Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: У поступку израде Плана генералне регулације биће сагледани и анализирани и детаљни урбанистички планови „Будва – Центар“ и „Бечићи“

„Нова државна стратегија у области планирања простора биће исказана кроз израду и доношење само два државна планска документа који ће стратешки одредити цијелу територију наше државе, а њихова израда увелико је у току. То су Просторни план Црне Горе и План генералне регулације Црне Горе. Њиховим доношењем биће стављена ван снаге сва планска рјешења из претходног периода“, саопштио је у оквиру Премијерског сата предсједник Владе Душко Марковић, одговарајући на питање представника Посебног клуба посланика Александра Дамјановића о неусаглашености детаљних урбанистичких планова „Будва центар – измјене и допуне“ и „Бечићи“.

„У новим планским документима фокус ће бити на просторним потенцијалима као фактор конкурентности Црне Горе, на поштовању принципа Нове урбане агенде, на поштовању циљева одрживог развоја, што све намеће потребу за редефинисањем досадашњих модела у просторном планирању, и подстиче нове моделе интегралног управљања простором у складу са државним интересима и интересом наших грађана и њиховог животног амбијента. 

Зато ће се у поступку израде Плана генералне регулације сагледати и анализирати и планска рјешења Детаљног урбанистичког плана „Будва – Центар“, као и Детаљног урбанистичког плана „Бечићи““, нагласио је предсједник Марковић.

Осврнувши се на квалификације о наводној неуставности ових планских докумената, те о огранизованом криминалу у области просторног планирања, Премијер је подсјетио да је Уставни суд, у чијој је то искључивој надлежности, у оба случаја донио рјешење о неприхватању иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности, као и да је сваки грађанин дужан да сазнања о постојању организованог криминала пријави надлежним органима.

Поводом незадовољства правцима развоја који је одабрала Општина Будва, исказаним кроз спровођење важећих планских докумената, израђених под руководством угледног професора Миодрага Ралевића са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, у периоду од 2009. до 2011. године, предсједник је упозорио да још већу пријетњу представља оно што се налази у усвојеној планској документацији, а што још увијек није изграђено, о чему посебно треба повести рачуна.

„Наиме, важећим плановима, донијетим на локалном нивоу уз несебичну експертску помоћ из региона, предвиђено је ширење града у габаритима још три данашње Будве. И нијесу проблематична само ова два планска документа, већ је то била визија и намјера планера за цијелу нашу обалу. Нажалост, визија оних који нијесу довољно ни познавали наше прилике, и наш географски и урбанистички амбијент. 

Истине ради, нема планског документа који, протоком времена, није подложан преиспитивању – у цјелости или у појединостима. Али, у овом случају, став стручне и лаичке јавности је неподијељен - у питању су најблаже речено неадекватна планска рјешења, чија је примјена довела до проблема у простору и нарушавања амбијенталног склада. Па их је стога неопходно кориговати, смањити им волумен, и унаприједити мрежу функција и друштвене инфраструктуре“, истакао је Премијер.

Он је објаснио да је Влада од почетка мандата, увидјевши озбиљност овог проблема, не само у Будви, већ и у осталим приморским општинама, сву енергију и пажњу у области планирања простора посветила завршетку израде Просторног плана посебне намјене за обално подручје, који је и усвојен у јулу 2018. године. Тим планом су, са државног нивоа, прописана строга правила за све приморске општине, која налажу забрану нове станоградње у појасу од 1000 метара од мора, забрану било какве градње ван постојећих насеља у појасу од 100 метара од мора, као и низ регулационих правила и образаца за креирање даљег просторног развоја. Већина осталих приморских општина искористила је законску могућност, али и обавезу, и до краја 2018. године убрзано донијела или измијенила своја кључна локална планска документа у складу са новим правилима, али не и Општина Будва.

„Свјесни чињенице да грађани једне локалне самоуправе, у конкретном случају Будве, не смију остати таоци било чијег оклијевања да се суочи са евидентним проблемом, ни овдје као држава нијесмо остали без адекватне реакције. Наиме, цјеловитом реформом система планирања простора, надлежности израде планске документације у потпуности су пренијете на Министарство, односно Владу, а надлежности усвајања на ниво Парламента“, рекао је предсједник Владе. . 

Ако у процедури израде Плана генералне регулације Црне Горе дође до очекиване процјене о неопходности заштите простора обухваћеног важећим, неадекватним плановима, он је напоменуо да Закон нуди такву могућност – од забране грађење на простору, односно дијелу простора, који обухватају ови планови, до тога да се планови у цјелости ставе ван снаге, чиме би се у потпуности зауставила било каква градња, као што је то учињено и у случају проглашавања мораторијума на изградњу у подручју под заштитом УНЕСЦО на територији цијелог града Котора. 

„Међутим, као и у свим случајевима када се на било који начин одлучује о нечијим стеченим правима или обавезама, тако и у овом случају треба одговорно и пажљиво сагледати све аспекте доношења такве одлуке. Зато ће Влада, уважавајући законска овлашћења, али и уз прибављање мишљења локалне самоуправе и стручног планерског тима, освијетлити све изазове овог питања и донијети одлуку за добро ове и будућих генерација Будве“, закључио је предсједник Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПзф6мц

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/Даз13уЛуАИМ 
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?