Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио другу конференцију „Зелени дани – Редефинисање развоја”

Објављено: 29.06.2020. 21:20 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Подгорица, 29. јун 2020. – У Подгорици је у организацији Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Владе Црне Горе и Привредне коморе Црне Горе отворена друга по реду међународа конференција – „Зелени дани – Редефинисање развоја“- која се одржава кроз серију дводневних онлине разговора. 

У име организатора, конференцију су поздравним обраћањем отворили потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић, директорка Регионалног бироа УНДП за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Шпољарић Егер и потпредсједник Привредне коморе Данило Гвозденовић

Уводно излагање на виртуелној конференцији имао је Јанез Поточник, копредсједавајући Међународне експертске групе за ресурсе УН и бивши европски комесар за животну средине.

Потпредсједник Владе Црне Горе Милутин Симовић је изразио задовољство што је ове године нађен начин да се одржи друга конференција “Зелени дани”, са кључном темом “Редефинисања развоја“. Захвалио је УНДП-у и Привредној комори на партнерству са Владом Црне Горе и одлучности да се као организатори не осврћу на околности које су посљедица пандемије ЦОВИД 19, већ да прате пут према планираним циљевима, управо према изреци која каже “Ко хоће, нађе начин, ко неће, нађе изговор”. 

Потпредсједник је подсјетио на став да не смијемо имати само зелене дане, већ морамо имати зелени и просперитетан живот. “Ова порука данас мора имати још већу дозу императивности. Глобална здравствена и економска криза нам не оставља право избора и одуговлачења”, казао је потпредсједник и истакао да морамо редефинисати наш развој. 

“Да ли данас, када стижу упозорења Свјетског програма за храну Уједињених нација, да као посљедица пандемије новог корона вируса додатних 130 милиона људи се може суочити са недостатком хране и бити гладно, ми имамо луксуз да не дјелујемо, већ само констатујемо огромне трошкове повезане са вишковима хране?” упитао је потпредсједник Симовић, и одговорио да “морамо дјеловати, бити ефикасни и конкретнији, одговорнији према ресурсима и убрзати развој од којег ће користи имати сви, кроз праведнију и учинковитију расподјелу добара, уз подстицање иновација и креативности.” 
Симовић је истакао важност дискусије о економској и пословној оправданости циркуларне економије у Црној Гори и информисао да Влада Црне Горе сарађује са УНДП и Привредном комором у правцу изградње националне платформе за успостављање циркуларне економије у Црној Гори.

За даљи развој Црне Горе неопходно је да се приступ и модели развоја мјењају и унапређују на линији многоструко веће ресурсне ефикасности. “За то су потребне иновације у свим областима, додатне инвестиције и продори на том пољу, и то у што краћем року”, нагласио је потпредсједник. 

“Црна Гора је израдила Стратегију паметне специјализације за период 2019 – 2024. године, којом се потврђује да се модернизована и конкурентна држава базира на три кључна статешка правца - здрава Црна Гора, одржива Црна Гора и дигитализована Црна Гора”. 

“Ова здравствена и економска криза ставља нас пред изазов очувања постојећих радних мјеста, економске супстанце и социјалне стабилности. Међутим, изналажење рјешења само до тог нивоа не смије да нам буде крајњи циљ. Ова криза мора да буде одлучујући окидач за пуно веће домете. Домете који ће не само очувати постојећа радна мјеста већ и убрзано отварати нова” казао је Симовић 

“Највећа одговорност је на доносиоцима политичких одлука, али само уз снажну подршку привредника, инвеститора, финансијског сектора, академске заједнице, научника, цивилног друштва и најважније, сваког појединачног грађанина ћемо креирати будућност какву сви желимо”, закључио је потпредсједник Симовић. 

Потпредсједник Привредне коморе Данило Гвозденовић је изразио очекивање да ће Конференција Зелени дани 2020 дати бројне корисне идеје које ће учинити да се другачије перципира наша и будућност читаве планете, те да се мора пронаћи баланс измедју потрошацког друштва и бриге о природи, ресурсима и начину управљања. 

“Надам се да ће учесници Конференције, након одржаних презентација и панела, бити у прилици да боље сагледају предности циркуларне економије и пруже допринос будућем раду на креирању и имплементацији Мапе пута у Црној Гори. Разговори на ову тему су веома актуелни и морају у основи имати ефикасно управљање ресурсима и процесе који не штете животној средини. То од нас захтијева да унаприједимо везу између научне и пословне заједнице, и да иновативност ставимо у функцију економског напретка и одрживог раста и развоја. Ријеч је о темама које превазилазе националне оквире и актуелне су на најважнијим европским и свјетским адресама.”

Он је нагласио да је Црна Гора донијела двије веома значајне одлуке, Одлуку о изради просторног плана Црне Горе и Одлуку о изради Плана генералне регулације Црне Горе. “Вјерујем да ће поруке које се буду чуле на Конференцији бити инспирација да и ова документа за наредни развој Цне Горе, буду рађена у потпуности на фону циркуларне економије, што ће значити обнову екосистема, доминантан утицај науке и иновација на свим пољима привреде”, закључио је своје обраћање потпредсједник Гвозденовић. 

Директорка Регионалног бироа УНДП за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Шпољарић Егер је нагласила да је вријеме да искористимо тренутну глобалну кризу за крупан заокрет ка зеленим радним мјестима, ка улагању у обновљиве изворе енергије, паметном становању и зеленим јавним набавкама, који су засновани на принципима и стандардима одрживе производње и потрошње. 

На питање избора који се налазе пред Црном Гором, г-ђа Шпољарић Егер навела три кључна правца дјеловања. Као прво, мора се осигурати постепена транзиција ка трајном усклађивању економског раста и употребе ресурса и утицаја на животну средину - другим ријечима, испуњавање обећања о Црној Гори као еколошкој држави. УНДП снажно подржава увођење принципа енергетске демократије, као што је цонцепт „прозјумера“ (произвођача и потрошача), препознат у новом Закону о енергетици. Истовремено, мора се омогућити брза дигитална трансформација у широком обиму – која мора функционисати за све дијелове друштва. 

“Као треће, економски опоравак треба да буде паметан и иновативан. Кључ опоравка Црне Горе лежи у иновацијама. Имајући то у виду, Стратегија паметне специјализације Црне нуди сасвим нови приступ и може се користити као водиља за прилагођавање других националних политика и важних владиних докумената. УНДП ће наставити да пружа подршку недавно успостављеном Савјету за иновације и паметну специјализацију, пружајући подршку у подстицању истраживања.”

Јанез Поточник, копредсједавајући Међународне експертске групе за ресурсе УН је кроз уводну презентацију Конференције истакао да, у средњем року, недостатак ресурса неће бити основни изазов економског развоја, већ ће то бити посљедице прекомјерног и неодговорног коришћења ресурса - климатске промјене, губитак биодиверзитета, загађење - који угрожавају како животну средину, тако и здравље. 

“Прелазак на циркуларну економији мора бити систематичан, дубински и трансформативан. Европска Комисија је позвала државе да подрже Оквирни Акциони план за циркуларну економију и његово спровођење. Очекује се доношење националних стратегија за циркуларну економију. Комисија ће, са своје стране, пратити припрему и спровођење ових докумената”. 

Г-дин Поточник је посебно нагласио да путовања и туризам имају важну улогу у транзицији ка циркуларној економији, јер је ова индустрија дубоко повезана са кључним токовима ресурса и ланцима вриједности - пољопривреди и храни, грађевинарству и саобраћајној индустрији. “Путовања и туризам могу дјеловати као покретачи циркуларног ланца вриједности” казао је Поточник. 

“Европски Зелени договор је нова стратегија раста која има за циљ трансформацију ЕУ у просперитетно друштво, са конкурентном економијом и нултим емисијама гасова са ефектом стаклене баште до 2050”, истакао је Поточник и указао да Договор мора бити једнако квалитетан за све, уз важност усклађености са УН Агендом одрживог развоја. 

“Европа мора напустити историју “империјализма заснованог на посједовању ресурса” и закорачити у будућност одговорног коришћења природних ресурса и снажне отпорности заједница и екосистема”, закључио је Јанез Поточник. 

Конференција се наставља сјутра када ће се говорити о климатским промјенама и опоравку туризма након кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19. 

Догађај Зелени дани 2020 – Редефинисање развоја организују се у партнерству са 5. Конференцијом о циркуларним промјенама и дио је економског „Каравана о циркуларним промјенама 2020". 

Више информација о конференцији и агенду догађаја можете пронаћи на званичном веб сајту конференције - www.греендаyс.ме, као и на друштвеним мрежама Фацебоок, ЛинкедИн, Инстаграм и Тwиттер.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?