Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Међународни дана јавне управе “ Управа – сервис грађана“: Награђени најбољи службеници у министарствима, здравству и полицији

Објављено: 01.07.2020. 20:10 Аутор: МЈУ

Министарство јавне управе обиљежило је данас Међународни дан јавне управе управе под мотом „Управа – сервис грађана“ који је уједно и слоган процеса реформе јавне управе. 

Скуп су отвориле министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и стална представница УНДП-а, Даниела Гашпарикова.

„У јавној управи нисмо тражили изговоре, већ и у овом веома изазовном периоду за све нас показујемо велику снагу, енергију и посвећеност. Можда чак и више него што смо и сами знали да можемо. То су нам показале и доказале све колеге. На првој линији фронта нашли су се здравствени радници, полицајци, војници, просвјетни радници, државни и локални службеници, комунални радници и многи други који раде на одговорним и захтјевним пословима у јавној управи“, казала је министарка Прибиловић. 

„Веома сам поносна што је јавна управа, и у овој ситуацији, показала флексибилност и прилагодила се електронском начину интерне комуникације, као и комуникацији са грађанима и омогућили да систем настави несметано да функционише. Сваки запослени у јавној управи дао је допринос и показао да је јавна управа прави сервис грађана. Посебно сам задовољна што су наше колеге из Директората за електронску управу и информатичку безбједност омогућиле да се у овим ванредним оклоностима створе услови за електронско пословање и рад од куће“, истакла је Прибиловић. 

Она је изразила задовољство што је Министарство јавне управе покренуло инцијативу за успостављање награде за најбоље у области реформе јавне управе и ове године поред тога, награђени су и запослени у здравству и полицији који су показали пуну посвећност и пожртвованост у посебним околностима. 

„Коронавирус је потврдио колико су нам у свакодневном животу потребне јавни сервиси, али и подстакао промјену у понашању која ће успоставити нове стандарде. Одједном смо сви схватили да не морамо да путујемо на сваки састанак ако га је могуће организовати онлајн, да не морамо да одштампамо сваки документ када постоји електронски потпис, те да није неопходно чекати ред на шалтеру ако умјесто тога можемо користити е-услуге“, казала је стална представница УНДП-а, Даниела Гашпарикова. 

Она је истакла да је истраживање, које је УНДП спровео прије епидемије, показало да 7 од 10 грађана Црне Горе никада није користило дигиталне услуге управе, и да се већина радије одлучи да посао обави на шалтеру, чак и када су е-услуге јефтиније. Вјерујемо да се ово у међувремену промијенило, а постоје бројни примјери који говоре у прилог дигиталној трансформацији. 

„Да поменем само један: када смо покренули електронски упис у школе и вртиће видјели смо како је један компликован процес, који је раније трајао мјесецима, завршен за мање од двије седмице. Уз то, обављен је у корист свих и безбједно. Али ова е-услуга није настала преко ноћи. Она је проистекла из дугорочног напорног рада, који можда није био толико видљив. У питању је Јединствени информациони систем за електронску размјену података (СИСЕДЕ), који су успоставиле Влада и УНДП, уз финансијску подршку Европске уније. Тај систем је окосница јавне управе, која је чини ефикаснијом, транспарентнијом и више оријентисаном на пружање услуга грађанима“, закључила је Гашпарикова. 
                                                                                                                                      

Награђени најбољи службеници у министарствима

 Награде најбољим службеницима за 2019. годину у министарствима и Министарству јавне управе за пуну посвећност и пожртвованост у посебним околностима, највећи допринос транспарености јавне управе, дигитализацији и развоју еУправе, за најиновативнији пројекат из области пружања услуг: додијељене су Рајку Минићу, службенику Управе полиције, др Љубици Радуновић, чланици Кризног штаба у Клиничком центру Црне Горе, Марини Матијевић, из Министарства просвјете, за најиновативнији пројекат из области пружања услуга, Стоји Роћеновић Из Министарства финансија, за највећи допринос транспарентности јавне управе, Антону Гојчају из Министарства одбране, за највећи допринос дигитализацији и развоју еУправе, Мирјани Беговић, Ксенији Мирковић и Ани Гојковић из Министарства јавне управе, за највећи допринос реформи јавне управе у 2019. години. 

gov.me  gov.me

 gov.me gov.me 

 gov.me gov.me    

 gov.me gov.me

Догађај је реализован уз подршку пројекта ,,Ефикасна интерна и екстерна комуникација Стратегије реформе јавне управе'', који финансира Европска унија. Корисник пројекта је Министарство јавне управе, а пројекат спроводи конзорцијум који предводи КПМГ. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?