Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за ЦДМ: Уклањањем објекта у близини цркве у Зогању сачувана је не само амбијентална, већ и њене друге културне вриједности

Објављено: 12.06.2020. 01:12 Аутор: МКУ
„Цијенећи да богата културна баштина Општине Улцињ представља значајан сегмент, који доприноси свеукупним вриједностима црногорске културне баштине, њена заштита, очување и преношење будућим генерацијама у аутентичном облику, обавеза је како власника и држалаца, тако и институција система и свих њених грађана, без обзира на то у чијем су власништву поједини сегменти те баштине, и на њихов свјетовни или вјерски карактер“, казао је министар културе Александар Богдановић коментаришући за ЦДМ уклањање нелегално изграђеног објекта у Зогању, који је нарушавао амбијенталну цјелину Цркве Светог Василија Острошког.

Министар Богдановић је нагласио да Министарство културе, као и до сада, има јасан став у односу на све интервенције које доприносе деградацији поменутих вриједности, што се потврђује и када је у питању Црква Светог Василија Острошког у општини Улцињ.

„Подсјећамо да је са аспекта заштите културне баштине, Студијом заштите културних добара за потребе израде Просторно-урбанистичког плана Општине Улцињ ова црква, чија се градња везује за 18. вијек, препозната као сакрални објекат за који се основано претпоставља да има културне вриједности. Такође, ова Студија прописује да је при изради Просторно-урбанистичког плана општине Улцињ потребно поштовати основна конзерваторска начела у очувању културних вриједности, не само објеката са статусом културног добра, већ да је потребно посветити пажњу и осталим сегментима непокретног културног насљеђа. То су: потенцијални археолошки локалитети, простори са изражени амбијенталним вриједностима, добра за које се основано претпоставља да посједују културне вриједности, евидентирани објекти, као и простори за које се основано претпоставља да посједују вриједности културног пејзажа“, појаснио је министар Богдановић.

У том контексту, а сходно одредбама Закона о заштити културних добара, нагласио је да се тим документом обезбјеђује заштита, очување и интеграција културне баштине у оквиру планирања одрживог просторног развоја.

„Дакле, имајући у виду приоритетне циљеве Министарства културе који су усмјерени на заштиту културне баштине и очување културне разноликости кроз унапређење стања и вриједности свих њених сегмената, када је у питању Црква Светог Василија Острошког која се налази у непосредној близини нелегалног саграђеног, а сада већ уклоњеног објекта, изведеним интервенцијама сачувана је не само амбијентална, већ и друге потенцијалне културне вриједности, препознате овом Студијом“, поручио је министар Богдановић.

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?