Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОСНАЖИВАЊЕ ДИЈАЛОГА СА ЦИВИЛНИМ ДРУШТВОМ

Објављено: 10.07.2020. 20:33 Аутор: ПР слузба

mmpmmpМинистарство за људска и мањинска права (МЉМП) покренуло је процес консултација са организацијама цивилног друштва у циљу јачања дијалога о владиним политикама  и акцијама на пољу људских права.

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, мр Александар Саша Зековић, одржао је појединачне консултације са водећим ромским невладиним организацијама (НВО) „Центар за ромске иницијативе“,„Млади Роми“ и „Пхирен аменца- Корачајте с нама“. Дискутовано је о укупним активностима МЉМП и посебно о импелментацији Декларације партнера Западног Балкан о интеграцији Рома (Познанска декларација).

У разговору са Фаном Делијом, извршном коодинаторком НВО „Центар за ромске иницијативе“, детаљно је разговарано о јавним политикама и пракси људских права при чему су посебно адресирана родна питања инклузије Рома и Египћана у Црној Гори, као и изазови у образовању. Делија је истакла потребу унапређења подршке и статуса студената из ромске и египћанске заједнице на универзитетима, посебно према онима који имају самофинансирајући статус и који похађају постдипломске студије. Истакла је проблем потпуног изостанка подршке код плаћања школарина и менторске помоћи.

Самир Јаха, извршни директор НВО „Млади Роми“ представио је најновије резултате пројекта „Повећање приступа и учешће ромских ученика у средњем образовању и преласку на тржиште рада“ који се имплемтира уз подршку и сарадњу са Ромским образовним фондом (РЕФ). Пројекат је препознат као један од најозбиљнијих приступа овој тематици. Детаљно је разговарано о свим ефектима које пројекат производи као и о импликацијама актуелне пандемије на исти. Нарочита пажња током разговора је посвећена потреби да се осигура неупитан квалитет образовног процеса како би ученици из ромске и египћанске заједнице по завршетку основне школе имали одговарајуће знање. Код одређеног броја родитеља и дјеце препознаје се незаинтересованост за  даље школовање. Та чињеница производи озбиљне дугорочне посљедице по будуће интелектуалне и кадровске потенцијале ромске и египћанске заједнице. Разговарано је и како у пракси функционишу одређени механизми подршке инклузији.

У разговору са Елвисом Беришом, директором НВО „Пхирен аменца- Корачајте с нама“  истакнута су питања приступа пијаћој води за бројна домаћинства, посебно у контексту ЦОВИД19, као и о запошљавању свршених средњошколаца. Препозната је потреба да успјешни појединци из ромске и египћанске заједнице видљивије представе црногорској и широј јавности како би се промисали као узори. Ова НВО је истакла неопходним да се Ромима и Египћанима пружи додатна техничка и правна помоћ и усмјерења у процесу легализације неформалних објеката.

 

Представници свих НВО изнијели су одређене примједбе у вези са подршком која се пружа кроз јавне конкурсе и детаљно су дискутоване бројне конктретне ситуације. Заједнички је констатовано да је процес потребно и даље унапређивати у погледу транспарентности а посебно продуктивности подржаних пројеката.

Спроведене консултације наметнуле су обавезу организовања даљих састанака са другим државним органима, институцијама и локалним самоуправама.

У консултацијама, поред државног секретара, у име МЉМП су учествовали савјетници мр Сокољ Беганај, Мирела Рамчиловић и мр Рамиз Шахман.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?