Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 178. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 178. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић усвојила Информацију о реализацији хитних нестандардних набавки и трошковима у здравственом систему насталих усљед пандемије коронавируса. Имајући у виду да се ради о нестандардним набавкама и трошковима, у укупном износу 2.183.614,50 еура који нијесу планирани у буџету Фонда за здравствено осигурање за 2020. годину, а које је било неопходно обезбиједити за потребе здравственог система и других органа за заштиту усљед пандемије корона вируса, Влада је задужила Министарство финансија да одобри измјену динамике мјесечног плана потрошње за 2020. годину на појединим позицијама Фонда.

Усвојена је Информација о реализацији Програма пружања подршке привреди и запосленима, у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог корона вируса ЦОВИД19.

Привредним друштвима и предузетницима који испуњавају Програмом дефинисане услове за добијање субвенција, а који су из било којих разлога закаснили да до краја мјесеца маја 2020. године поднесу захтјев за априлске субвенције, одобрава се право на априлске субвенције под условом да захтјев поднесу у периоду од 20-30. јуна 2020. године, а након 30. јуна 2020. године и у случајевима када је прије истека рока поднијет приговор од чијег рјешавања зависи наставак поступка.

Одобрено је право на субвенцију за ново запошљавање и за она лица која нијесу били евидентирана на Заводу за запошљавање Црне Горе у претходном мјесецу у односу на мјесец на који се подноси захтјев, ако се провјером у Централном регистру обвезника и осигураника Пореске управе утврди да нијесу имали пријаву на осигурање по основу запослења у периоду од три мјесеца прије подношења захтјева за субвенцију. Одобрено је право на субвенцију за ново запошљавање и привредним друштвима основаним након 15. марта 2020. године, под условима за коришћење права на ову врсту субвенције који су дефинисани Програмом односе се и на ова привредна друштва и то за запослене који нијесу имали пријаву на осигурање по основу запослења у периоду од три мјесеца прије подношења захтјева за субвенцију.

Привредна друштва и предузетници који послују у области туризма могу добити 100 одсто субвенције, а привредна друштва која послују у областима угоститељства и саобраћаја 50 одсто субвенције за јун 2020. године.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији регионалног пројекта за успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) - „Хадронска канцер терапија и истраживање у области биомедицине помоћу протона и тежих јона”. СЕЕИИСТ пројекат, који је Црна Гора иницирала половином 2017. године, постао је најозбиљнији регионални развојни научно-технолошки пројекат. У питању је крупна пан-европска истраживачка инфраструктура која има снажну европску релевантност и перспективу. СЕЕИИСТ таргетира један од највећих друштвених, здравствених изазова – борбу против канцера – који је Европа позиционирала као једну од својих специјалних мисија наредног оквирног програма за науку и иновације - Хоризонт Европа. У дискусији је оцијењено да Развојна агенда ЕУ за Западни Балкан представља сјајну прилику да се афирмише СЕЕИИСТ у свијетлу савремених изазова по здравље и економију, који враћају истраживање, иновације и технологију у први план. СЕЕИИСТ је посебан јер представља додатну вриједност не само за ЈИЕ већ за цијелу Европу. Посебну димензију СЕЕИИСТ пројекта потврђује и чињеница да 18 европских институција и клиника учествује у развоју новог технолошког дизајна.

Влада је донијела Уредбу о утврђивању исплате обештећења бившим власницима одузетих имовинских права у новчаним средствима за 2020. годину. Уредбом се прописује начин исплате годишње рате бившим власницима који су то право стекли на основу извршних рјешења комисија за повраћај одузетих имовинских права и обештећење која су достављена Фонду за обештећење до 31. децембра 2019. године. Исплата се обрачунава према вриједности која одговара 3 одсто од неисплаћеног износа, утврђеног рјешењима комисија. Законом о Буџету за 2020. годину за ову намјену планирано је 2.750.000 еура, те је, у складу са тим износом, утврђена динамика и начин исплате годишње рате за текућу годину.

У оквиру поступка приступања Европској Унији, Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о законским мјерним јединицама, којом се ова област усаглашава са са одговарајућим директивама ЕУ у погледу дефиниција основних Сл јединица ради прилагођавања техничком напретку.

Донијета је Уредба о измјенама и допуни Уредбе о визном режиму. Доношење ове Уредбе произилази из обавеза које простичу из Шенгенског акционог плана и редовног годишњег усклађивања визног режима Црне Горе, као земље кандидата, са визном политиком ЕУ, као и националних интереса.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији пројекта термоенергетског комплекса у Пљевљима. У Информацији се наводи да је Електропривреда Црне Горе, у складу са закључцима Владе који су услиједили након констатовања немогућности реализације уговора о пројектовању, финансирању и изградњи другог блока Термоелектране Пљевља, закљученог између ЕПЦГ и чешке компаније Шкода Праха, фокусирала напоре на благовремену реализацију пројекта еколошке реконструкције постојећег блока. Пројекат еколошке реконструкције је вишегодишњи пројекат, који у крајњем треба да обезбиједи пуну усаглашеност емисија штетних честица из електране са европским прописима. Анализе спроведене током израде идејног пројекта, потврдиле су добро стање постојеће опреме, које указује на пуну оправданост овог улагања које ће омогућити наставак рада термоенергетског комплекса у устаљеном капацитету, али што у коначном има за резултат много боље еколошке параметре. Активности које се односе на реализацију овог пројекта обухватају изградњу система за одсумпоравање, денитрификацију, унапређење рада електрофилтерског постројења, изградњу система за третман отпадних вода и реконструкцију унутрашњег система транспорта пепела и шљаке. Кроз реализацију овог пројекта предвиђено је да сама ТЕ Пљевља буде топлотни извор за гријање града Пљеваља, на начин да се одузима топлота из система турбине, измјењивачи топлоте, пумпна станица. Информација садржи приказ досадашњих активности свих надлежних субјеката, са финансијским исказом.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Пројекта интензивне ревитализације електродистрибутивне мреже. Примарни циљ ревитализације електродистрибутивне мреже је побољшање општих услова за снабдјевање електричном енергијом крајњих купаца и обухвата комплетну рекострукцију око 1.000 км средњенапонске мреже, око 2.000 км нисконапонске мреже, као и комплетну реконструкцију око 500 трафо станица. Вриједност ревитализације електродистрибутивне мреже која је иницијално покренута од стране Владе Црне Горе је 82 милиона еура, а планирана је да се реализује у периоду од три године. Анализом досадашњих резултата кроз овај пројекат комплетно је реконструисано 17 далековода укупне дужине од 550 км, док се до краја августа очекује завршетак започете реконструкције још 11 далековода укупне дужине 260 км. Током досадашње реализације овог капиталног пројекта уграђено је око 4.500 нових стубова, док је извршена комплетна реконструкција 153 трафо станице. Бенифите досадашње реализације овог пројекта, осјетило је око 20.000 домаћинстава у Црној Гори.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији пројеката из области енергетске ефикасности. У оквиру прве фазе пројекта (МЕЕП 1), која се завршила у марту 2018. године, енергетски је унапријеђено 25 јавних објеката (9 образовних и 16 здравствених). Имплементација друге фазе пројекта (МЕЕП 2) је започела 1. септембра 2018. године, а планирано је да траје до 31. децембра 2023. године. Вриједност буџета пројекта је шест милиона еура. У оквиру рада МЕЕП 2, планирано је унапређење енергетских карактеристика 20 објеката здравственог система, успостављање система за мониторинг нивоа комфора у здравственим објектима, кроз праћење потрошње енергената и воде, као и креирање одрживог система финансирања пројеката енергетске ефикасности у јавном сектору. Одрживи систем финансирања, омогућиће да се након реализације друге фазе пројекта, радови на примјени мјера енергетске ефикасности у осталим здравственим објектима, финансирају из уштеда остварених у адаптираним здравственим објектима. У Информацији је дат приказ реализације и динамика пројектних активности.

Донијета је Одлука о утврђивању јавног интереса за непотпуну експропријацију непокретности у Пријестоници Цетиње ради реализације пројекта „Реконструкција малих хидроелектрана МХЕ Ријека Црнојевића - Цетиње". Постојећа МХЕ Ријека Црнојевића изграђена је 1948. Године и од тада је у непрекидном погону, без значајнијих радова на реконструкцији и ревитализацији. Електропривреда Црне Горе планира реализацију овог пројекта из сопствених средстава. Планираном реконструкцијом извршиће се коначна конфигурација система објеката, те кроз поступке упоредне техно-економске анализе, оптимална реконструкција постројења, одредити реални услови експлоатације и успоставити складан однос према простору и животној средини.

Влада је усвојила Информацију о Првом извјештају о чињеничном стању припремљеном од стране друштва за ревизију „Цроwе МНЕ“ д.о.о. у вези са реализацијом пројекта Изградње хотела „Бреза“, Колашин, по цондо моделу пословања. Влада је 7. новембра 2019. године уврстила овај пројекат на Листу развојних пројеката у области туризма. Ријеч је о планираној инвестицији у изградњу хотелског комплекса категорије пет звјездица у Колашину са 148 смјештајних јединица, укупног капацитета од 308 лежаја, предрачунске вриједности 19,5 милиона еура. Намјера инвеститора је да у оквиру хотела са цондо моделом пословања отвори нових 120 радних мјеста. Независни контролор је констатовао да подаци достављени у финансијском извјештају са прегледом трошкова истинито и објективно приказују стварно стање улагања за извјештајном периоду, те да спровођењем процедура контроле пратеће документације није уочено одступање од достављеног финансијског извјештаја. У складу са налазима контроле, Контролор је у Извјештају констатовао да је друштво „ЦГ Ресорт” ДОО Тиват у сврху реализације пројекта, у извјештајном периоду, утрошило финансијска средства у укупном износу од 932.641 еуро. Међутим, анализом Извјештаја Контролора од стране Министарства увидјело се да је највећи дио уложених средстава исплаћен за измирење обавеза уговорених прије момента уврштавања на Листу развојних пројеката.

Настављајући вишегодишњу еколошку кампању, Влада је усвојила Информацију о припреми Пројекта „Нека буде чисто“ за 2020. годину и прихватила Споразум о реализацији Пројекта. Планирано је да Пројекат ове године отпочне са реализацијом 01. јула и да траје три мјесеца, а, сходно Споразуму који ће бити потписан од стране Министарства одрживог развоја и туризма, Завода за Запошљавање Црне Горе и ЈП Морско добро као главних носилаца, биће утрошено 121.000,00 еура. Ова средства ће се утрошити за обезбјеђивање плата радницима који буду радили на одржавању чистоће у току трајања Пројекта. Бруто плата по једном раднику износи око 400,00 еура у зависности од општине до општине, док је нето плата коју добије један радник 250,00 еура.

Усвојена је Информација у вези додјеле концесије за пружање лучке услуге – лучке пилотаже у луци Котор и пилотаже Бококоторском заливу, са предлогом уговора о концесији и предлогом одлуке о додјели концесије.

Влада је донијела Одлуку о додјели концесије Луци Котор и компанији Сеа Пионеер Монтенегро ДОО Херцег Нови – прворангираном и другорангираном на јавном конкурсу за пружање лучке услуге – лучке пилотаже у луци Котор и пилотаже Бококоторском заливу. Прихваћени су уговору о концесији.

„Лука Котор“ АД је понудила износ од 250.000 еура за фиксну годишњу концесиону накнаду, а „Сеа Пионеер Монтенегро“ ДОО Херцег Нови је понудио износ од 201.000 еура за фиксну годишњу концесиону накнаду. Варијабилна концесиона накнада износи 6 одсто годишњег прихода ако је приход предходне концесионе године износио 300.000 - 501.000 или 5 одсто ако је приход био већи.

Усвојена је Информација Управе за имовину за куповину пословног простора за потребе Управе за статистику – Монстат и државних органа, сходно приоритетима, за које Управа за имовину плаћа закуп.

Влада је дала сагласност да се Управи за имовину на име куповине пословног простора обезбиједе средства у износу од 9.000.000 еура, односно да се, поред обезбијеђених 3.000.000 еура у 2020. години, планирању по 3.000.000 еура и у 2021 и 2022. години. Управа за имовину је задужена да за просторе Управе за статистику – Монстат и државних органа за које се сада плаћа закуп спроведе поступак куповине пословног простора у складу са Законом о јавним набавкама.

Усвојен је Консолидовани извјештај о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору Црне Горе за 2019. годину који је припремљен на основу појединачних извјештаја корисника средстава буџета Црне Горе и буџета јединица локалне самоуправе о предузетим активностима на спровођењу и унапређењу управљања и унутрашњих контрола и на основу годишњих извјештаја о раду унутрашње ревизије. У Извјештају је оцијењено да унапређење у управљању и примјена ЦОСО принципа управљања и унутрашњих контрола варира на нивоу сваког корисника средстава буџета, али подаци показују да се из године у годину на нивоу јавног сектора биљеже унапређења. У закључку се наводи да је, упркос оствареном напретку, неопходно да сви корисници средстава буџета континуирано процјењују и унапређују праксу управљање и унутрашњих контрола. Посебан нагласак у активностима треба да буде на управљању ризицима, а посебно правилима и процедурама за случај непредвидљивих околности, као што је пандемија ЦОВИД-19. Јачење одговорности руководиоца за повјерене задатке и остваривање циљева је пресудно важно за добро управљање, транспарентност и повјерење грађана у функционисање јавног сектора. Јасно утврђене одговорности треба да прате и јасно утврђена овлашћења и адекватне унутрашње контроле, наглашено је у Извјештају.

Влада је усвојила Информацију о функционисању портала „Глас грађана – е-Петиције“ с Информацијом о реализацији Радног закључка Владе Црне Горе, број: 07-2866, од 28. маја 2020. године. У циљу унапређења овог сервиса, у Информацији је дат преглед активности спроведених у периоду од поновног покретања пројекта до данас и дате су препоруке за побољшање функционисања система и процедура разматрања поднијетих петиција. Од активирања портала до данас, стање на систему показује: 53 поднијете петиције; 7 петиција је до сада стављено на гласање (петиције за које су надлежна министарства процијенила да треба да буду објављена и стављена на гласање); 37 петиција су одбијене (петиције за које су надлежна министарства процијенила да не треба да буду објављене и стављене на гласање и уз одговарајуће образложење су одбијене. Такође, овдје су укључене и петиције које су одбачене као неадекватне); 9 – петиција је са статусом „кандидовано” (ове петиције су још у фази одлучивања у ресорном министарству).

Сагледавајући изазове у функционисању овог сервиса, Влада је задужила Комисију која одлучује о питањима значајним за процес е-Петиције да предложи Министарству јавне управе рјешење за поступање у случају подијељене надлежности између ресора у оквиру исте петиције и о томе повратно информише министарства. Министарство јавне управе задужено је да унаприједи апликативно рјешење у циљу проширења пројекта „Глас грађана – е-Петиције“ на органе локалне самоуправе и о томе информише све јединице локалне самоуправе. Сва министарства су задужена да, с посебном пажњом, сагледају све пристигле петиције и омогуће грађанима гласање о петицијама које испуњавају критеријуме за подношење електронске петиције.

Усвојен је Извјештај о раду Заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права за 2019. годину. Извјештај је подијељен по сегментима, односно поглављима у којима је у сваком посебно разрађена како анализа поступака који се воде пред Европским судом, тако и анализа пресуда и одлука које су од стране Европског суда донијете у извјештајном периоду и које су постале правоснажне. Од тих пресуда и одлука, један број се већ налази у фази извршења под надзором Комитета министара Савјета Европе. Поред наведеног, Извјештај садржи и препоруке за превентивно дјеловање, а све у циљу смањења кршења конвенцијски заштићених људских права и слобода. Такође, посебна пажња усмјерена је и на рад и активности Канцеларије заступника, а све у циљу афирмације људских права и основних слобода и превенцији њихових кршења на националном нивоу.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању потребних средстава за спровођење Одлуке Уставног суда Црне Горе У ИИИ бр. 280/17 на име потраживања бивших радника Радоја Дакића. Тим поводом, задужено је Министарство финансија да, из средстава Текуће буџетске резерве обезбиједи средства у износу од 294.000 еура, по основу Одлуке Уставног суда, за 147 бивша радника.

Усвојена је Информација о жалбеном механизму на Пројекту „Програм унапређења црногорског образовања” који се спроводи у сарадњи са Европском Инвестиционом Банком (ЕИБ). Овај кредитни аранжман у висини од 18 милиона еура, послужиће за сврху финансирања приоритетних пројеката у области образовања у наредном петогодишњем период, чија је укупна процијењена вриједност око 40 милиона еура. Ријеч је о пројекту који подразумијева финансирање пројеката који су уврштени у Капитални буџет и то: нове Гимназије у Подгорици, нове Основне Школе у насељу Цитy кварт у Подгорици, нових основних школа у насељима Забјело и Крабушко поље, надоградње са реконструкцијама вртића у насељима Момишићи и Забјело, те надоградње са реконструкцијом вртића у Котору. Као посебни дијелови Пројекта уврштени су и реконструкција 10 средњих стручних школа, као и набавка рачунарске опреме за све школе у Црној Гори, набавка намјештаја за све школе у Црној Гори, те набавка специфичне опреме за практичну наставу у средњим стручним школама, за које ће средства бити препозната кроз текуће буџете Министарства просвјете, у годинама у којима се имплементира пројекат. У току договора евидентирана је потреба за успостављање ад хоцк жалбеног механизма на овом Пројекту, јер Државна комисија за поступке јавних набавки законски није надлежна за одлучивање по жалбама у набавкама које се спроводе по посебним поступцима међународних организација, на основу међународних споразума или уговора. Тим поводом, Влада је одредила чланове Тијела за разматрање пристиглих жалби у поступцима набавки на пројекту „Програм унапређења црногорског образовања” и прихватила Споразум о пословној сарадњи иизмеђу Европске инвестиционе банке, Министарства просвјете и Управе за јавне радове о консултанским услугама подршке јединици за имплементацију Пројекта.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђивању средстава из Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Универзитет Црне Горе и одобрено је преусмјеравање 104.970,15 еура из Текуће буџетске резерве на потрошачку јединицу Универзитет Црне Горе што су недостајућа средства по основу повраћаја средства уплаћених за магистарске радове у периоду од 26. јуна до 26. децембра 2019. године.

У оквиру кадровских питања Елма Диздаревић, досадашња савјетница у Вишем суду у Бијелом Пољу именована је на дужност замјенице Заштитника имовинско – правних интереса Црне Горе – Канцеларија у Бијелом Пољу. Марко Зечевић, специјалиста менаџмента, одређен је за вршиоца дужности директора Управе за жељезнице, до постављења директора у складу са законом. Констатоване су оставке Владимира Ристића и Владимира Бератовића на дужности чланова Одбора директора Аеродрома Црне Горе. Умјесто њих у Одбор директора именовани су Радуле Раонић и Адмир Мустајбашић. Скупштини акционара „Лука Бар“ АД Бар предложено је да, због истека мандата чланова Одбора директора овог друштва, за чланове новог Одбора директора као представнике државног капитала, изабере: Бранислава Бранковића, Зорана Радојичића, др Зорана Срзентића и Дамира Рашчића.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?