Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе Црне Горе донијетим 16. јула 2020. без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 16. јула 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, утврдила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.
У циљу даље хармонизације националног законодавстава са законодавством Европске Уније у оквиру Поглавља 1 – Слобода кретања робе, утврђен је Предлог закона о стандардизацији. Законом се уређује организовање и дјелатност националног тијела за стандардизацију Црне Горе, доношење, објављивање, повлачење и примјена црногорских стандарда и сродних докумената и друга питања од значаја за стандардизацију. Предлогом је дефинисано да послове стандардизације у Црној Гори обавља Институт за стандардизацију, као независно и непрофитно национално тијело за стандардизацију са својством правног лица које врши послове од јавног интереса.
Влада је усвојила Анализу стања електронских услуга са предлогом мјера за њихово унапрјеђење. Активности у прва два квартала текуће године представљају наставак реализације сервиса за упис дјеце у основне школе и предшколске установе, реализације 17 нових е-улуга које је креирало 5 инситуција, као и промотивних активности које су спровеле одређене институције. Усљед ситуације изазване пандемијом вируса ЦОВИД-19, значајан дио Анализе, посвећен је активностима које су обиљежиле период наглашене употребе дигиталних рјешења, односно консолидацији свих електронских ресурса за рад службеника од куће и креирању нових апликативних рјешења за информисање јавности и пружање услуга грађанима и привреди. Констатовано је да је епидемиолошка криза показала да су активности које је јавна управа спроводила у претходном периоду на пољу дигитализације добиле на значају, а посебно је наглашен значај активности на реализацији е-услуга Министарства просвјете, Министарства здравља односно Фонда за здравствено осигурање, Министарства јавне управе, као и посебно израда сајта www.цоронаинфоцг.ме који је пружио кључне информације о мјерама и информацијама које су биле важне за цјелокупну јавност у кризном периоду. Овај период је обиљежило и спровођење повећаних промотивних активности како би се грађаним и привреди, као и службеницима у јавној управи пружиле потребне информације о коришћењу електронских услуга и нових апликативних рјешења.
Усвојена је Информација о захтјевима приређивача посебних игара на срећу за продужење рока уговора о концесији за приређивање посебних игара на срећу за период мировања права и обавеза. Влада је утврдила да су приређивачима посебних игара на срећу – кладионичких игара и игара на аутоматима – мировала права и обавезе по закљученим уговорима о концесији у периоду од 15. марта до 04. маја 2020. године. Утврђено је ида су мировала права и обавезе и приређивачима посебних игара на срећу у казинима у периоду од 15. марта до 19. маја 2020. године. Управа за игре на срећу овлашћена је да, на појединачни захтјев концесионара, закључи анексе уговора о концесији којим се продужава право приређивања посебних игара на срећу, у складу са утврђеним периодом мировања.
Влада је усвојила Информацију о закључењу Уговора о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), за реализацију пројекта „Програм реконструкције магистралних путева“, транша Б и прихватила текст Уговора о финансирању. У Информацији се подсјећа да је Одбор директора ЕИБ одобрио у јулу 2018. године кредит Црној Гори за финансирање овог пројекта у укупном износу од 80 милиона еура. Тај износ подјељен је у двије кредитне транше, у оквиру којих је Уговор о финансирању у вриједности од 40 милиона еура закључен 28. новембра 2018. године. Преосталих 40 милиона еура кредитних средстава из тог аранжмана је предмет Уговора о финансирању који је предвиђен Законом о буџету за ову годину. Циљеви Пројекта су побољшање одабраних дионица пута како би се обезбиједио одговарајући капацитет, ради смањења гужви и повећао нивоа услуга и обнова старих коловоза до стања већег капацитета носивости који се могу одржавати нормалним рутинским операцијама одржавања. Укупан процијењени трошак пројекта износи 185 милиона еура, а средства за његову реализацију већим дијелом биће обезбијеђена из средстава међународних финансијских инсититуција.
Усвојена је Информација о потреби обезбјеђивања позајмице за реализацију активности на пројекту у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Италија – Албанија – Црна Гора. У оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Италија – Албанија – Црна Гора, Министарство културе, као водећи партнер, реализује пројекат „Прекогранична размјена са циљем развоја културе и креативних индустрија – 3Ц”. Ријеч је о пројекту који ће као резултат имати реконструкцију објекта некадашњег Затвора у Старом граду Котору, са циљем успостављања креативног хаба. Укупна вриједност одобреног пројекта је 4.281.675,26 еура, од чега 85 одсто прихватљивих трошкова финансира Европска унија, а 15 одсто сваки пројектни партнер, сразмјерно свом буџету. Одобрени буџет Министарства културе, као главног партнера, износи 1.271.336,81 еура, а национално кофинансирање 190.700,53 еура. Тим поводом, задужено је Министарство финансија да из Текуће буџетске резерве издвоји 133.820,24 еура ради измирења обавеза према извођачу радова. Ова средства ће, у пуном износу, бити рефундирана од стране Европске комисије односно Управљачког тијела прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора.
Влада је прихватила Информацију о закључењу кредитног аранжмана са Европском комисијом у оквиру Програма макрофинансијске помоц́и земљама из процеса проширења и сусједним државама у контексту пандемијске кризе ЦОВИД-19. Услед епидемије корона вируса у Црној Гори, дошло је до пада економских активности, што је за посљедицу имало пад буџетских прихода и непланирани пораст буџетских расхода. У оквиру брзог реаговања Црне Горе, у циљу обезбјеђивања недостајућих буџетских средстава за финансирање буџета за 2020. годину и евентуално стварање фискалне резерве за 2021. годину, одмах након проглашења пандемије, Министарство финанисја ступило је у контак Међународним монетарним фондом (ММФ), Европском комисијом (ЕК) и Свјетском банком (WБ), као и са домаћим и иностраним банкама у циљу обезбјеђења финансијслих средстава. У том смислу, кредитни аранжман вриједан 74,2 милиона еура са ММФ-ом закључен је 23. јуна 2020. године. Када је у питању кредитни аранжман са Свјетском банком у износу од 25 милиона еура, преговори су завршени, а коначна одлука Одбора директора Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) очекује се средином јула 2020. године.
Када је ријеч о закључењу кредитног аранжмана са Европском комисијом, 25. маја 2020. године Европски парламент и Савјет Европске уније усвојили су Одлуку о обезбјеђивању макрофинансијске помоц́и земљама из процеса проширења и сусједним државама у контексту пандемијске кризе ЦОВИД-19. Том Одлуком Црној Гори ставља се на располагање макрофинансијска помоц́ до 60 милиона еура у облику зајма која ће се исплатити у двије рате од по 30 милиона еура, са размаком од намање три мјесеца између двију рата. У том контексту,Влада је прихватила Меморандум о разумијевању и Уговор о кредиту између Европске комисије (као Зајмодавца), Црне Горе (као Зајмопримца) и Централне банке Црне Горе (као Агента Зајмопримца).
Усвојена је Информација о закључењу Уговора о поравнању дуга Црне Горе према Словачкој Републици с Предлогом уговора. У документу је наведено да се ради о дугу насталом у периоду важења клириншког начина плаћања у промету роба и услуга између бивших СФР Југославије и Чехословачке. Усаглашеним Нацртом уговора о поравнању, потврђена је обавеза Црне Горе према Републици Словачкој у износу од 589.073,54 америчких долара, која ће бити измирена једнократно најкасније 90 дана од дана потписивања Уговора.
Влада је усвојила Информацију о давању сагласности за примјену института одложеног кривичног гоњења у предмету Специјалног државног тужилаштва, Ку.бр. 245/20. Тим поводом Влада је дала сагласност Специјалном државном тужилаштву да се у овом кривичном предмету, кодног назива „Бора“, против 18 правних лица и 19 физичких лица, као одговорних у правном лицу, у коме је оштећена Држава Црна Гора, примијени институт одложеног кривичног гоњења, у складу са чланом 272 Законика о кривичном поступку. На овај начин осумњичени се обавезују да у цјелости намире штету која је нанијета Буџету, као и да одговорна лица у правном лицу и осумњичена правна лица изврше уплату на рачун Националног координационог тијела за заразне болести, сходно Одлуци Врховног државног тужилаштва.
Усвојен је Извјештај о реализацији „Пројекта рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – Пројекат 1000 плус фаза ИИИ“. Ријеч је о пројекту социјалног становања за грађане са средњим и нижим примањима који на тржишту не могу ријешити стамбену потребу. У Извјештају је наведено да је укупна вриједност ллл фазе пројекта планирана на износ од 20 милиона еура, а финансира се средствима кредита ЦЕБ-а у износу од 10 милиона еура – 50 одсто и средствима комерцијалних банака – 50 одсто укупне вриједности. Новина у односу на претходне двије фазе пројекта је то што учешће грађана није било обавезно. Према извјештајима о склопљеним уговорима о кредиту који су достављени од стране комерцијалних банака, укупан број склопљених уговора о кредиту је 377, док је њихова вриједност 18,590,681.38 еура
У ИИИ фази Пројекта 1000 плус стамбено питање ријешило је укупно 377 домаћинстава, односно 906 грађана. Највише је продато једнособних станова – 240, затим слиједе двособни са 108, гарсоњере 21 и трособни – 8. Кроз пројекат 1000плус, комерцијалне банке су одобриле укупно 377 стамбених кредита по фиксној каматној стопи од 2,99 одсто, док су, истовремено, банке на слободном тржишту за стамбене кредите, нудиле фиксне каматне стопе од 4,5-6,99 одсто. Просјечни приход домаћинстава која су ријешила стамбено питање је износио 734.47еура, просјечна вриједност кредита 49,312.15 еура, а просјечна цијена стана – 53,421.18 еура, а просјечна цијена квадрата стамбене јединице је износила 1,066.88 еура.
Влада је усвојила Информацију о почетку реализације четврте фазе „Пројекта рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – Пројекат 1000 плус“, који се реализује кроз кредитни аранжман са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ). Пројекат представља наставак активности које су спроведене током И, ИИ и ИИИ фазе, које су реализоване у сарадњи са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ),при чему су обезбијеђена кредитна средства у износу од 25, односно 10 милиона еура, по фазама. Имајући у виду успјешност Пројекта, Влада Црне Горе је наставила сарадњу са ЦЕБ, у циљу обезбјеђивања додатне кредитне линије, која је омогућила финансирање нове фазе Пројекта 1000 плус. Кроз ИВ фазу Пројекта 1000 плус предвиђено је да додатних око 400 домаћинстава ријеши стамбено питање. С обзиром на то да је Законом о буџету Црне Горе за 2020. годину, предвиђено кредитно задужење у износу од 10 милиона еура, за имплементацију Пројекта „1000плус“, фаза ИВ, са представницима ЦЕБ-а усаглашено је да се ова средства обезбиједе кроз анекс Оквирног уговора о зајму из 2017. године. Сходно елементима утврђеним у преговорима са Банком за развој Савјета Европе, а ради ефикасније имплементације и правовременог извјештавања, као и испуњавања претпоставки које се односе на именовање тијела које ће бити одговорно за доношења одлука и надзор над имплементацијом Пројекта неопходно је именовати јединицу за имплементацију пројекта – ЈИП и Пројектни одбор. С тим у вези, Влада је прихватила Уговор о пружању услуга између Министарства одрживог развоја и туризма и ПРОЦОН доо Националне јединица за имплементацију пројеката из области комуналних дјелатности и заштите животне средине.
У оквиру кадровских питања, Влада је донијела закључак којим предлаже Скупштини акционара „Монтецарго“ АД Подгорица да, због подношења оставке члана Одбора директора овог друштва, Слободана Франете, за чланове новог Одбора директора „Монтецарго“ АД Подгорица, представнике државног капитала, изабере: Славенка Јовановића, Исљама Зејниловића, Џевата Мусића и Даринку Мијовић.
За пуномоћника – представника државног капитала на ИX ванредној Скупштини акционара „Монтецарго“ АД Подгорица, заказаној за 24. јул 2020. године, одређена је Милена Милачић, самостална савјетница у Директорату за жељезнички саобраћај у Министарству саобраћаја и поморства, док је за пуномоћника – представника државног капитала на XИИ ванредној Скупштини акционара „Жељезнички превоз Црне Горе“ АД Подгорица, заказаној за 3. август 2020. године, одређена Тања Дашић, самостална савјетница у Директорату за жељезнички саобраћај у Министарству саобраћаја и поморства,
Влада је донијела Рјешење о разрјешењу Филипа Грујића дужности члана Управног одбора Завода за уџбенике и наставна средства, прије истека мандата, на лични захтјев.
У склопу реализације Програма реконструкције путне мреже у Црној Гори, Влада је донијела Одлуку о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности за реконструкцију магистралног пута М-2 Колашин – Мојковац. У складу са главним пројектом, биће реконструисан 21,35 км пута, чиме ће се побољшати постојећи елементи пута – траса, тунели, галерије, мостови и др. Средства за исплату правичне накнаде за експроприсане непокретности за ову саобраћајницу планирана су у Буџету за 2020. годину.
Донијета је Одлука о утврђивању јавног интереса за експропријацију непокретности ради реализације пројекта „Реконструкција малих хидроелектрана – МХЕ ријека Мушовића – Колашин“. Изградња постојеће хидроелектране започета је непосредно након Другог свјетског рата, азавршена је 1950. године од када је у непрекидном погону , без значајнијих радова на реконструкцији и ревитализацији опреме, што проузрокује честе кварове, прекиде и застоје у раду. Планираном реконструкцијом извршиће се коначна конфигурација Система објеката хидроелектране, те кроз поступке упоредне техно-економске анализе оптимална реконструкција постројења, одредити реални услови експлоатације и успоставити складан однос према простору и животној средини на локацији гдје треба да се гради. Електропривреда Црне Горе планира реализацију овог пројекта са свим трошковима из својих средстава.
Влада је донијела Одлуку о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности – урбанистичких парцела УП 208, УП 215 и УП 216, у захвату ДУП-а „Насеље 1. мај“ у Подгорици.
Усвојен је Годишњи извјештај о реализацији Акционог плана за успостављање система сопствених средстава Европске уније у Црној Гори за 2019. годину. Акционим планом предвиђене су активности које се односе на. проучавање прописа и захтјева ЕУ који се односе на рачуноводствени систем традиционалних сопствених средстава на основу А и Б рачуна, у складу са искуствима чланица ЕУ, припремне радње у вези са измјенама и допунама Царинског закона или других прописа којим би се регулисало принудно извршење на покретним и непокретним стварима и усклађеност Закона о порезу на додату вриједност са правном тековином ЕУ.
Влада је усвојила Информацију о Првом извјештају о налазима чињеничног стања припремљеног од стране друштва за ревизију „Цроwе МНЕ” д.о.о. везано за реализацију пројекта Изградње хотела „Дурмитор Хотел анд Виллас“, Жабљак, по мјешовитом моделу пословања. Ријеч је о пројекту који је уврштен на Листу развојних пројеката у области туризма. Према анализираној документацији, утврђено је да се ради о планираној инвестицији у изградњу хотелског комплекса категорије 5 звјездица на Жабљаку са 68 смјештајних јединице, предрачунске вриједности 19,5 милиона еура, а намјера инвеститора је да у оквиру хотела са мјешовитим моделом пословања отвори нова 104 радна мјеста. Независни контролор је констатовао да подаци достављени у финансијском Извјештају са прегледом трошкова истинито и објективно приказују стварно стање улагања у извјештајном периоду, те да спровођењем процедура контроле пратеће документације није уочено одступање од достављеног финансијског извјештаја. Контролор је у Извјештају констатовао да је друштво „Дурмитор Хотел анд Виллас“, д.о.о. Жабљак у сврху реализације пројекта у извјештајном периоду утрошило финансијска средства у укупном износу од 59.614 еура, док је од почетка реализације пројекта укупно утрошено 1.330.776 еура. У том контексту,Влада је задужила Министарство одрживог развоја и туризма да компанији „Дурмитор Хотел анд Виллас“ упути ургенцију у вези са што скоријим почетком радова на изградњи хотела, што ће бити услов задржавања пројекта на Листу развојних пројеката.
Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Националне стратегије управљања квалитетом ваздуха за период 2017-2020. година, за 2019. годину. У Извјештају је оцијењено да је правни оквир начајно унапријеђен доношењем Закона о индустријским емисијама којим је у великом дијелу у домаће законодавство транспонована Директива о средњим постројењима за сагоријевање. Доношењем Правилника о измјенама правилника о техничким стандардима заштите ваздуха од емисија испарљивих органских једињења које настају складиштењем, претакањем и дистрибуцијом моторних бензина потпуно је транспонована одговарајућа Директива ЕУ. Током 2019. израђен је ревидован Главни пројекат ремедијације јаловишта Градац, спроведен је међународни тендер и потписан уговор са извођачем радова а радови су започети 22.11.2019. Такође, спроведен је низ активности везан за ремедијацију депоније пепела и шљаке Маљевац: ревидовање Главног пројекта ремедијације, прибављање потребних дозвола за ремедијацију Касете 2 и измијештање Палешког потока, изабран је извођач радова и у складу с Динамичким планом отпочети радови би требало да буду завршени до краја октобра 2020. године.
Влада је усвојила Предлог за уступање на привремено управљање и коришћење земљишта у својини Црне Горе Пријестоници Цетиње, без накнаде, за потребе Мјесне заједнице Његуши, на период од пет година, уз могућност продужења. Прихваћен је Предлог уговора о давању на привремено управљање и коришћење објекта школе Ловћенски партизански одред на Његушима ради изградње амбуланте, ватрогасне јединице и просторије за мјесну заједницу Његуши. Владиним закључком обавезује се Пријестоница Цетиње да у објекту некадашње школе обезбиједи једну просторију за извођење наставе, уколико се јави потреба за отварањем подручног одјељења ЈУ ОШ Ловћенски партизански одред.
Усвојено је Мишљење којим се предлаже Уставном суду Црне Горе да одбије Иницијативу НВО Центар за развој физичке културе „Дукља“ за покретање поступка за оцјену уставности и законитости одредаба члана 35, члана 47 ст. 4 и 9 и члана 97 Закона о спорту.
Влада је усвојила Мишљење којим је оцијењен неоснованим Предлог закона о потврђивању Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице у Црној Гори, који је Скупштини Црне Горе поднио посланик Срђан Милић, имајући у виду да тај Уговор нема карактер међународног уговора.
Са истим образложењем, усвојено је Мишљење којим је и Предлог закона о потврђивању Уговора о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заједнице у Црној Гори, који је Скупштини Црне Горе поднио посланик Срђан Милић, оцијењен неоснованим.
Влада је, у складу са чланом 21 Закона о зарадама запослених у јавном сектору дала сагласност на Приједлог Одлуке о варијабилном дијелу зараде запослених у ЈУ „Градска библиотека и читаоница“ Херцег Нови.
Дата је сагласност за продају непокретности у својини Црне Горе - уписаних у лист непокретности број 345, КО Ново Село и лист непокретности број 608, КО Бандићи, Општина Даниловград с Предлогом уговора о купопродаји непокретности.
Влада је дала сагласност Општини Плужине за подизање спомен-обиљежја, изградњом споменика Видоју Жарковићу, прије истека законског рока. Тим поводом констатовано је да животни пут и дјело Видоја Жарковића, његов допринос антифашистичкој борби и идеји, чине га истакнутом личношћу, која је заслужна за друштвени и културни развој Црне Горе, те да је симболика која се жели очувати подизањем спомен-обиљежја од трајног значаја и не постоји ризик да ће бити девалвирана у наредном периоду.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?