Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић, Премијерски сат: У протеклих десет година вођена је одговорна енергетска политика чиме је увоз струје практично елиминисан

Предсједник Владе Душко Марковић казао је да је у протеклих десетак година, вођена одговорна политика у сектору енергетике који је увијек био стабилан ослонац наше економије, чиме су створени услови за улагање у мрежне и производне капацитете вриједне на стотине милиона еура а увоз електричне енергије је готово елиминисан.

„Нијесмо чекали ни Блумбергов извјештај о новим технологијама у енергетици за 2019. годину, ни посланичка питања. Пажљиво смо, практично на дневном нивоу, пратили дешавања у свијету И на тржишту енергетике, осмислили и примијенили нови приступ и искористили бенефите технолошког напретка. Увјерени да се трендови мијењају у правцу брзе експанзије обновљивих извора, већ током 2017. године припремили смо нови концепт валоризације енергетских потенцијала. Почетком 2018. године расписан је први јавни позив за изградњу, у том тренутку, једне од највећих соларних електрана у Европи, без било каквог финансијског подстицаја. Насупрот ставовима скептика, добили смо три кредибилне понуде, одабрали партнера и уговорили пројекат. То је соларна електрана Бриска гора, снаге 230 мегавата - без цента финансијских подстицаја. Одмах потом, 2019. године расписан је тендер за нову вјетроелектрану, који је такође успјешно завршен. Вјетроелектрана Брајићи од 100 мегавата без цента финансијских подстицаја. Паралелно је и Електропривреда Црне Горе дошла до спознаје да су нове технологије у области обновљивих извора важна развојна прилика. Покренули су пројекат градње још 50 мегавата - вјетроелектране на Гвозду, такође без цента финансијских подстицаја“ – казао је Премијер одговарајући на питање Клуба посланика Социјалистичке народне партије и ДЕМОС-а о субвенцијама исплаћеним за енергију добивену из обновљивих извора.

Предсједник Владе је казао да је Црна Гора као традиционална увозница електричне енергије деценијама била изложена свим економским и безбједносним ризицима таквог статуса. „Само у посљедњих двадесет година, на увоз електричне енергије из наше економије неповратно је отишло око 850 милиона еура. Вриједност цијелог једног аутопута, уважени посланици, били смо принуђени да дамо за енергију потребну нашој привреди и нашим грађанима. Умјесто да их утрошимо на нешто друго, и да градимо и развијамо земљу. Међутим, такође одговорном политиком, успјели смо 2009. године да створимо услове за почетак рјешавања проблема. Јасно је да нико није рачунао на то да обновљиви извори могу надомјестити сав недостатак. Али они јесу били дио рјешења. И у Црној Гори, као и у цијелој развијеној Европи – и тада и данас“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је изнио и податке о финансијским подстицајима за вјетроелектране:

- 2014. године дато је око 80.000 еура или 0,01% укупног износа је дат за увоз у протеклих 20 година,
- 2015. године 624.000 еура или 0,07% тог износа
- 2016. године 2.300.000 или мање од 0,3% износа
- 2017. године 4.500.000 еура или око 0,5% износа
- 2018. године 13.200.000 еура или 1,6% износа. Износа којег смо дали за увоз у протеклих 20 година, да подсјетим.
- 2019. године 12.000.000 еура или око 1,5% укупног износа који смо бесповратно изгубили на увоз електричне енергије у протекле двије деценије.

„Из наведеног се јасно види, да у уговорених 12 година подстицања, укупни износ неће прећи ни 20% износа који смо у претходном пероду изгубили увозећи енергију. А укупна производња из ових објеката готово је идентична производњи система хидроелектрана на Морачи, и довољна је да снабдије готово 100 хиљада домаћинстава електричном енергијом. И не само то, већ је готово половина тог износа одмах враћена као приход буџета“ – казао је Премијер.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПзф6мц

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Даз13уЛуАИМ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?