Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ: Мијењају се наредбе о изолацији – за контакте и ПЦР позитивне самоизолација 21 дан

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је данас на предлог Института за јавно здравље Црне Горе одлучило да измјени наредбе Министарства здравља које се односе на карантин и самоизолацију лица која су била или се сумња да су била у контакту са особама обољелим од новог коронавируса или са лицима за која постоји сумња да су обољела од ове болести.

Мјера самоизолације одређује се:

- У трајању од 21 дан се лицима која су била или се сумња да су била у контакту са особама обољелим од новог коронавируса или са лицима за која постоји сумња да су обољела од ове болести.

- До оздрављења, а најмање 21 дан лицима која имају позитиван резултат ПЦР теста на нови коронавирус, имају благе симптоме или су без симптома болести.

Мјере се одређују на основу рјешења Санитарне инспекције, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

Мјера институционалне изолације одређује се:

- У трајању до навршених 21 дан од дијагностиковања болести лицима која су била на болничком лијечењу, испуњавају критеријуме за опоравак, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе и имају негативан резултат теста прије истека периода од 21 дан од дана дијагностиковања инфекције (првог позитивног теста на САРС-ЦоВ-2).

- У трајању до добијања једног негативног резултата теста, али не краће од 21 дан од дијагностиковања болести, лицима која су била на болничком лијечењу, испуњавају критеријуме за опоравак и имају позитиван резултат контролног теста, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

Изузетно, овим лицима може да се одреди и мјера самоизолације, ако постоје услови за смјештај у самоизолацију.

Самоизолација подразумијева боравак у породичном смјештају или другом објекту уз ограничење кретања и праћење здравственог стања лица којем је самоизолација одређена, као и свих чланова његовог заједничког породичног домаћинства. Здравствено стање прати надлежна епидемиолошка служба у складу са рјешењем Санитарне инспекције.

Институционална изолација подразумијева смјештај у објекат намијењен за самоизолацију и боравак лица која имају позитиван резултат теста на нови коронавирус и немају симптоме болести, не захтијевају медицински третман али морају бити под надзором здравствених радника, на основу рјешења Санитарне инспекције, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

На снази остаје и мјера обавезног смјештаја у карантин или самоизолацију црногорских држављана и резидената Црне Горе који долазе из држава са којима није дозвољено одвијање међународног путничког саобраћаја, у складу са прописаним епидемиолошким критеријумима, у трајању од 14 дана, на основу рјешења Санитарне инспекције, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

Мјере ступају на снагу даном доношења, привременог су карактера и примјењиваће се док постоји опасност од уношења, односно ширења заразне болести новог коронавируса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?