Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИИИ пакет економских мјера - Сања Дамјановић: олакшице за иновативне дјелатности

Објављено: 23.07.2020. 23:00 Аутор: МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Министарка науке др Сања Дамјановић је током свог излагања представила нови подстицајни законодавни оквир за иновације и технолошки развој чије предлоге је усвојила Влада Црне Горе.

Овим законима Црна Гора отвара нове могућности – широк спектар олакшица и подстицаја за развој иновативне привреде и стартап компанија, нуди исте услове за домаће и иностране компаније а самим тим постаје и атрактивна дестинација за технолошко предузетништво и тестирање нових технологија.

Током конференције министарка је посебно указала на мјере трећег пакета које се односе на јачање ИТ привреде, а које подразумијевају финансијски пакет од 30 милиона еура за период 2020-2024 и то у директном партнерству Владе Црне Горе и домаћег привредног сектора уз учешће страних директних инвестиција.

Следеће мјере:

1. Успостављање Црногорског стратешког ИТ кластера – 300.000 ЕУР
2. Успостављање Центра за подршку електронској трговини (еЦоммерце) – 150.000 ЕУР
3. Увођење глобалних онлајн система плаћања у Црној Гори
4. Успостављање Иновационог центра са технологијама виртуелне и проширене стварности 25.5МИЛ ЕУР
5. Иновације у јавном сектору – 339.000 ЕУР
6. Континуирана подршка иновативним стартаповима – 500.000 ЕУР

Мјере имају за циљ да ИТ сектор постане нова јака привредна грана, са високим извозним потенцијалом; ИТ привреда и дигитализација постану катализатори развоја иновативне привреде која ће оснажити наше традиционално јаке привредне гране (енергетику, туризам и пољопривреду) и која ће бити у функцији дигиталне трансформације Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?