Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Охрабрујући тренд интересовања младих за пчеларство

Објављено: 17.06.2020. 19:00 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, у Кући меда у Даниловграду, данас је свечано уручио рјешења о подршци младим пчеларима из свих крајева Црне Горе, који су остварили подршку кроз јавни позив из Агробуџета за 2020. годину. 

Као резултат Јавног позива за додјелу подршке младим пчеларима почетницима за 2020. годину, 83 млада пчелара из 16 општина остварило је подршку за набавку по пет кошница са формираним пчелињим ројевима. 

Потпредсједник Симовић подсјетио је да се програм подршке младим пчеларима почетницима успјешно реализује годинама и изразио задовољство што данас види нова лица, младе људе, који су одлучили да уђу у свијет пчеларства. „Ту смо да их подржимо и помогнемо да отпочну свој пчеларски пут и постану успјешни пчелари“, поручио је Симовић.

Он је казао да интересовање за пчеларство у Црној Гори из године у годину расте, а број пчелара и пчелињих друштава се повећава. Захваљујући овој мјери подршке породица црногорских пчелара, како је навео, данас је богатија за 83 млада пчелара и 415 оформљених пчелињих заједница. 

У претходне четири године кроз ову мјеру, како је навео, подржано је 394 млада пчелара за набавку 1.538 пчелињих друштава. 

„Резултати које постижу, њихова посвећеност, спремност да уче и унапређују своју производњу, потврда су вриједности опредјелјенја да се баве овом дјелатношћу“, оцијенио је Симовић.
 MPRR   MPRR
Набављена и машина за угоститељско паковање меда

Други важан разлог задовољства у овом тренутку је, како је истакао Симовић, јесте набавка машине за угоститељско паковање меда, у препознатљивим малим амбалажама, чија се инсталација очекује наредних дана. 

„Циљ је да мед који се пакује у контролисаним условима у Кући меда буде репрезентативан производ, не само у погледу квалитета, већ и у погледу амбалаже и обиљежавања. На овај начин црногорским пчеларима омогућили смо сигуран пласман својих производа, а потрошачима и нашим туристима да конзумирају најквалитетнији црногорски мед“, казао је Симовић.

Он је поручио да ће се наставити и са школом пчеларства, коју ускоро завршава прва генерација од 28 полазника, те да ће конкурс за упис нове генерације бити на јесен. Такође, најавио је да ће се организовати и студијска посјета некој од  европских земаља, када се због пандемије стекну услови за то.

MPRRПодршка пчеларству све издашнија

Симовић је нагласио да се подршка кроз Агробуџет пчеларству из године у годину повећава, да је ове године опредијељено око 10 одсто више у односу на прошлу годину - 400.000,00 еура.

„Постигли смо доста, али знамо да имамо још доста тога да урадимо. Очекујем свакако да се настави добра сарадња Министарства са пчеларима и удружењима, на челу са Савезом, и да заједно, уз предани рад, снажимо сектор пчеларства“, истакао је Симовић и пожелио срећан почетак младим пчеларима добитницима овогодишње подршке, са жељом да пред њима буду медне године и да имају пуно успјеха у раду. 

Ковачевић: Опредијелићемо још значајнију подршку пољопривреди и са локалног нивоа  

У име домаћина, Општине Даниловград, предсједница Зорица Ковачевић захвалила се Министарству и потпредсједнику Симовићу на доприносу да из године у годину расте број нових младих пчелара, па и у општини Даниловград. Такође, похвалила је и издашну подршку коју даје Влада преко ресорног министарства за све секторе пољопривреде, а што на подручју Даниловграда има значајне ефекте по раст броја произвођача и предузетника који имају озбиљну прозводњу и запошљавају значајан број људи. 

Истичући да је, и поред пандемије и изазова са којима смо се сви суочили, задовољство што пољопривредна производња није заустављена и подсјетила на значај мјера које су у правцу ублажавања посљедица пандемије реализовали и Општина и Влада. Ковачевић је подсјетила на одлуку локалне управе да ослободи произвођаче са територије ове општине пореза до краја године. „Уз посебан пакет мјера Владе за пољопривреду, чинимо напоре да подршка у наредном периоду буде још издашнија“, поручила је Ковачевић, додајући да је посебан програм подршке, у оквиру локалног агробуџета од 250.000 еура, намијењен управо младим пчеларима.

Предсједник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић пожелио је добродошлицу младим пчеларима у једну велику пчеларску породицу, која се константно увећава и представља једну веома озбиљну грану пољопривреде у Црној Гори. „О овоме свједоче многи пчеларски пројекти који се реализују у сарадњи са Министарством пољопривреде и осталим државним институцијама, који стварају нове идеје и нове прилике за развој а посебно младим генерацијама“, казао је Миљанић. Он је казао да је пчеларство дјелатност која нуди много тога, „то је позив који ствара велику страст и развија велику приврженост послу којим се бавите“, поручио је Миљанић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?