Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о измјенама и допунама закона ПИО: Значајно бољи услови за пензионисање, повољније усклађивање пензија

Влада је данас утврдила Предлог закона о измјенама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању којим се значајно унапређују услови пензиносања и усклађивање пензија, и повећава минимална пензија.

Измијењеним Законом се унапређују услови пензионисања јер се из обрачунског периода искључује једна четвртина периода стажа које су будућим пензионерима биле најнеповољније. 

На ове погодности имаће право сви осигураници који су право на пензију по први пут остварили од 1. јануара 2020. године.

Осим повољности које се односе на висину обрачунатих пензија, Влада је предложеним измјенама утврдила и нови начин будућег усклађивања пензија, који је за пензионере значајно повољнији од постојећег рјешења. 

Умјесто досадашњег усклађивања са 75 одсто кретања потрошачких цијена и 25 одсто кретања зарада уводи се усклађивање по „ротирајућој формули“ са 75 одсто параметра који је већи и 25 одсто параметра који је мањи. 

Наведене погодности ће убудуће довести до убрзанијег раста примамја свих пензионера, што је резултат трајног Владиног опредјелјенја да у континуитету унапређује стандард најстарије и заслужне популације.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?