Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кроз пројекат “Едукатвно и економско оснаживање жена за покретање сопственог бизниса“ додијељени сертификати за 13 полазница обуке за фризерски, шнајдерски и информатички курс

Објављено: 10.07.2020. 19:06 Аутор: ПР Служба

Обуке су дио активности пројекта:“Едукатвно и економско оснаживање жена за покретање сопственог бизниса“, који финансира Министарство за људска и мањинска права а реализује невладина организација Црногорски жески лоби. Полазнице обука су биле из ромске и неромске популације, различите старосне доби, самохране мајке, ученице  и незапослене са вишом стручном спремом.

Приликом додјеле сертификата, начелница Одјељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права,  Биљана Пејовић, нагласила је квалитет  свих  обука,  и истакла да   данашњи сертификати представљају важан корак до посла,  Кроз спроведене  едукације и практичне обуке  за више занимања,   полазнице  су стекле  знање и вјештине, које обогаћују њихов ЦВ, како би засновали радни однос, или основали сопствени бизнис  што је и сама идеја тог пројекта “ Економска независност жена је  један од најважнијих услова да жене буде равноправне у друштву.

Женско предузетништво и економско оснаживање жена  представља значајан економски потенцијал и доприносе развоју сваке земље.  С тим у вези,  инсистирамо  на развијању партнерства са цивилним друштвом у креирању политика која су  усмјерене на  економску еманципацију жена. Завршетком обука за тржиште рада не мијења се струка нити степен стручне спреме, већ се стичу знања и вјештине које нису стечене током формалног образовања. Труд полазница  уродио је плодом: једна полазница обуке за фризеку  добила је понуду за запослење,.  Цијеним да је то  заједнички успјех. Министарство за људска и мањинска права ће бити подршка у реализацији квалитетних  пројеката који доприносе  да незапослене жене, жене из маргинализованих група, суочене са вишеструком дискриминацијом стекну знања и вјештине тражене на тржисту рада и тиме повећају своје шансе за запошлење.   – истакла је начелница Пејовић

Црногорском женском лобију ово није први пут да ради на економском оснаживању жена и дјевојака у ситуације глобалне пандемије  и епидемије у ЦГ био је прави изазов актвности спровести до краја и квалитетно придержавајући се мјера заштите здравља свих полазница, професора и активисткиња према упуствима Министарства здравља  и НКТ-а.

Полазнице су имале практични и едукативни дио  кроз који су пролазиле током  трајања  обуке који се активно спроводио сваког радног дана у трајању од 3 сата дневно током више од мјесец дана  ( од 2 јуна до 5 јула 2020 год) .Са полазницама свих обука активисткиње и стручне раднице социјалне струке одржале су и 6 едукативних радионица на тему родне равноправности и  важности економског осамостаљивања.

Свечано додјељивање сертификата за шнајдерски и информатички курс обављено је у просторијама Црногорског женског лобија  у чијијм просторијама су и спроводјење обуке, а сертификате за фризерски курс  су полазницама уручиле представнице Алфа Тон Лекић у чијијм просторијама се одвијала практична и едукативна обука.

Полазницама обука сертификате уручили и представница Министарства за људска и мањинска права, Начелница Одјељења за родну равноправност Биљана Пејовић и Професор информатке Предраг Новаковић ,“ПаМарк”.

Министарство за људска и мањијнска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?