Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мјеста за 3.506 студента на бесплатним основним и 1. 995 на бесплатним мастер студијама УЦГ

Објављено: 25.06.2020. 21:28 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила предлог УЦГ о броју студената на основним и мастер студијама, те је за бесплатне основне студије одобрено 3. 506 мјеста, док је за мастер студије, које су од ове године, такође, бесплатне одобрено 1. 995 мјеста. Усвојен је и предлог Факултета за црногорски језик и књижевност на којем ће бити мјеста за 40 студената, саопштила је директорица Директората за вискоко образовање у Министарству просвјете Мубера Курпејовић. Упис на све установе високог образовања у Црној Гори очекује се сљедеће недјеље, док ће на УЦГ по први пут бити електронски упис.

Приједлог броја студената за упис у прву годину основних студија за студијску 2020/21. годину је у оквиру прошлогодишњег броја. Како је истакла Курпејовић, на појединим студијским програмима број је већи у односу на прошлу годину, попут програма Медицина на Медицинском факултету гдје је предвиђено 60 мјеста, затим на програму Друмски саобраћај на Машинском факултету гдје ће бити 100 мјеста, те Архитектури гдје је одобрено 60 мјеста. Она је истакла да се сваке године све више студената одлучује за програме који припадају природним или техничким наукама, што прати и потребе тржишта рада.

„Прилику да бесплатно упишу магистарске студије, по реформисаном моделу 3+2+3, имаће око 2000 студената, који ће у складу са посебним актом Универзитета Црне Горе имати и пријемни испит, како би најбољи имали предност приликом уписа. Број мјеста на магистарским студијама се креће од око 300 на Електротехничком, 110 на Економском факултету, до нешто мањег броја на факултетима који реализују студијске програме из области умјетности“, објаснила је Курпејовић.

Она је истакла да су се Сенат Универзитета Црне Горе и организационе јединице приликом предлагања руководили бројем студената на завршној години основних студија, стандардима квалитета наставе, бројем наставног особља, материјалном основом за реализацијом појединачног студијског програма, просторним капацитетима, као и адвекатним односом броја студената и наставног особља. 

Како је рекла, предлог је анализиран и са аспекта запошљивости и потражње на тржишту рада у Црној Гори у складу са документом Анализа понуде, тражње и запошљавања на тржишту рада у Црној Гори Завода за запошљавање.

Такође, она је саопштила и да је Влада усвојила предлог Управног одбора Факултета за црногорски језик и књижевност, да као и претходних година, понуди 40 мјеста на основним студијама у оквиру конкурса.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?