Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Око 200.000 еура за пет Цовид-19 пројеката

Објављено: 12.06.2020. 00:37 Аутор: Министарство науке

Министарство науке данас је одржало конференцију за штампу поводом објављивања резултата Специјалног позива за Цовид-19 научноистраживачке пројекте.

Том приликом државни секретар за иновације Министарства, Саша Ивановић, истакао је да је овај ресор прије почетка пандемије објавио Конкурс за научноистраживачке пројекте за који је издвојен буџет од 1.5 милиона еура.

Видео : Обраћање државног секретара за иновације Саше Ивановића поводом објављених резултата за Цовид 19 пројекте

„Усљед новонасталих околности изазваних пандемијом, одлучили смо да дио средстава из овог Конкурса у износу од 200.000 € опредијелимо за финансирање пројеката чија су истраживања усмјерена ка ублажавању посљедица Цовид-а на здравствени и економски систем Црне Горе”, казао је Ивановић.

Ситуација коју је изазвала пандемија вируса корона јасно је показала значај науке и иновација и њихову улогу у превазилажењу последица које је проузроковала. Позив је био отворен до 4. маја и до истека рока достављено је укупно 14 пријава пројеката.

“Након спроведеног процеса евалуације од стране међународних експерата, укупно 9 пројеката је позитивно оцијењено. Због ограниченог буџета нијесмо у могућности да финансирамо свих 9 пројеката, већ прворангираних 5 који су оцијењени са 80 и више бодова”, закључио је државни секретар.

Присутнима су се обратили и добитници грантова за научноистраживачке пројекте на тему коронавируса и представили пројекте које ће реализовати до 30. октобра текуће године, како би се њихови резултати могли што прије примијенити и допринијети ублажавању посљедица пандемије.

Видео: Обраћање добитника грантова Специјалног позива за Цовид 19 пројекте

1. Пројекат Електротехничког факултета УЦГ, руководиоца Доц. др Милена Ђукановић под називом “3ДП истраживање и иновације за Цовид-19 (3ДПРИ-ЦОВИД19)” производиће нове 3Д штампане маске за вишекратну употребу које су намијењене професионалној употреби болничког особља које ради у реанимацији, као и за особе у карантину. Износ добијеног гранта – 38.500 еура.

2. Пројекат “Хум-Анима”, Специјалистичке ветеринарске лабораторије који ће предводити Др Бојан Аџић бавиће се унапређењем дијагностике КОВИД-а 19 код људи и животиња у Црној Гори кроз "Приступ једног здравља". Износ добијеног гранта – 44.600 еура.

3. Пројекат Факултета за међународну економију, финансије и бизнис УДГ, руководиоца Проф. др Веселин Вукотић под називом Подршка предузећима у борби са Цовид-19 дигитализацијом и дигиталним плаћањем” има за циљ да истражи садашње стање коришћења дигиталних технологија као темељне претпоставке развоја и будућих праваца. Износ добијеног гранта – 42.000 еура.

4. Циљ пројекта Управе за статистику Црне Горе - МОНСТАТ “Креирање подсистема званичне статистике за потребе истраживања пандемије ЦОВИД-19”, руководиоца Др Гордане Радојевић, јесте да кроз мултидисциплинарно научно-истраживачко партнерство, коришћењем различитих научних метода освијетли важне здравствене и економске аспекте ЦОВИД-19. Износ добијеног гранта – 25.000 еура.

5. Пројекат Дома здравља “Утицај пандемије вируса Цовид-19 на контролу болести, ментално здравље и квалитет живота пацијената обољелих од дијабетес мелитуса тип 2”, руководиоца Доц. др Небојше Каварића, има за циљ да утврди на који начин и у којој мјери су све предузете мјере утицале на метаболичку контролу, ментално здравље и квалитет живота код ових пацијената. Износ добијеног гранта – 35.000 еура.

Ранг листу пројеката можете погледати овдје.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмНЛнQ3Ц

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/7ЕЦ_УГР8гYс


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?