Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе Црне Горе донијетим 9. јула 2020. без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 9. јула 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Прољећну анализу макроекономских кретања и структурних реформи – 2020. Анализом је обухваћена реализација економске политике у 2019. и у И кварталу 2020. године, односно, дат је осврт на остварења и кретања макроекономских параметара (БДП, цијене, тржиште рада, монетарни и екстерни сектор) и јавних финансија. Истовремено, дат је преглед секторских политика и најзначајнијих структурних реформи реализованих у 2019. и досадашњем периоду 2020. године.
Према прелиминарним кварталним подацима Управе за статистику, БДП у 2019. години износио је 4.907,9 милиона еура, уз реални раст од 3,6 одсто, под утицајем снажног раста у секторима: туризма, грађевинарства, саобраћаја, малопродаје и пољопривреде. У првом кварталу 2020. остварен је реални раст БДП-а од 2,7 одсто, на што је дјелимично утицало и увођење мјера на сузбијању утицаја ЦОВИД-19. Међутим, у другом кварталу је дошло до увођења радикалнијих мјера за спрјечавање здравствене кризе, што је у многоме утицало на економска кретања, која ће у наставку године и наредном периоду бити под утицајем пандемије ЦОВИД-19 и свеукупног одговора државе на здравствену и економску кризу.
Финансијски сектор у 2019. карактерише висока ликвидност и адекватна капитализованост, уз очувану стабилност банкарског сектора и побољшање агрегатних финансијских и монетарних параметара. У 2019. дефицит централног буџета износио је 143,6 милиона еура или 2,98 одсто БДП-а, и нижи је 15 одсто од дефицита оствареног у 2018.
У Анализи је оцијењено да ће позитивни трендови, успостављени у домену јавних финансија у претходне три године, бити привремено прекинути усљед очекиваних неповољних ефеката здравствене кризе на економска кретања. Црногорска економија, као мали и отворен систем, осјетљива је на спољње утицаје, што је и потврђено актуелном пандемијом коронавируса. Иако су у претходном периоду остварене значајне стопе раста економије, развојни модел, у мјери могућег, треба прилагођавати и усмјеравати на оне секторе за које Црна Гора има недовољно искоришћене ресурсе и у којима је могуће остварити висок степен продуктивности – прерађивачке индустрије, пољопривредна производња и сточарство и енергетика, чиме ће се, уз адекватну примјену дигиталних технологија у свим сферама друштвено-економског развоја, утицати на јачање конкурентности црногорске економије и обезбиједити услови за смањење утицаја негативних појава на националном, регионалном и глобалном нивоу. Подршка развоју ових сектора биће у основи Трећег пакета мјера Владе Црне Горе усмјереног на ублажавање негативних утицаја пандемије.
Усвојене су Смјернице макроекономске и фискалне политике за период 2020 – 2023. године. У документу је констатовано да ће добри резултати Црне Горе на економском плану у протекле три године привремено бити прекинути усљед симетричног екстерног шока на економије широм свијета, изазваног пандемијом вируса ЦОВИД-19. Просјечна стопа раста црногорске економије у претходне три године износила је 4,4 одсто, док ће, према садашњој пројекцији, у период 2020 – 2023. износити 1,4 одсто, као посљедица процијењеног пада БДП-а од 6,8 одсто у 2020. години, а потом снажнијег опоравка и привредног раста по просјечној стопи од 4,2 одсто у наредне три године.
Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности. Предложене одредбе треба да омогуће квалитетнији и ефикаснији рад Савјета за научноистраживачку дјелатност, као и подстицање квалитета научноистраживачког рада додјелом награда за научна достигнућа.
Утврђен је и Предлог закона о потврђивању Конвенције о оснивању међународне организације за законску метрологију. Доношење овог Закона представља инструмент за ратификацију односно предуслов за приступање Конвенцији којом се оснива Међународна организација за законску метрологију. Приступањем Конвенцији Завод за метрологију би остварио бројне бенефите, као што су: учешће у дефинисању приоритета за технички рад ОИМЛ-а, учешће у дефинисању политика и циљева ОИМЛ стратегије, као и рада саме организације, активно учешће у ОИМЛ-ЦС-у, систему сертификације који омогућава издавање сертификата о одобрењу типа мјерила од стране ОИМЛ-а, а који су прихваћени од стране осталих чланица.
Влада је донијела Уредбу о измјени Уредбе о забрањеним односно дозвољеним начинима употребе, производње и стављања на тржиште хемикалија које представљају неприхватљив ризик по здравље људи и животну средину. Доношењем ове Уредбе постићи ће се потпуно усклађивање са допунама Прилога XВИИ Регулативе (ЕЦ) бр. 1907/2006 Европског парламента и Савјета о регистрацији, евалуацији, ауторизацији и ограничавању хемикалија (РЕАЦХ) и оснивању Европске агенције за хемикалије. Посебни разлог доношења Уредбе је додатна заштита јавног здравља популације и животне средине од штетног ефекта до којег могу да доведу забрањени начини употребе, производње и стављања на тржиште хемикалија које представљају неприхватљив ризик по здравље људи и животну средину.
Донијета је Уредба о преношењу послова и задатака финансијског управљања и унутрашњих контрола у јавном сектору. Овом уредбом прописују се послови и задаци финансијског управљања и унутрашњих контрола које старјешина државног органа, министарства и другог органа управе, државног фонда, јавне установе и орган управљања у другом правном лицу које се финансира из буџета Црне Горе, односно старјешина органа локалне управе, јавне установе и орган управљања у другом правним лицу које се финансира из буџета јединице локалне самоуправе, орган управљања независног регулаторног тијела, акционарског друштава и другог правног лица у којем држава или јединица локалне самоуправе има већински власнички удио може пренијети на руководиоце организационих јединица или друге запослене у органима, установама и правном лицу.
Влада је донијела Уредбу о листи војне опреме и производа, поступку и начину спровођења јавних набавки у области одбране и безбједности. Област јавних набавки у Црној Гори уређена је Законом о јавним набавкама којим је предвиђено да се његове одредбе не односе на област одбране и безбједности, већ да се ове набавке уреде посебним прописом Владе Црне Горе. Уредбом се жели постићи унапређење система набавки у области одбране и безбједности, а првенствено у дијелу сигурности испорука и повјерљивости набавке, у складу са посебним прописима којим је уређена заштита тајних података, а поштујући основа начела и стандарде Европске уније и НАТО-а.
Донијет је План концесија за коришћење водотока за изградњу хидроелектрана у Црној Гори за 2020.годину. Планом је предвиђена додјела само једне концесије и то на ријеци Комарници за потребе изградје хидроелектране Комарница. Осим наведеног водотока, Влада за 2020. годину не предвиђа додјелу концесија за потребе градње других микро, малих и великих хидроелектрана. Предмет концесије је пројектовање, изградња, коришћење и одржавање Хидроелектране Комарница. У складу са законом, Концесија ће бити директно додијељена Електропривреди Црне Горе а.д. Никшић, као акционарском друштву у којем Држава на дан доношења Плана посједује 88,66 одсто акција и самостално именује све чланове органа управљања. Реализација овог пројекта ће омогућити вишенамјенско коришћење хидроакумулације у сврху енергетског снабдијевања, водоснабдијевања, побољшање услова развоја пољопривреде и туризма у окружењу, као и даљи развој саобраћајне и остале инфраструктуре, како би се допринијело укупном привредном развоју подручја у контактној зони хидроакумулације.
Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, Влада је усвојила Информацију о неопходности хитне набавке лабораторијске опреме за потребе Института за јавно здравље Црне Горе и одобрила издвајање износа од 100.000 еура за ту намјену. У Информацији је наглашено да ће набавком додатних апарата и опреме капацитети Лабораторије за молекуларну дијагностику у којој се спроводи ПЦР дијагностика на нови вирус бити повећани за 20-30 одсто, што у овом тренутку може бити пресудно и кључно за адекватно поступање и сузбијање епидемије коронавируса.
Влада је усвојила Информацију о плаћању накнаде за одвојени живот за специјализанте у сектору јавног здравства за мај 2020. године. У том контексту, Влада је дала сагласност да се за 154 љекара специјализанта, којима је усљед новонастале ситуације узроковане вирусом Цовид-19 прекинут специјалистички стаж, исплати накнада у укупном бруто износу од 54.830,16 еура за мај 2020. године.
Усвојена је Информација о закључку Управног одбора Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе бр:0203-1801/10. Влада је задужила Јавно предузеће за управљање морским добром да припреми измјену Плана коришћења средстава тог ЈП за 2020. годину, у складу са закључком Управног одбора о умањењу уговорене накнаде за коришћење морског добра за ову годину, у циљу ублажавања последица проузрокованих коронавирусом. Уговорена годишња накнада за коришење морског добра корисницима/закупцима који обављају сезонску дјелатност на купалиштима, привременим локацијама, пристаништима и др. у зони морског добра за мај и јун 2020.године умањује се у висини од 30 одсто. Корисници морског добра чији су хотелски објекти одређени за потребе карантина ослобађају се у цјелини обавезе плаћања уговорене годишње накнаде за 2020.год. Корисницима привремених угоститељских објеката-ресторана у зони морског добра који обављају дјелатност током читаве године умање се годишња накнада за период од 90 дана односно за период када су угоститељски објекти били затворени у висини од 20 одсто.
Влада је усвојила Информацију о припреми за пожарну сезону 2020. године. Тим поводом, задужени су сви субјекти система заштите и спашавања да наставе са активностима на спровођењу заштите од пожара на отвореном простору и да све расположиве људске и материјалне ресурсе у случају потребе ставе у функцију гашења пожара. У Информацији је оцијењено да пожарну сезону 2020. дочекујемо спремно јер се одговорно приступило спровођењу превентивних активности, као и припреми свих расположивих материјално-техничких средстава и опреме која су доведена у функционално стање. Такође, сви субјекти у систему заштите и спашавања су без обзира на проблеме са вирусом ЦОВИД 19, који су изазвали одређене проблеме у организовању заједничких састанака, исказали висок степен одговорности и спремности да дају допринос у припреми пожарне сезоне.
Усвојена је Информација о избору најбољих државних службеника поводом Међународног дана јавне управе. У циљу афирмације рада државних службеника у области реформе јавне управе, резултата постигнутих у претходном периоду у области транспарентности, дигитализације и развоја е Управе, те иновативности у пружању услуга, као и мотивације службеника за будући рад, поводом 23. јуна Међународног дана јавне управе, стручна комисија коју је образовало Министарство јавне управе изабрала је за најбоље службенике Стоју Роћеновић из Министарства финансија за највећи допринос транспарентности јавне управе, Антона Гојчаја из Министарства одбране за највећи допринос дигитализацији и развоју еУправе, Марину Матијевић из Министарства просвјете за најиновативнији пројекат из области пружања услуга. Такође, за пуну посвећеност и пожртвованост у посебним околностима награђени су запослени у здравству и полицији, Рајко Минић, службеник Управе полиције и др Љубица Радуновић, чланица Кризног штаба у Клиничком центру Црне Горе, док су за највећи допринос реформи јавне управе у 2019. години изабране службенице Министарства јавне управе Ксенија МирковићМирјана Беговић и Ана Гојковић.
Награђеним службеницима биће додијељен варијабилни дио зараде у висини од пет стотина еура нето (746,27 еура бруто износ), на терет буџета потрошачких јединица у којима су службеници запослени.
Влада се упознала са Извјештајем о раду Државне комисије за контролу поступака јавних набавки за 2019. годину. У Извјештају се наводи да је Државна комисија у току прошле године имала у раду укупно 379 предмета, од чега 38 предмета пренијетих из 2018. године (33 жалбе и 5 предмета по основу извршења пресуда Управног суда), као и 341 предмет примљен у 2019. години (307 жалби, 18 захтјева за наставак поступка и 16 предмета по основу извршења пресуда Управног суда Црне Горе). Од укупног броја предмета у раду Државна комисија је у 2019. години ријешила 365 предмета (327 жалбених предмета, 21 предмет по основу извршења пресуда Управног суда и 17 предмета по захтјевима за наставак поступка), односно 96,30 одсто, док је остало неријешено 14 предмета (3,70 одсто), који су запримљени на крају извјештајног периода.
Усвојен је Извјештај о реализацији акционог плана за унапријеђење пословног амбијента (у изабраним областима). Акциони план обухвата укупно 26 активности. У извјештајном периоду од 01. марта до 01. јула реализовано је 29 одсто активности, у континуитету се реализују 55 одсто, док реализација 16 одсто активности није отпочела. Оцијењено је да је степен реализације у односу на претходни период извјештавања је повећан и задужени су носиоци активности и одговорна лица да интензивирају активности на испуњавању обавеза, у складу са раније дефинисаним роковима.
Влада је дала сагласност на Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији ЈУ Краљевско позориште Зетски дом.
У складу са Законом о државној имовини, донијета је Одлука о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности – урбанистичке парцеле УП 22 у захвату ДУП-а „Коник-Стари Аеродром фаза ИИИ“. Процијењена вриједност парцеле површине 1008 м² износи 254 еура/м², односно 256.032 еура укупно.
Влада је донијела Одлуку о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради изградње 10 КВ подземног кабловског вода од расклопног постројења до угаоно-затезног стуба у траси далековода извод Слатина, Општина Мојковац. Доношењем ове Одлуке створиће се услови за добијање грађевинске дозволе за пројекат који ће обезбиједити сигурнијре и квалитетније снабдијевање електричном енергијом потрошача са овог простора. Према извјештају Комисије Управе за некретнине, процијењена вриједност предметних непокретности износи 1.542 еура.
Донијета је Одлука о давању шума у државној својини на коришћење подајом дрвета у дубећем стању у подручним јединицама Рожаје, Беране, Пљевља, Никшић и Плужине (санитарна сјеча у 2020. години). Одлуком је обухваћена опожарена дрвна маса у пожарима који су захватили шуме у Општини Рожаје почетком ове године, као и дрвна маса настала усљед дјеловања олујног вјетра (вјетроизвале, вјетроломи). Уклањањем ове дрвне масе дјеловало би се у правцу санације последица непогода на шуму, и утицало на смањење негативних утицаја на околину, који могу да се у супротном појаве услед појаве биљних болести и инсеката. Продаја дрвета спровешће се у поступку јавног надметања /аукцијска продаја/ путем Јавног позива.
Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе”, Мојковац. Допуном је прописано да, сходно Извјештају о процјени вриједности непокретности, основни капитал Друштва чини и неновчани улог у износу од 12.745.103,90 еура.
Донијета је Одлука о именовању независног ревизора Друштва са ограниченом одговорношћу „Црногорски оператор тржишта електричне енергије“ – Подгорица. Одлуком се за независног ревизора именује Друштво за ревизију финансијских исказа „ЕУРОРЕВ” ДОО, из Подгорице.
Утврђен је Нацрт Измјена и допуна Државне студије локације "Рт Ђеран - Порт Милена", општина Улцињ с Програмом одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 радних дана. Јавна расправа ће трајати 15 радних дана од дана оглашавања у једном дневном штампаном медију који се издаје и дистрибуира на територији Црне Горе и на интернет страници Министарства одрживог развоја и туризма. www.мрт.гов.ме. Јавна расправа спровешће се у складу са чланом 33 став 3 Закона о планирању простора и изградњи објеката, а предлози, сугестије и коментари могу се слати путем е- маил-а: јавна.расправа@мрт.гов.ме или директно на архиву Министарства одрживог развоја и туризма. У захвату плана, водене површине износе 52,10 ха, а површина копненог дијела плана износи 74,36 ха. Укупна површина захвата плана је 126,46 ха. Циљ и основно планерско опредјељење при формирању урбанистичког концепта било је преиспитивање могућности уцртавања Рибарске луке и Марине на локацији Рт Ђеран; преиспитивање положаја и броја везова за барке дуж канала Порт Милена; планирање површине за стамбене, туристичке, централне и јавне садржаје, и разне облике урбаног зеленила, као и очување аутентичног пејзажа рта и канала са калимерама.
Влада је усвојила Информацију о Првом Извјештају о налазима чињеничног стања припремљеном од стране друштва за ревизију „Цроwе МНЕ“ д.о.о. у вези са реализацијом пројекта Изградње хотела „Краљичина плажа“, Милочер, Будва, по мјешовитом моделу пословања. Ради се о планираној инвестицији у изградњу хотелског комплекса категорије 5 звјездица у Милочеру са 126 смјештајних јединице, предрачунске вриједности 73 милиона еура, а намјера инвеститора је да у оквиру хотела са мјешовитим моделом пословања отвори нових 229 радних мјеста. Контролор је у Извјештају констатовао да је друштво „Адриатиц Пропертиес” ДОО Будва у сврху реализације пројекта, у извјештајном периоду утрошило финансијска средства у укупном износу од 3.973.978 еура на име извођења припремних радова (земљаних, бетонских, армирано-бетонских, инсталације и других радова), као и радова на изградњи објекта и уређења терена, те других пратећих активности у овој фази извођења радова. Додатно, у Извјештају је констатовано да је инвеститор прије извјештајног периода у пројекат уложио 4.006.381 еуро, што у укупном представља улагање у пројекат од 7.980.359 еура. У склопу редовних активности из надлежности Министарства, извршена је инспекцијска контрола пријаве грађења и констатовано да је достављена сва потребна документација, чиме је испуњен услов за извођење радова прописан чланом 91 Закона о планирању простора.
Влада је усвојила Информацију у вези реализације Уговора о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Пецка“ на дијелу водотока Пецка ријека и прихватила Предлог Уговора о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Пецка“ на дијелу водотока Пецка ријека. На основу новог предлога усаглашено је да крајњи рок за завршетак фазе изградње, до кад је концесионар дужан да добије употребну дозволу буде 31. децембра 2020. године.
Усвојена Информација о приступању Црне Горе, у статусу госта, Десетој рунди Европског друштвеног истраживања Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура (ЕСС ЕРИЦ)
Влада је усвојила Информацију о узорковању барута из убојних средстава и дала сагласност да услугу узорковања изврши привредно друштво „Полиеx” а.д. Беране без накнаде.
Усвојен је Извјештај о спровођењу Националног плана за одрживу употребу средстава за заштиту биља за 2019. годину. Извјештај даје преглед свих реализованих активности из Националног плана, степен реализације и ограничења у имплементацији, као и смјернице за ефикасније спровођење мјера утврђених Националним планом у наредним годинамВлада је размотрила Предлог закона о измјени Кривичног законика Црне Горе који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици Никола Ракочевић, Миодраг Вуковић, Драгутин Паповић, Александра Вуковић, Генци Ниманбегу, Борис Мугоша, Ервин Ибрахимовић, Андрија Поповић, Адријан Вуксановић, Јованка лаличић и Марта Шћепановић и закључила да Скупштини Црне Горе достави Мишљење којим су разлози за предложену измјену оцијењени оправданим. Измјеном важећег члана 411а – Повреда и недозвољено подизање спомен обиљежја, предвиђена строжија казна од једне до пет година за починиоца овог кривичног дјела.
Прихваћено је Мишљење Министарства финансија којим се одбија Предлог закона о допуни Закона о порезу на доходак физичких лица, који је Скупштини Црне Горе поднио посланик Александар Дамјановић.
Влада је прихватила и Мишљење Министарства финансија којим се одбија Предлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност, који су Скупштини Црне Горе поднијели посланици Рашко Коњевић, Драгиња Вуксановић Станковић, Ранко Кривокапић и Џавид Шабовић.
На основу мишљења које је припремило Министарство одрживог развоја и туризма, Влада није прихватила Амандман на Предлог закона о допунама Закона о туризму и угоститељству (предлагач посланик Рашко Коњевић). Такође, није прихваћен ни Амандман на Предлог закона о допунама Закона о туризму и угоститељству који је предложио посланик Александар Дамјановић.
Влада је размотрила Иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности и законитости чл. 340 и 341 Закона о парничном поступку, коју је поднијела НВО Институт за владавину права и, на основу Мишљења које је припремило Министарство правде, закључила да нема основа за прихватање поднијете иницијативе.
Није прихваћена ни Иницијатива за покретање поступка за оцјену уставности и законитости дијела члана 152б став 1 Закона о парничном поступку („Службени лист ЦГ“, бр. 34/19 и 42/19), коју је поднио Стеван Лептић адвокат из Херцег Новог.
Влада је донијела Одлуку о расподјели добити „Монте пут” д.о.о. за 2019. годину и то на начин што се средства у вриједности од 70 одсто остварене нето добити за 2019. годину у износу од 869.200 еура расподјељују на сљедећи начин: Кошаркашком клубу „Будућност” Подгорица 350.000 еура, Кошаркашком клубу „Сутјеска” Никшић 50.000 еура, Мјесној заједници „Црмница” за плаћање путарине кроз тунел Созина 30.000 еура и буџету Црне Горе 439.220 еура.
Остатак од 30 одсто износа остварене нето добити „Монте пут” д.о.о. Подгорица за 2019. годину, односно средства у износу од 372.523 еура расподјелује се на сљедећи начин: потребе текућег пословања „Монте пут” д.о.о, за реализацију планова и инвестиционих пројеката, у износу од 25 одсто односно 310.436 еура, подршку спортским, образовним, културним и хуманитарним организацијама и другим потребама, у складу са захтјевима и сходно приоритетима, у износу од пет одсто односно 62.0087 еура.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?