Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Скупштини представио нове медијске законе: Црна Гора показала преданост и посебан осјећај за област слободе медија

Објављено: 22.07.2020. 02:51 Аутор: МКУ
„Област слободе медија као темељ демократских процеса у Црној Гори конципирана је сходно стратешким циљевима приступања наше земље Европској унији, као и механизмима институционалног унапређења на принципима слободе изражавања и концепта независне регулације и саморегулације медијске индустрије“, казао је министар културе Александар Богдановић представљајући данас у Скупштини Црне Горе Предлог закона о националном јавном емитеру РТЦГ и Предлог закона о медијима.

Министар Богдановић саопштио је да је постигнут висок ниво усклађености ставова Владе, медијске заједнице, националног јавног емитера и цивилног друштва, конкретно у дијелу централних института Предлога закона о РТЦГ. У том контексту, на предлог цивилног сектора из Предлога закона брисан је институт Уговора о пружању јавних услуга између Владе и РТЦГ, као и институт Управног финансијског одбора, као надзорног тијела у односу на финансијско пословање РТЦГ.
MKU
„Такође, у циљу додатног снажења питања конфликта интереса чланова Савјета РТЦГ, на предлог цивилног друштва, са двије на три године, повећан је период у којем политички функционери, посланици и одборници не могу имати чланство у Савјету РТЦГ. Имајући у виду величину маркетиншког тржишта, те чињеницу да је обезбијеђено стабилно и одрживо финансирање РТЦГ, у циљу подршке медијском плурализму на предлог медијске заједнице, дефинисана је потпуна забрана емитовања огласа и телешопинга РТЦГ у најгледанијем термину, тј.од 20 до 22 часа“, казао је министар Богдановић.
Поручио је и да је на држави да нормативно дефинише гаранције независности јавног сервиса, док је имплементација Закона на Савјету РТЦГ као надзорном органу управљања и контролору рада РТЦГ, са јасно дефинисаним мандатом и уз поштовање менаџмента и уредничке независности.

„Посебно је на менаџменту, који у циљу јавног интереса, кроз програм РТЦГ, треба да задовољава интересе најшире јавности у области информисања, уз обезбјеђење поштовања и промоцију основних људских права и слобода, плурализам друштвених и социјалних идеја, те унапређење културе јавног дијалога и поштовања језичких разлика“, истакао је министар Богдановић.
Представљајући пред Парламентом Предлог закона о медијима, министар Богдановић оцијенио је да је сваки разговор на тему медија, природно и адекватан разговор о демократском уређењу друштва у коме је слобода изражавања темељно људско право. Подсјетио је да су капитални институти, први пут дефинисани Предлогом закона о медијима не само у Црној Гори, већ и региону, препознати као искорак у медијској области која непрестано технолошки еволуира.

„Ово се односи на формирање Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, транспарентност медијског власништва кроз обавезу импресума и објављивања основних података о свим власницима до пет одсто удјела у управљачким правима, транспарентност финансирања медија из јавних прихода, укључујући и оглашавања државних органа у медијима, законско препознавање медијске саморегулације у виду екстерне и интерне саморегулације и финансирање у оквиру Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија, дефинисање онлине медија као традиционалних медија, дефинисање одговорности оснивача интернетске публикације за објављивање коментара треће стране“, саопштио је министар Богдановић.

Нагласио је да је у оквиру дијалога са медијском заједницом и цивилним сектором постигнута потпуна сагласност око дефинисања заштите извора информација.

„У дијалогу са медијском заједницом и цивилним сектором у оквиру Савеза за Европу, усаглашено је да се у оквиру института заштите извора информација бриште основ изузетка откривања кривичних дјела запријећених казном пет година или више, чиме се сужавају основи изузетака на заштиту интереса националне безбједности, територијалног интегритета и заштите здравља. Овим консензусом, право заштите извора информација се повећава, док се изузеци сужавају. Подсјетићу да велике европске демократије, као и Препоруке Савјета Европе, закључно са ставом 2 члана 10 Европске конвенције о основним људским правима и слободама, предвиђају легитимна органичења права на слободу изражавања, тј. изузетке у односу на право на заштиту извора информација. Овим чином Црна Гора показала је предано опредјељење да буде једна од напредних демократија које имају посебан осјећај за питања медијских слобода“, казао је министар Богдановић.

Осим већ поменутих института, како је истакао, овај закон садржи одредбе које се односе на заштиту угледа новинара, којом се не може новинар ставити у неповољан положај уколико одбије да напише медијски садржај који је супротан закону и Кодексу новинара, искључење одговорности за штету уколико је новинар поступао у складу са дужном новинарском пажњом, претпоставку невиности, забрану говора мржње, заштиту дјеце и малољетника, право на исправку и одговор, чување и право на увид у медијски запис.

Министар Богдановић напоменуо је да је оправдано очекивање да ће овакав законски текст бити искорак у демократском друштву.

„Природна су очекивања црногорског друштва да се сходно демократским стандардима, медији руководе, извјештавају и саморегулишу праксу балансом између категорија, појмова, пракси и стандарда, слободе и одговорности у примјени принципа права јавности да зна, позивајући се на препоруке годишњих извјештаја Европске конвенције по којем упућују на снажење механизама саморегулације“, закључио је министар Богдановић.


Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?