Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен Концепт брзих продора у секторима пољопривреде и рибарства вриједан 89,4 мил. €

Објављено: 23.07.2020. 22:49 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Потпредсједник Владе Милутин Симовић данас је оквиру Владиног Трећег пакета социо-економски мјера представио Концепт брзих продора у секторима пољопривреде и рибарства вриједан 89,4 мил. €.

У оквиру краткорочних мјера подршке пољопривреди креирана је подршка за репрограмирање постојећих кредита код ИРФ-а и пословних банака, увођењем грејс периода до 12 мјесеци, уз субвенцију камата у пуном износу у том периоду.

„Задржавајући орјентацију подршке према малим породичним газдинствима, расту њихове конкурентности и очувању њихове одрживости Концептом је предвиђено генерисање великих покретача у кључним секторима који ће допринијети брзој, мјерљивој и сигурној супституцији увоза. Ти велики секторски генератори ће истовремено бити покретачи широке кооперантске мреже малих газдинстава који ће добити сигурност набавке потребних репроматеријала, стручну логистику и сигурност пласмана производа“, казао је потпредсједник Симовић и у наставку додао: „Отвориће се бројна нова квалитетна и сигурна радна мјеста. Обезбиједиће се раст конкурентности предметних сектора кроз интегрисање домаће примарне производње и прераде, што ће готовим производима дати додатни квалитет, бољу тржишну препознатљивост и цијену више. Поред гарантованог квалитета и обезбијеђеног континуитета кратки ланци снабдијевања даће посебан имиџ туристичкој понуди и понуди у свим малопродајним објектима.

Овако организовани производни погони великог капацитета представљали би својеврстан нови модел робних резерви Црне Горе у одређеној групи важних производа, заснован на тржишним принципима.

Задатак новог приступа је да обезбиједи већи степен иновативности. Сектор иновација треба да искорачи из оквира само академског и треба да покаже своју практичност, кроз укљученост у конкретне пројекте.

Нови пројекти ће поред ослонца на расположиве природне ресурсе, људске капацитете, традицију, бити ослоњени на постојеће прерађивачке капацитете, као и на Луку Бар - кључну компаративну предност Црне Горе. преко које ћемо обезбиједити сигурнију, цјеновно и квалитативно конкурентну набавку кључних инпута за производњу.

Имајући све то у виду у овом Владином Трећем пакету креирам је Концепт брзих продора у секторима пољопривреде и рибарства.“

Овим концептом дефинисани су правци брзих развојних продора вриједности инвестиција око 85 милиона еура, који ће се обезбиједити супституцију увоза од преко 94 милиона еура.

Концепт брзих продора у областима пољопривреде и рибарства подразумијева конкретне пројекте у областима производње меса, рибе, поврћа, воћа, брашна и уља.

За реализацију ових инвестиција предвиђене су посебне кредитне линије за подршку агро-индустрији и производњи хране, под повољних условима и са субвенцијом камате током грејс периода.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?