Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио нову лабораторију у Технополису: Јачамо инфраструктуру за брзе и снажне развојне продоре у пољопривреди

Објављено: 16.06.2020. 18:00 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у ИПЦ Технополис, приликом радне посјете Никшићу, свечано отворио нову биотехнолошку лабораторију у којој ће се радити анализе потребне пољопривредним произвођачима и предузетницима у Црној Гори. Отварањем нове лабораторије, Влада Црне Горе наставља да унапређује сервисе неопходне за савремен развој пољопривредне производње и прерађивачког сектора.
 
Лабораторију “Биолаб Технополис” опремило је Министарство пољопривреде и руралног развоја кроз МИДАС 2 пројекат који Влада реализује у сарадњи са Свјетском банком. Кроз пројекат вриједности  око 130 хиљада еура, осим опремања просторија, набављена је савремена лабораторијска опрема за анализу микроорганизама у храни и анализу квалитета земљишта која ће омогућити контроле безбједности и квалитета током процеса производње и прераде, као и готових производа.
   
 MPRR MPRR
    
“Улагање у савремене лабораторијске капацитете допринијеће и јачању наше научне инфраструктуре. Инфраструктуре неопходне за научно засновани развој,  инфраструктуре неопходне за иновације које су нам потребне у пољопривреди. Само примјеном науке и технологије у пољопривреди, можемо остварити брзе и снажне развојне продоре у дугом року”, оцијенио је Симовић.

Истичући да домаћинима и предузетницима требају конкретне акције, а не теорија, Симовић је подсјетио да ће Влада, у оквиру трећег посебног пакета подршке, између осталог, креирати концепт конкретних развојних пројеката у пољопривреди. “Овакви пројекти, које смо већ дефинисали, биће нове шансе за произвођаче и за предузетнике, генератори економског раста и нових радних мјеста и начини за смањење увозне зависности, казао је Симовић, додајући да је задатак новог приступа и да обезбиједи већи степен иновативности. 

Сектор иновација, како је поручио, треба да искорачи из оквира само академског и треба да покаже своју практичност, кроз укљученост у конкретне пројекте. 

“Иновације у области пољопривреде требају да буду гарант одрживости пројеката, а држава ће их подржавати кроз новоуспостављени Фонд за подршку иновативности”, најавио је потпредсједник.

„Овакав развој црногорске пољопривреде могуће је остварити ако размотримо радикалније реформске програме и ако промијенимо начин размишљања. На примјер, површина  пољопривредног земљишта у Израелу је скоро иста или чак и мања него у Црној Гори. Пољопривредна производња у Израелу  је 54 пута већа него у Црној Гори.  Зашто је Израел тако добар у области пољопривреде? Кључ лежи у примјени науке и технологије у развоју пољопривреде, као тачки продора у дугом року. Због тога, Црна Гора ће своје будуће напоре у развоју пољопривреде фокусирати на примјену науке и технологије, што ће омогућити продорни развој”, поручио је Симовић.

Вођа пројекта МИДАС 2, Силвиа Маури из Свјетске банке, која се укључила путем видео линка, истакла је задовољство што, без обзира на потешкоће које је у претходним мјесецима изазвала пандемија, Министарство пољопривреде и руралног зравоја, тим за управљање пројектом МИДАС 2 и све интересне стране у пројекту нису престали са својим посвећеним радом на унапређењу капацитета пољопривредног сектора.

Маури је истакла да напријеђење капацитета лабораторије у Технополису представља подршку пољопривредницима из сјеверозападног региона Црне Горе у облику капацитета за савјетодавне службе у пољопривреди, подсјећајући да је једна од студија Свјетске банке показала колики је значај знања у пољопривреди и информационог система за иновације.  

„То је у суштини подршка агробизнису кроз пружање обуке, техничких савјета и критичних информација за производњу и унакрсну усаглашеност прописа из области очувања животне средине, јавног здравља и здравља животиња, као и добробити животиња“, казала је Маури.

Оваква подршка, како је додала, потребна је црногорским произвођачима, како би унаприједили конкурентност својих производа, испунили стандарде квалитета, приступли тржишту Европске уније, што је један од циљева МИДАС2“, поручила је Маури.

Технополис: У фокусу и млади истраживачи

Извршни директор ИТЦ Технополиса Ратко Батаковић казао је да очекује да ће услуге лабораторије користити значајан број пољопривредника, малих и средњих предузећа из агро сектора, али да ће важна циљна група бити академска заједница са фокусом на младе истраживаче, као и друге релевантне лабораторије у земљи и региону. “Радићемо на спајању академског и бизнис сектора у циљу генерисања нових производа и побољшања квалитета постојећих, али и на имплементацији иновација у пољопривреди”, казао је Батаковић. 

Предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић изразио је задовољство што је Технополис добио још један садржај у широкој лепези услуга и активности. @Ово је још један доказ да партнерство државних и локалних институција дају сјајне резултате у свим областима, као и да је Технополис постао респектабилно мјесто за развој нових идеја и пројеката”, казао је Грбовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?