Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Никшићу: Издашна подршка фармерима и развоју руралне инфраструктуре

Објављено: 16.06.2020. 19:30 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и данас је на терену, приликом радне посјете Никшићу, представио резутате још једног јавног позива за додјелу бесповратне подршке пољопривредним произвођачима, кроз Агробуџет за 2020. Ријеч је о подршци за унапређење квалитета сировог млијека у износу од 50 до 80 одсто инвестиције, а коју је кроз јавни позив остварило 172 фармера из свих крајева Црне Горе.
MPRR MPRR
Несметана реализација овог и осталих бројних јавних позива за подршку и значајно интересовање корисника, упркос великим изазовима са којима смо се суочили због пандемије коронавируса, према ријечима Симовића, потврда су најављеног - да је овогодишња подршка сектору пољопривреде издашна, домаћинска и развојна. 

Подсјећајући да су у циљу ублажавања посљедица пандемије кроз Владин посебни пакет мјера домаћинима обезбијеђени бројни облици подршке, Симовић је казао да је у припреми и трећи пакет мјера, који ће бити развојни и који ће између осталог омогућити снажне нове продоре у развоју црногорске пољопривреде.

Квалитет млијека - основ развоја мљекарског сектора

Јавни позив за унапређење квалитета млијека представљен је данас на узорном газдинству Јовић у Растовцу у Горњем Пољу, које је један од корисника ове мјере. 

Подршка за унапређење квалитета сировог млијека значајна је, како је казао Симовић, јер има директан утицај и на здравље људи и на здравље животиња. Циљ је да кроз подршку за набавку опреме за мужу и хлађење млијека олакшају свакодневне послове произвођачима, унаприједи  квалитет и здравствена безбједност.  

„Хигијена муже има директан утицај на квалитет млијека, а самим тим и на квалитет финалног производа. Подсјетићу Вас да се тај квалитет додатно награђује и кроз мјеру подршке развоју тржишне производње млијека гдје се поред основне премије од 6 центи додатних 4 центи даје за оно млијеко које је у складу са ЕУ стандардима“, казао је Симовић додајући да нијесу заборављени ни бројни пољопривредници који прерађују млијеко на газдинству јер и они добијају по 6 центи по литру прерађеног млијека. 
MPRR  MPRR
„У систему подршке за прераду на газдинству у 2017. када смо увели ову мјеру било је 278 газдинстава, а на крају прошле године 1.534 што показује да је ова мјера креирана уз пуно уважавање реалних потреба наших пољопривредника“, казао је Симовић. Само у Никшићу је регистрован 121 корисник коме је у прошлој години исплаћено 260.000 еура премија за преко 4 милиона литара прерађеног млијека.

Кроз јавни позив за унапређење квалитета сировог млијека  укупно је инвестирано 169 хиљада еура, а подршка Министарства износи око 102 хиљаде еура. 59% корисника подршке је са сјевера, 39% из централног региона а 2% са приморја. Највећи број корисника - 41 је из општине Никшић. 

Кроз ову мјеру у претходне четири године, 853 корисника набавило је око 900 комада опреме. Укупне инвестиције износиле су 877 хиљада еура, уз бесповратну подршку од 552 хиљаде еура. Произвођачи из Никшића су у том периоду набавили су 40 лактофриза и 145 музилица. 

Раст количина млијека у систему подршке

Потпредсједник Симовић је истакао да развој и унапређење квалитета у сектору мљекарства илуструје и раст количина млијека у систему подршке са око 30 милиона литара 2017, на скоро 60 милиона у прошлој години. 

Он је навео да су у претходне три године исплаћене премије за укупно 140 милиона литара млијека, а да ће са текућом годином подршком бити обухваћено преко 200 милиона литара.

„Пред нама је доста посла и зато настављамо даље – Влада, локална самоуправа и вриједни домаћини и предузетници. Настављамо још амбициозније јер смо створили бројне претпоставке за развој наше пољопривреде. Настављамо заједно, као и до сада, да правимо нове искораке и да прослављамо нове успјехе“, поручио је Симовић.

Нови километри асфалтних сеоских путева, нови водоводи

У наставку радне посјете Никшићу, Симовић је, заједно са сарадницима и представницима локалне управе на челу са Веселином Грбовићем, обишао више локалних путних праваца асфалтираних кроз Пројекат развоја руралних подручја, који Влада реализује у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД). Обишао је путне правце Трубјела – Рудине – Каменско и Јабуке – Брестице.

„Пратимо и изградњу бројних инфраструктурних пројеката који се реализују у руралним подручјима широм Црне Горе, нових водовода и нових километара асфалтних путева, који су неопходни пољопривредницима и који доносе нови квалитет живота нашим селима“, поручио је потпредсједник Владе данас из Никшића.

Том приликом саопштено је да је Влада у сарадњи са локалном управом у протекле четири године изградила више од 63 километра асфалтних сеоских путева. 

Такође, у том периоду, на подручју општине Никшић изграђено је 212 км водоводне мреже, за 490 домаћинстава и 2.000 корисника, затим 22 водне акумулације и 10 бистијерни.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?