Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић, Премијерски сат: Прошлог мјесеца започео је рад на изради стратешког документачији је један од циљева рјешавање стамбеног питања младих и стручних људи

Предсједник Владе Душко Марковић казао је на Премијерском сату да је средином прошлог мјесеца започет рад на изради стратешког документа Стамбена политика Црне Горе којим ће бити дефинисатн нови модел стамбене политике за рјешавање стамбених потреба по повољним условима за све категорије становништва, прецизиране циљне групе које могу остварити то право, начини и критеријуми за остваривање овог права, као и механизми који ће се заснивати на принципима транспарентности и објективности те да се посебан сегмент односи на циљну групу младих али и стручних људи, људи дефицитарних занимања, у циљу смањења емиграција, унутрашњих миграција, и очувања дефицитарног кадра у Црној Гори.

Одговарајући на питање Клуба посланика Социјалдемократа и Либералне партије о томе шта Влада чини да помогне младим људима да стекну кров над главом односно ријеше стамбено питање предсједник Владе је казао да су паралелно са израдом овог стратешког документа којим ће се ближе уредити стамбена политика, тј. прилагодити предметној иницијативи, започете активности на изради Предлога закона о измјенама и допунама Закона о социјалном становању. Прецизније, спроведен је јавни позив за предлагање представника невладиних организација у радном тијелу, формирана је радна група, и започет рад на тексту Нацрта закона.

„Наведени пропис представљаће правни основ за имплементацију свих програма који имају за циљ подршку државе и јединица локалне самоуправе у рјешавању стамбених потреба грађана који на тржишту не могу да ријеше стамбену потребу. Сходно Закону, концепт, политика и критеријуми подршке државе и јединица локалне самоуправе у обезбјеђењу адекватног и одрживог становања су дефинисани и уређени на нивоу државе, а разрада и примјена ових политика на нивоу јединица локалне самоуправе. Појашњења ради - социјално становање као начин задовољења стамбених потреба се остварује уз различите облике подршке од стране јавног сектора и има различите појавне облике, изворе финансирања, власнички статус и режиме коришћења. Такође, осим што подразумијева задовољавање стамбених потреба осјетљивих и рањивих друштвених група, сиромашних категорија домаћинстава, овај модел је важан за подстицање развоја неразвијених подручја стамбеном понудом. Поред тога, и за побољшање услова становања стручњака и других носилаца развојних програма, али и за повећање понуде станова са нижим закупнинама у односу на тржишну понуду. Дакле, захтјеван је пут од идеје до реализације. Предстоји интензиван рад на усаглашавању свих сегмената овог плана, како би у коначном имали ваљан модел који ће резултирати квалитетном и подстицајном стамбеном политиком. Увјерен сам да ће будући састав Парламента у најкраћем бити у прилици да се изјасни о новом Закону чиме ће и званично бити створени основни предуслови за покретање ових инвестиција широм Црне Горе“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да је питање рјешавања стамбених потреба младих и до сада било у фокусу стамбене политике, па је тако 349 младих брачних парова и 183 појединца из категорије једночланих домаћинстава млађих од 35 година, до сада ријешило стамбено питање у оквиру Пројекта 1000 плус. Дакле, практички говоримо о 532 стамбене јединице.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?