеоских путева. Са овим пројектом Влада и Општина ће наставити и у овој години асфалтирати нових 5 км путева на десет појединачних дионица. 

Поред тога, Симовић је најавио наставак реализације преосталих водопривредних пројеката, међу којима и изградња треће фазе водовода на Његовуђи, као и почетак радова на изградњи водовода у селу Добри Нуго.

„Имамо снаге, имамо визију и заједништво које нам гарантује успјехе“, поручио је Симовић са Жабљака.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?