Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: Преко 400 000 еура за јачање капацитета наставника кроз пројекат "Наставник за 21. вијек"

Објављено: 30.06.2020. 19:21 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица Британског савјета Вања Маџгаљ, потписали су данас у присуству амбасадорке Велике Британије, Њ. Е. Алисон Кемп, споразум о почетку пројекта - "Наставник за 21. вијек", вриједан преко 400 000 еура, кроз који ће 4 556 наставника основних школа бити обучено за вјештине критичког мишљења, рјешавања проблема и кодирања. Овим споразумом проширује се сарадња на постојећем пројекту „Школе за 21. вијек“, који финансира британска влада, а који се са Британским савјетом реалзије већ три године.

Министар Шеховић је рекао да је Влада за овај пројекат издвојила око 250 000 еура, док је остатак средстава обезбиједио Британски савјет. Он је рекао да ће пројекат трајати двије године, те да је идеја да кроз обуке наставници овладају вјештинама које су потребне за наставу 21. вијека, те стечено знање пренесу на ученике узраста од 6 до 15 година.

„Вјерујем да ће ове обуке бити интересантне нашим просвјетним радницима који су и у овим, посебним условима, показали да су спремни за дигитализацију у образовању“, рекао је министар.

Како је истакао, овим споразумом продужена је и сарадња на пројекту „Школе за 21. вијек“, који је, већ дао сјајне резултате: „Овај пројекат омогућио је нашој дјеци да оснују микробит клубове и по први пут користе микробит уређаје. Вјерујем да је то био одличан корак, будући да је микробит заинтересовао велики број ученика који су остварили завидне резултате у његовој примјени“, рекао је министар и додао да ће до краја 2021. године све школе у Црној Гори имати одређени број микробит уређаја, те да ће их укупно у нашим школама бити око 4000. Додатно, кроз нови пројекат, сви клубови за кодирање основних школа биће опремљени основним додацима микробита у циљу квалитетнијег и комплекснијег програмирања као ваннаставне активности.

„На овај начин показујемо одговоран однос према изазовима који су пред нама, јер оба пројекта имају за циљ да младу популацију припреме за вријеме које долази, а које ће бити другачије у односу на ово којем данас свједочимо“, поручио је министар.

Он је нагласио да ово није једини пројекат када је ријеч о дигитализацији у образовању, те подсјетио да је недавно са компанијом М:тел потписан споразум вриједан око 250.000 еура којим је предвиђена израда дигиталних уџбеника за први разред основне школе из готово свих предмета, као допуна уџбеницима. План је да буду у функцији наредне школске године, а назив пројекта је “Дигитална учионица”.

Амбасадорка Кемп је рекла да пројекат „Школе за 21. вијек“ има за циљ да младе људе учи вјештинама које ће им бити потребне како би били активни чланови нашег будућег дигиталног друштва. Она је захвалила Влади Црне Горе што је препознала значај овог пројекта и дала подршку за његов наставак.

Директорица Британског савјета у Црној Гори, Вања Маџгаљ рекла је да данашње потписивање Споразума представља ново поглавље у успјешној сарадњи Министарства просвјете и Британског савјета.


„Данас, када се свијет суочава са здравственом, друштвеном и финансијском кризом, наше партнерске институције одлучиле су да издвоје значајну суму новца како бисмо на системски начин приступили модернизацији наставе и наставницима омогућили да стекну кључне вјештине које су за неопходне за модерну наставу 21. вијека. Споразум који смо данас потписали заправо представља ширење пројекта „Школе за 21 вијек“, зато што су Влада и Министарство просвјете увидјели да је инвестиција у развој дигиталних вјештина и иновација улагање у будућност и развој црногорског друштва и економије“, рекла је Маџгаљ.

Она је рекла да се овај пројекат бави управо вјештинама неопходним за 21. вијек, те да је улога образовног система да изњедри нове генерације радне снаге које ће одговорити изазову нове дигиталне економије.

Припремне активности за пројекат "Наставник за 21. вијек" почињу наредних дана, а обукама наставника претходиће развијање базе локалних тренера који ће наставницима пружити квалитетну обуку.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?