Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за Побједу: Нећемо дозволити да се на темељима наше историје кроји накарадна политика која има за циљ да присвоји све што је црногорско

Објављено: 12.07.2020. 16:01 Аутор: МКУ
„Иживљавање над споменицима наше славне прошлости има очигледан мотив - урушавање истинских вриједности Црне Горе и њеног историјског насљеђа, у покушају да је скрену са европског пута и ставе под скуте туђих држава“, казао је министар културе Александар Богдановић у интервјуу за Побједу.

Коментаришући све учесталије скрнављење споменика херојима НОБ-а, нагласио је да права мета онима који би да нам прекрајају прошлост није ни споменик на Равном Лазу, ни у Зети, нити Дукља, већ уставно-правни поредак грађанске, демократске, секуларне, мултиконфесионалне Црне Горе.

MKU„Врло добро знамо коме и зашто смета таква Црна Гора - антифашистичка и по убјеђењу и по уређењу. Девастација наших историјских знамења, скрнављење културних добара, општа медијска хајка на Црну Гору са адреса из сусједства, а све уз благослов и логистику дијела домаћих политичких и сродних структура, заправо је повампирена политичка патологија из деведестих. Али, у заблуди су сви који мисле да се могу играти са слободарским пламеном Црне Горе. Нећемо дозволити ником, ни по коју цијену, да на темељима наше богате историје кроји накарадну политику која има за циљ да присвоји или избрише све што је црногорско. На то нас обавезује и узвишена симболика свијетлог датума црногорске историје - 13. јула, али и сви носиоци антифашистичког пламена који су храбро пали пружајући отпор злу нацизма и фашизама“, поручио је министар Богдановић.

Оцијенио је и да уништавање државних симбола није ништа друго него очигледна манифестација фашизма.

„Хулиганима који су кадри да тако насрћу на Црну Гору, њене вриједности и европску визију, нажалост, светиња је застава друге земље. Такви још нијесу схватили, или не желе да прихвате, да је 21. маја 2006. године Црна Гора вратила независност и једном за свагда трасирала свој проевропски пут. Напоменућу да је, кроз бремениту историју, Црна Гора у више наврата успјешно одолијевала нецивилизацијским дјелима, па ни сада неће затварати очи пред фашистичким покушајима урушавања државе. Показали смо да знамо и умијемо да станемо у одбрану насљеђа антифашизма и савремених тековина наше земље. Овога пута, још енергичније“, казао је министар Богдановић.

Нагласио је да језик мржње који је све заступљенији у вокабулару политичке опозиције, али и код оних који би требало да проносе ријеч Божију, уз глорификовање четничког покрета, представља шамар традицији антифашизма на коју је, како оцјењује, ипак поносна већина у Црној Гори.

„Наше друштво дубоко је укоријењено у темељима антифашизма, зато сијање мржње и подјела које воде сукобима неће проћи ни овог пута. То није, нити ће бити, будућност којој стремимо. Црна Гора увијек је умијела да се одупре фашизацији друштвеног простора, доприносила је и доприноси регионалној стабилности, а више од свега препозната је као промотер дијалога и грађанских вриједности на свом путу ка Европској унији. Тај пут наш је једини избор, без обзира на то колико гласни били они који би више вољели да Црну Гору виде као дио велике Србије“, поручио је министар Богдановић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?