Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана дванаеста сједница Савјета за реформу јавне управе: Остварен напредак у процесу реформе јавне управе

Објављено: 19.06.2020. 23:38 Аутор: МЈУ
Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику, Зоран Пажин, предсједавао је данас дванаестом сједницом Савјета за реформу јавне управе.

На данашњој сједници разматрана су кључна документа за праћење реформског процеса у области јавне управе – Извјештај о раду Савјета за реформу јавне управе за 2019. годину, Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2016-2020. за 2019. годину и Извјештај о спровођењу Програма управљања јавним финансијама 2016-2020. за 2019. годину. 

Савјет је констатовао да је у процесу реформе јавне управе остварен напредак готово у свим областима, како на централном тако и на локалном нивоу, те да је степен имплементације подактивности у 2019.години на нивоу од 75% реализације. 

Резултати показују да су институције посвећено радиле на реализацији активности из Акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе 2016 – 2020, за 2019.годину. Оцијењено је да је и у наредном периоду потребно интензивирати динамику спровођења планираних активности, са акцентом на најважније активности процеса - наставак процеса оптимизације броја запослених у јавној управи, успостављање система управљања квалитетом јавних услуга које пружа администрација, те унапређење капацитета јавне управе у области управљања људским ресурсима. 

Када је ријеч о Програму управљања јавним финансијама, оцијењено је да је остварен позитиван напредак. Имплементација одређених активности била доминантно условљена реализацијом пројеката суфинансираних из ЕУ фондова док је 2019.година посебно значајна имајући у виду да обиљежава годину почетка реализације пројеката у оквиру ЦАП-а 2014. У току извјештајног периода спроведена је и ПЕФА процјена која представља инструмент оцјене управљања јавним финасијама, а у оквиру које је констатован напредак унутар 11 показатеља успјешности  у јавним финансијама и финансијској одговорности.

Савјет је посебну пажњу усмјерио на нереализоване и дјелимично реализоване активности из сва три извјештаја, као и на разлоге за такав статус реализације, а све у циљу предузимања активности које би довеле до њихове успјешне реализације. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?