Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 177. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 177. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици с Извјештајем са јавне расправе. Предложеним законом поједностављује се и скраћује поступак прикључења објеката корисника на електроенергетски систем и омогућава грађанима да добију бескаматне кредите за уградњу соларних панела на своје објекте, и да кредит враћају зарадом од произведене енергије. Прецизиран је законски оквир за берзански облик трговања електричном енергијом и усклађен поступак издавања и коришћења гаранција поријекла са правилима европског удружења организација које издају гаранције поријекла.

Донијета је Уредба о ближим условима и начину плаћања административних такси електронским путем. Уредбом донијетом са циљем унапређења пословног амбијента, прописано је плаћање административних такси преко Националног система за наплату административних такси електронским путем (НС НАТ) којим управља Министарство јавне управе, што значи да ће грађани и привреда приликом плаћања административних такси преко НС НАТ моћи да на једноставан начин, уз уштеду времена и без одласка у пошту или банку плате администативне таксе на шалтеру органа код ког су поднијели захтјев за остваривање неког права или преко портала за електронске услуге.

Уредбом је прописано да се приликом плаћања административних такси електронским путем у органима државне управе, јединицама локалне самоуправе и правним лицима која врше јавна овлашћења провизија за наплату исплаћује из буџета односно не плаћају је грађани те да доказ о уплати може бити и електронски.

Систем за електронску наплату административних такси омогућиће мониторинг и лаку провјеру свих трансакција везаних за наплату, чиме бити смањена могућност злоупотреба које се јављају у овом дијелу платног промета.

Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом. Савјет чине предсједник, Милутин Симовић, потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем и чланови – девет представника Владе, представник Завода за запошљавање Црне Горе те пет чланова из невладиних организација.

Задаци Савјета су праћење реализације препорука Комитета за права особа са инвалидитетом; промоција и унапређење права лица са инвалидитетом у области здравствене, социјалне и дјечје заштите, васпитања и образовања, радног оспособљавања и запошљавања, приступачности, антидискриминације и спорта; иницирање доношења прописа за развој и унапређивање права лица са инвалидитетом; предлагање мјера за побољшање квалитета живота лица са инвалидитетом; информисање јавности о правима, могућностима и потребама лица са инвалидитетом у циљу уклањања предрасуда и баријера у односу на та лица; и остваривање других права од значаја за статус лица са инвалидитетом.

Влада је усвојила Информацију о резултатима преговора са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) за закључење кредитног аранжмана за „Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине уз коришћење вишефазног програмског приступа“ и прихватила Усаглашени записник са преговора Црне Горе и ИБРД за закључење кредитног аранжмана и Уговор о зајму између Црне Горе и ИБРД.

Програмом, вриједним 330 милиона еура, који представља једну од највећих регионалних иницијатива Свјетске банке у области управљања водама, подстичу се инфраструктурни развој и заштита од поплава у државама сливова Саве и Дрине.

За Црну Гору, као најузводнију земљу која има највећи значај у дијелу биланса и очувања вода слива ријеке Дрине, издвојено је 20 милиона еура. Кроз кедитни аранжман са ИБРД, који је потписало Министарство финансија, обезбијеђено је 15 милиона еура, док су 5 милиона еура бесповратна средства Глобалног фонда за заштиту животне средине (ГЕФ), Западно-балканско инвестиционог оквира (ЗИО), Специјалног фонда за климатске промјене (СЦЦФ) и других међународних фондова.

Новац ће бити искоришћена за скори почетак инфраструктурних радова на регулацији Лима и Грнчара. Тиме ће се ријешити вишедеценијски проблеми грађана у четири општине на сјеверу - Гусиње, Плав, Бијело Поље и Беране, чиме Влада показује одлучност да рјешава питања заштите животне средине и побољшава квалитет живота грађана.

Пројектом је предвиђена изградња мултифункционалних насипа на Лиму и Грнчару, чиме ће се ријешити вишедеценијски проблеми са поплавама, сачувати водотоци, заштитити становништво, пољопривредно земљиште и објекти, а уједно добити модерна шеталишта и амбијент уз ријеке у ове четири општине на сјеверу.

Осим изградње насипа, предвиђена је и изградња система наводњавања пољопривредног земљишта у општинама у сливу Дрине, као и побољшање водоснабдијевања општине Андријевица.

Влада је у оквиру Предлога за кандидовање пројекта на Листу развојних пројеката у области туризма прихватила изградњеу хотела „Бока Плаце’’ Тиват, по мјешовитом моделу пословања као пројекат на Листу развојних пројеката у области туризма.

Подносилац пријаве је навео да ће укупну инвестицију финансирати из сопствених средстава оснивача предузећа Адриатиц Маринас и ПМ 4.1, што је потврђено изјавом ПМ Холдингс ЛЛЦ (кћерка фирма компаније Инвестмент Цорпоратион оф Дубаи - ИЦД) као власника компанија Адриатиц Маринас д.о.о. и ПМ 4.1 д.о.о. о посједовању средстава и намјери да финансира реализацију пројекта до износа од 44 милиона еура.

У пријави је наведено да је 15. новембра 2019. године потписан уговор о управљању са компанијом Керзнер Интернатионал, водећом међународном компанијом која се бави изградњом и управљањем ризортима, дестинацијама, ултралуксузним хотелима и иновативним искуствима у области забаве и игара на срећу. Поменута компанија је, између осталог аутор бренда Оне&Онлy и Атлантис Ресорта у Дубаију.

Влада је усвојила Информацију о активностима за додјелу концесије за валоризацију непокретног културног добра „Задужбина Љубатовића“ – Општина Котор и усвојила Концесиони акт, с Нацртом уговора о концесији. Према важећој планској документацији предвиђено је задржавање постојећег објекта евидентираног као непокретно културно добро – јавна архитектура уз мјере прописане конзерваторским условима. На основу успостављених аутентичних габарита и тако добијених капацитета планираће се будућа туристичка намјена. На тој локацији планиран је хотел високе категорије, минимум четири звјездице, а у оквиру будуће намјене овог комплекса предвиђена је меморијална соба породице Љубатовић, која ће у потпуности имати реконструисан ентеријер из времена градње задужбине са артефактима из породичног и историјског архива, као и насеља Рисна. Предвиђено трајање концесије је 30 година након датума почетка радова, као што је предвиђено у нацрту Уговора о концесији, односно датума када буду испуњени сви предуслови из нацрта Уговора о концесији.

Влада је донијела Одлуку о доношењу Локалне студије локације „Главатичићи”, Општина Котор с Извјестајем са јавне расправе. Концепт организације простора у захвату ЛСЛ је урађен у складу са просторним условима и друштвеним вриједностима локалне заједнице. Полазни принципи за планирање развоја су: рационално и одрживо коришћење простора; креирање нових туристичких садржаја који ће унаприједити понуду и допринијети препознатљивом идентитету ширег подручја; као и очување амбијнеталних вриједности средине. Предвиђена реконструкција приступне саобраћајнице, изградња туристичког комплекса мале густине, у оквиру кога хотелски и угоститељски објекти, уз обликовање и материјализација објеката у складу са конфигурацијом терена и амбијентом. Планирано је и уређење зелене површине јавне намјене , са садржајима за одмор и рекреацију. У дискусији је наглашено да ће се поштовањем задатих мјера за заштиту простора и услова за изградњу обезбиједити еколошка одрживост, енергетска ефикасност и очување аутетничног зеленила.

Усвојена је Информација у вези додјеле концесије за пружање лучких услуга у луци Бар - пилотски сервис, привез/одвез бродова, реморкажа, тегљење односно потискивање пловних објеката у акваторијуму луке Бар, достава воде на бродове сидришта луке Бар, превоз лучких власти на пловним објектима у акваторијуму луке Бар, превоз схипцхандлер-а до бродова у луци. Тим поводом, Влада је донијела Одлуку о додјели концесије „Јадро пилот анд туг сервицес“ ДОО Бар и конзорцијуму „ЛА ПЛУМА БАР ПИЛОТ & ТУГБОАТ СЕРВИЦЕ МОНТЕНЕГРО“ и прихватила уговоре о концесији са овим двијема компанијама. У акваторијуму луке Бар наведене лучке услуге већ обавља „Оцеан Монтенегро“ доо којем је концесија додијељена на период од 30 година, почев од 2010. године. Имајући у виду да нема законских сметњи да на једном лучком подручју исте лучке услуге обавља више концесионара, анализом постојећег стања у остваривању јавног интереса дошло се до закључка да ће се увођењем нових концесионара омогућити још виши ниво пружања квалитетних, специјализованих и интегрисаних услуга свим корисницима. У Инфоррмацији је наглашено да ће додјела концесије у складу са свим домаћим и међународним прописима и стандардима допринијети повећању сигурности, безбједности и квалитету лучких услуга. Поред осталог, Концесионим актом обухваћен и социјални аспект, тако да ће се додјелом концесије обезбједити запошљавање укупно 43 лица, уз обавезу за будуће концесионаре да задрже исти број запослених цијело вријеме трајања концесије, односно за период од 10 година.

Дата је сагласност на Анеx XИИ Уговора о коришћењу морског добра број: 0210-1344/10 од 12.06.2007. године, закључен између Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе и „Адриатиц Пропертиес“ д.о.о. из Будве. Ријеч је о усаглашавању Уговора о коришћењу морског добра са закљученим Уговором о закупу који је Анеском И продужен за 12 година. Такође, у циљу стварања предуслова за несметаноу државину закупљених непокретности, затражено је да се у дугрочни уговор о коришћењу укључи : Ø пјешачка стаза - шеталиште у залеђу Мале Краљичине плаже, означено као кат.парцела1931/4 КО Свети Стефан, површине 453 м², уписана у 1054 ЛН Свети Стефан као државна својина. Парцела се налази у оквиру хотелско туристичког комплекса Милочер, унутар земљишта и непокретности које су дате у дугорочан закуп и неопходна је за функционисање ексклузивних хотелских објеката највећег страндарда.

Влада је дала сагласност на Приједлог одлуке о измјенама и допуни Одлуке о висини и начину обрачуна и плаћања накнада за коришћење добара националних паркова.

Измјенама Одлуке приступило се из разлога што се у складу са потражњом појединих услуга у националним парковима, указала потреба за укидањем и смањењем цијена појединих накнада које се наплаћују на основу важеће Одлуке. Укинуте су улазнице у НП Дурмитор на 3, 7 и 15 дана и улазнице у све националне паркове на 10 дана јер су анализе показале да је за те улазнице постојало мало интересовање; брисане су и накнаде за привредни риболов, јер су оне обухваћене новом Одлуком о висини накнаде за издавање дозволе за обављање привредног риболова и аквакултуре; утврђено је да накнаду за улазак у националне паркове не плаћају дјеца узраста до 15 година, умјесто до 12 година како је до сада било утврђено важећом Одлуком; за 50 одсто умањене су накнаде за годишњу улазницу за све националне паркове; уведени су попусти за накнаде за спортски риболов и спортску риболовну дозволу за чланове спортско риболовних удружења, клубова и друштава.

Усвојена је Информација о захтјеву привредних рибара са Скадарског језера и ЈП „Национални паркови Црне Горе“ за смањење годишње накнаде за обављање привредног риболова у висини од 50 одсто и продужење важења издатих дозвола у циљу ублажавања посљедица проузрокованих коронавирусом.

ЈП „Национални паркови Црне Горе“ задужено је да свим привредним рибарима који поднесу захтјев за издавање дозволе за обављање привредног риболова на Скадарском језеру, у периоду од дана усвајања ове Информације, обрачуна попуст у висини од 50 одсто те да се смањење накнаде односи на све будуће издате годишње дозволе за обављање привредног риболова са важењем до краја ове године. Привредним рибарима са Скадарског језера којима су дозволе издате од 23. марта и који су дозволе платили у пуном износу рок важења дозоволе се продужује на још годину дана без накнаде, а дозволама за улов јегуље које су биле важеће на дан 20. марта или које су биле плаћене од 1. јануара до 1. маја продужава се важење до 1. септембра без додатне накнаде.

Влада је усвојила Информацију о реализацији концепта учења на даљину под слоганом #Учидома и дала сагласност да се из буџета Министарства просвјете исплати 45.500 еура – по 250 еура сваком од 182 наставника који су били ангажовани у реализацији програма.

У Информацији је наведено да је након прекида образовно-васпитног рада у јавним и приватним установама усљед пандемије коронавируса снимљено око 1.700 предавања из 17 наставних предмета, да су видео предавања емитовала на више телевизијских канала и путем интернета.

Током првог дана емитовања #УциДома пратило је 103.572 гледалаца РТЦГ2. У просјеку сваки минут гледало је близу 20.000 гледалаца. Посјета #УчиДома сајту је било 400.000 од 95.000 корисника. Преузимања #УциДома мобилне апликације било је 10.000, YоуТубе канал #УциДома имао је 3 милиона прегледа. Преко 80% грађана гледало је #УчиДома садржаје, YоуТубе канал имао је највише прегледа из региона, а потом и из Њемачке, Словеније, Русије, УК, Македоније, Мађарске, Италије, Канаде, Пољске и Турске.

Влада је усвојила Информацију о финансијској подршци спортској области у санацији посљедица изазваних пандемијом коронавируса. У Информацији је наведено да због прекида спортских активности, црногорски спортски савези нијесу били у могућности да, од средине марта, реализују национална првенства, као ни репрезентативне обавезе којима су аплицирали на конкурсу Министарства спорта и младих за додјелу средстава за спровођење програма у првој половини 2020.године. Како се у овом тренутку спортски клубови налазе у специфичној финансијској ситуацији, иако је обавеза њиховог финансирања у надлежности локалних самоуправа, од националних спортских савеза је затражено да припреме предлог финансијске помоћи за спортске клубове, јер су они конституенти савеза и чине њихову суштину. Ова помоћ ће бити реализована из средстава која су национални спортски савези добили на годишњем конкурсу Министарства, а која нијесу утрошили због отказивања многих такмичења изазваног пандемијом коронавируса, кроз измјену програма за 2020. годину и анексе уговора. Предложено је да се за финанијску помоћ спортским клубовима издвоји приближно 500.000 еура, док ће се још додатних 100.000 издвојити за припреме репрезентативних селекција у нашој држави. Констатовано је да се на овај начин исказује одговоран однос према спортским клубовима и нашим спортистима са једне стране, али без издвајања додатних средства из буџета, већ се постојећа усмјеравају на подршку спортским клубовима који су први почели са радом.

Министарство спорта и младих је, поред осталог, тражило од ЦОК-а, ПОК-а и националних спортских савеза да у потпуности реализују стипендије које су ове године опредијељене за преко 2 300 спортиста из буџета у износу од 429.050 еура јер је циљ напора које држава улаже да у овој тешкој финансијској ситуацији омогући да се обавезе према спортистима у потпуности реализују.

Усвојена је Информација у вези са измирењем трошкова националне авио компаније Монтенегро Аирлинес АД Подгорица, насталих реализацијом специјалних чартер летова за вријеме прекида комерцијалног саобраћаја у периоду од 5. маја до 1. јуна 2020. године. Министарство финансија је задужено да из Текуће буџетске резерве, обезбиједи 79.060,23 еура на име четири лета на релацијама Франкфурт, Београд, Цирих и Беч организованих за повратак наших грађана након обуставе комерцијалног ваздушног саобраћаја.


Влада је усвојила Информацију о рјешавању спора у поступку посредовања пред Центром за посредовање Црне Горе, ради раскида уговора и накнаде материјалне штете, добити и нематеријалне штете, за извођење радова на изградњи пословног објекта за потребе Црногорске академије науке и умјетности у Подгорици. Тим поводом, Влада је дала сагласност да се Уговор о грађењу раскине и спор ријеши у поступку посредовања пред Центром за посредовање Црне Горе закључењем судског поравнања.

Усвојена је Информација о покретању поступка о располагању непокретностима у посједу Универзитета Црне Горе, стамбених простора из ЛН 4687 КО Подгорица И, 4782 КО Подгорица И и 4625 КО Подгорица ИИИ, с Одлуком Управног одбора Универзитета Црне Горе број 02-83 и Одлуком број 02-50/3 од 28. фебруара 2020. године. Влада је дала сагласност Универзитету Црне Горе за покретање поступка продаје непокретности којима располаже.

Влада је усвојила Годишњи извјештај о раду Фонда за заштиту депозита за 2019. годину. У Извјештају је наведено да је Фонд у прошлој години остварио приходе у износу од 58.265.629 еура и расходе од 856.885 еура, тако да је на крају године пословао са позитивним резултатом од 57.408.743 еура. Укупна средства Фонда на крају 2019. године износила су 64.502.811 еура. Коефицијент покривености гарантованих депозита средствима Фонда је 4,27 одсто (са средствима станд-бy кредита ЕБРД 6,25 одсто), што је оцијењено као врло висок степен покрића и капитализације.

Усвојен је и Годишњи план рада и Финансијски план Друштва с ограниченом одговорношћу "Регионални ронилачки центар за подводно деминирање и обуку ронилаца" - Нерцег Нови у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године.

У оквиру питања и предлога на дневном реду данашње сједнице, Влада је прихватила Предлог за продужење рока важења државне гаранције по кредитном аранжману између Подгоричке банке А.Д. Подгорица, Мембер оф ОТП Гроуп и Стамбене задруге радника просвјете Црне Горе „СОЛИДАРНО“ Подгорица и Нацрт Анекса 3 Уговора о дугорочном кредиту. Анексом 3 Гаранције мијења се рок важења претходно издате Гаранције и Анекса 2 исте, односно рок важења државне гаранције по наведеном кредитном аранжману је 15.06.2021. године, што је за 15 дана дуже од датума доспијећа кредита. У циљу обезбјеђења издавања Анекса 3 Гаранције за предметно кредитно задужење СЗ „СОЛИДАРНО“, Министарство финансија ће продужити рок важења успостављене хипотеке првог реда на листу непокретности, бр. 2523 КО Будва, као и свим постојећим и будућим објектима изграђеним на предметној непокретности. На истој непокретности Банка ће успоставити хипотеку другог реда.

Усвојена је Информација о захтјеву Централне банке Црне Горе за давање сагласности за додатно умањење добити које Централна банка уплаћује у Буџет Црне Горе. Тим поводом, Влада је дала сагласност на Протокол о начину измирења међусобних обавеза којим је дефинисано да се трошкови реконструкције пословних просторија Банке које користи Управа полиције – Сектор за спречавање прања новца и финансирање тероризма у износу од 143.849,16 еура евидентирају као потраживање ЦБЦГ, те да се за тај износ умањи припадајући износ добити који би ЦБЦГ уплатила у буџет за 2020. годину, поред обавезе по основу државних записа.

Влада је размотрила и усвојила Информацију о захтјеву бивших радника „Синдчел“ доо у стечају и прихватила предлог да се бившим запосленим радницима тог привредног друштва уступи потраживање Владе Црне Горе, које је утврђено у стечајном поступку као основано, у укупном износу од 41.800,00 еура.

На предлог Министарства спорта и младих, Влада је дала сагласност за финансирање изградње, реконструкције, адаптације и опремање спортских објеката. На основу претходно достављених захтјева, планирано је финансирање више пројеката, у укупном износу од 599.100,00 еура.

Влада је усвојила Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији Управе за извршење кривичних санкција. У циљу унапријеђења рада Управе, извршене су одређене промјене организационе структуре и утврђен 661 извршилац. У односу на ранији број, Правилником је предвиђено повећење за 24 извршиоца.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО – СЈЕДНИЦА и ФОТО КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНКВ7гб

ВИДЕО – КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ: хттпс://yоуту.бе/7ЕЦ_УГР8гYс
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?