Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе Црне Горе донијетим 23. и 24. јула 2020. без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Трећи пакет социо-економских мјера подршке привреди за ублажавање посљедица пандемије коронавируса вриједан 1,22 милијарде еура који покрива период од четири године.

Пакет укључује, међу осталим, посебне мјере за пољопривреду и рибарство вриједне 89,4 милиона еураиновације као и бројне програме подршке осталим привредним дјелатностима.

Утврђен је Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност, којим се, усљед настале ванредне, хитне и непредвидљиве околности изазване вирусом Цовид -19, предлаже доношење одређених нормативних рјешења, како би се најпогођенијем дијелу привреде што прије пружила помоћ у циљу превазилажења негативних посљедица у пословању, а извршиће се и додатно усклађивање са Директивом Савјета 2006/112 ЕЗ о заједничком систему пореза на додату вриједност, сходно динамици предвиђеној у Преговарачкој позицији.

Новим одредбама предлаже се усклађивање појединих пореских категорија са Законом о туризму и угоститељству, односно да се и услуге смјештаја у туристичким апартманима опорезују по сниженој стопи. Такође, предлаже се опорезивање услуге припремања и услуживања хране, флаширане воде за пиће и безалкохолних негазираних пића у ресторанима и објектима у којима се пружају цатеринг услуге по сниженој стопи од 7 одсто. Предложено је опорезивање по сниженој стопи од 7 одсто на услуге припремања и услуживања хране, пица и напитака, осим акцизних производа и кафе, у објектима за пружање угоститељских услуга ( хотели и слични објекти, одмаралишта и слични објекти за краћи боравак, кампови и остали смјештај, ресторани и покретни угоститељских објекти, цатеринг).

У циљу превазилажења негативних посљедица изазваних коронавирусом на привредне токове у друштву, а самим тим и на функционисање пореског система, новим законским рјешењем се предлаже увођење нове категорије пореског ослобођења на увоз, односно плаћања ПДВ по стопи од 0 одсто када је у питању унутрашњи промет, на начин што се на испоруку производа, односно услуга, државним органима и организацијама и органима јединице локалне самоуправе и другим јавно правним тијелима, када је то предвиђено уговором о донацији, односно на испоруку медицинских средстава и заштитне опреме, као донација државним органима и организацијама и органима јединице локалне самоуправе и другим јавно правним тијелима, намијењеним сузбијању посљедица насталих усљед епидемије заразне болести.

Због актуелне епидемије, чије посљедице директно утичу на отежано пословање привредних и других субјеката, предлаже се ново законско рјешење које пореском обвезнику олакшава пословне трансакције, на начин што му се даје могућност да може издати рачун у нематеријализованом облику, уз сагласност примаоца рачуна, под условом и на начин прописан законским актом која уређује ову област, чиме ће се смањити администрирање пореског органа, пореском обвезнику се олакшавају пословне активности. У циљу ефикасности, рационалнизације коришћења радних мјеста и контроле, предвиђено је да се мјесечна пријава за обрачун ПДВ подноси искључиво електронским путем, што је у складу са европским пореским законодавством.

Такође се предлаже и одложена примјена новог законског рјешења како би Пореска управа и ПДВ обвезници били благовремено упознати са новим законским рјешењем, а самим тим и прилагодили своје пословне активности.

Влада је утврдила Амандман на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим је, у складу са јучерашњом најавом предсједника Владе, у циљу ублажавања негативних ефеката од епидемије новог коронавируса, предвиђено да се повећање најниже пензије за 13 одсто рачуна од 1. јануара ове године, а не од 1. септембра како је првобитно било предложено.

Усвојен је и Предлог хитних мјера Владе Црне Горе као подршка грађанима у циљу умањења негативних ефеката од епидемије коронавируса којим је Министарство рада и социјалног старања задужено да корисницима основних материјалних давања из социјалне заштите и то права на додатак за његу и помоћ, личну инвалиднину, као и права на материјално обезбјеђење по основу неспособности за рад којима је право утврђено у ограниченом трајању а престало у периоду 1.јуна 2020. године до 7. јула 2020. године и који у том периоду нијесу били предмет рада првостепених социјално-љекарских комисија омогућити континуитет у остваривању права од периода престанка права до поновног успостављања рада комисије, када ће се преиспитати наставак коришћења наведених права и у сарадњи са Министарством финансија обезбиједи средства за исплату накнада за период када је накнада била прекинута.

Министарство рада и социјалног старања је задужено и да омогућити континуитет у остваривању права корисницима основних материјалних давања из социјалне заштите и то права на додатак за његу и помоћ, личну инвалиднину, као и права на материјално обезбјеђење по основу неспособности за рад којима је право утврђено у ограниченом трајању, уколико је рок за њихово коришћење истекао послије 7. јула 2020. године, до поновног успостављања рада комисија, када ће се преиспитати наставак коришћења наведених права.

Утврђени су Предлог закона о иновационој дјелатности и Предлог закона о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација и упутила предлоге Скупштини ради доношења по скраћеном поступку.

Предлогом закона о иновационој дјелатности су на нови начин уређени правни институти у оквиру дефинисаног националног иновационог система који чине међусобно повезани субјекти, Влада Црне Горе, министарства и други органи државне управе и јединице локалне самоуправе, Савјет за иновације и паметну специјализацију, Фонд за иновације Црне Горе, који подстичу развој и финансирају иновациону дјелатност, као и субјекти који обављају иновациону дјелатност (правна и физичка лица), субјекти који обезбјеђују иновациону инфраструктуру, инвеститори у иновациону дјелатност, и други субјекти из система науке, образовања и привреде, који доприносе развоју иновационих капацитета, стварању идеја и примјени иновација.

Поред тога, овим Законом је уређено да ће се основати Фонд за иновације Црне Горе, у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, који би у оквиру своје надлежности спроводио програме иновационе дјелатности и пратио реализацију активности и остварење оперативних циљева дефинисаних у Стратегији паметне специјализације – С3 и другим релевантним националним стратегијама. Фонд треба да буде централно тијело за спровођење С3. Осим тога, приоритети утврђени у С3 треба да буду садржани у оквиру Трећег пакета економских мјера помоћи привреди и запосленима у оквиру Програма пружања подршке привреди и запосленима у циљу ублажавања негативних ефеката епидемије новог коронавируса – ЦОВИД 19.

Предлог закона о подстицајним мјерама за развој истраживања и иновација утврђен је са циљем подстицања економског раста, технолошког развоја, иновација и предузетништва кроз запошљавање, посебно младих, високо-квалификованих лица, јачање постојећих иновативних привредних друштава те креирање стартапова и спинофова, нарочито у секторима средњих и високих технологија као и услуга базираних на знању. На тај начин се доприноси развоју нове предузетничке културе, стварању повољнијег амбијента за научноистраживачку и иновациону дјелатност, повећању размјене и употребе знања и идеја, привлачењу људских ресурса и капитала у ове дјелатности, ради одрживог развоја и повећања конкурентности домаће економије. Великим својим дијелом, овај предлог закона је усмјерен на рјешавање горућег проблема нашег друштва, који се тиче „одлива мозгова” који представља структурни и вишедеценисјки проблем.

Предложеним законом се жели креирати амбијент који ће значајно смањити оперативне трошкове стартапова, али и компанија које улажу у истраживање и развој, уводећи истовремено пореске подстицаје за инвеститоре у иновативне пројекте.

Влада је задужила старјешине органа државне управе да у оквиру органа којим руководе приликом уласка у службене просторије обезбиједе мјерење тјелесне температуре државних службеника и намјештеника и да спроведу додатне мјере заштите како не би био дозвољен улазак државних службеника и намјештеника у службене просторије органа и боравак у тим просторијама без заштитне маске.

Усвојени су Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за И и ИИ квартал 2020. године и Извјештај о реализацији закључака Владе Црне Горе за И квартал 2020. године.

Влада је, према извјештајима у И и ИИ кварталу реализовала 78,3 одсто обавеза из Програма рада, а у И кварталу је реализовала 81,99 одсто закључака.

Програмом рада Владе Црне Горе за И и ИИ квартал 2020. године планирано је укупно 157 тема, од чега 52 теме из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику и 105 тема из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем. Од укупног броја планираних тема, реализовано је 48 из надлежности Комисије за политички систем, унутрашњу и вањску политику и то: 46 из тематског дијела и двије теме из нормативног дијела, као и 75 тема из надлежности Комисије за економску политику и финансијски систем, и то: 48 из тематског дијела, девет из нормативног дијела Програма и 18 приоритетних развојних пројеката.

Поред тема предвиђених Програмом рада Владе Црне Горе за 2020. годину, Влада је у И и ИИ кварталу 2020. године размотрила укупно 711 тема и то: 11 предлога закона, један нацрт закона, 27 уредби, 149 одлука, 198 информација, 66 извјештаја, два уговора/споразума, 22 платформе, дала мишљење или сагласност на 11 предлога закона, шест иницијатива и један амандман, те размотрила 217 других тема из надлежности Владе.

Влада је у И кварталу 2020. године донијела укупно 349 закључака, од којих је: 214 закључака реализовано, 47 закључака није реализовано, док за реализацију није доспјело 88 закључака.

Влада је утврдила Предлог закона о потврђивању Додатног протокола 6 о трговини услугама уз Споразум о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини чија ће примјена омогућити црногорским пружаоцима услуга пласман својих услуга на тржишту ЦЕФТА било кроз прекогранично пружање услуга, комерцијално присуство или привремени улазак и боравак физичких лица у пословне сврхе. Такође, рјешења ће утицати на саме потрошаче кроз могућност коришћења услуга у иностранству, односно на тржишту ЦЕФТА. Имајући у виду да пропис не садржи посебна ограничења приликом оснивања нових привредних субјеката овакав третман и узајамна либерализација додатно ће утицати на долазак страних инвеститора у Црну Гору у услужном сектору.

Донијета је Уредба о измјенама Уредбе о начину стицања статуса и остваривања права повлашћеног произвођача електричне енергије којом се прецизније утврђују услови које мора да испуњава произвођач за реконструисани објекат да би остварио статус повлашћеног произвођача.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Уговора о гаранцији за кредитну линију за Фонд за заштиту депозита Црне Горе између Државе Црне Горе и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), у вриједности од 50 милиона еура. Ријеч је о кредитном аранжману који има за циљ обезбјеђивање финансијских средстава Фонду за заштиту депозита Црне Горе за потребе превазилажења потенцијалних ризика изазваних кризом насталом усљед пандемије ЦОВИД-19. Аранжман је дио пројекта који је креиран као одговор на поменуту кризу са намјером да унаприједи опште повјерење у банкарски сектор. Наведени кредитни аранжман замијениће кредитни аранжман закључен 2010. године у укупном износу од 30 милиона еура.

Усвојена је Информација о потреби организовања студијског програма конзервације и рестаурације.

Влада је дала сагласност на Предлог одлуке о допуни Одлуке о висини и начину обрачуна и плаћања накнада за коришћење добара националних паркова којом је утврђено да се од 1. августа до 31. децембра 2020. године за 50 одсто умањују накнаде за: угоститељске, продајне, смјештајне и инфраструктурне објекте (хотели-мотели, приватни смјештај, угоститељски објекти и остали туристички објекти, продајно-услужни објекти, коришћење плажа, ЈУ Маузолеј Петар ИИ Петровић Његош); за постављање привремених објеката на подручју националних паркова за обављање туристичке, угоститељске и продајне дјелатности; за сплаварење и употребу пловила у НП Скадарско језеро; као и за употребу пловила на језерима и сплаварење ријеком Таром

Одобравањем одређених попуста омогућиће се привредницима који послују на простору националних паркова, а директно су зависни од туристичке посјете, пословање по повољнијим условима.

Дана је сагласност за финансирање изградње, реконструкције, адаптације и опремање спортских објеката у укупном износу од 127.050 еура, за извођење радова на адаптацији учионице за физичко васпитање и њено опремање у ЈУ Образовни центар Шавник; адаптацији спортског терена Гимназије „Танасије Пејатовић“, Пљевља; адаптацији спортског терена у Старој вароши, Подгорица и адаптацији фискултурне сале ЈУ ОШ „Зарија Вујошевић“, Матагужи.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о изради Измјена и допуна Просторно- урбанистичког плана Општине Колашин и Одлуку о измјени Одлуке о одређивању руководиоца израде измјена ПУП-а и висини накнаде за руководиоца и стручни тим, чији је циљ обезбјеђиване планских предуслова за развој општине, нарочито у смислу унапређења квалитета туристичких услуга и развијања разноврсне туристичке понуде, одрживог развоја локалне привреде, заштите и очувања животне средине. Због повећаног обима послова на изради и доношењу Измјена и допуна ПУП-а, а у циљу добијања квалитетног планског рјешења предвиђено је повећање укупних финансијских средстава на 20.000,00 еура.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о изради Измјена и допуна Просторно- урбанистичког плана општине Бијело Поље и Одлуку о измјени Одлуке о одређивању руководиоца израде Измјена и допуна ПУП-а и висини накнаде за руководиоца и стручни тим. У циљу подршке економском развоју, подстицања инвестиција и отварања радних мјеста, Општина Бијело Поље основала је бизнис зоне „Недакуси“, „Церово“, „Вранешка долина“, „Бистричка долина“, „Ракоње-Равна Ријека“ и „Рибаревине-Пода“, па је из тог разлога неопходно донијети измјене Просторно- урбанистичко плана Општине Бијело Поље. Због повећаног обима послова на изради и доношењу Измјена и допуна ПУП-а, предвиђено је повећање укупних финансијских средстава на 22.000,00 еура.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о изради Просторно- урбанистичког плана Општине Котор и Одлука о измјени Одлуке о одређивању руководиоца израде ПУП-а и висини накнаде за руководиоца и стручни тим. Поступак израде Плана резултирао је повећаним обимом послова због спровођење поновне јавне расправе о Нацрту, израде Извјештаја са поновне јавне расправе, као и доставе Предлога планског документа преведеног на енглески језик, Црногорској националној комисији за УНЕСЦО. Узимајући у обзир све наведено, оцјењено је да је потребно издвојити додатна средства за израду ПУП-а. С тим у вези, чланом 1 ове одлуке предлаже се повећање укупних финансијских средстава потребних за израду овог планског документа на 75.000,00 еура.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о изради Детаљног урбанистичког плана „Центар”, општина ПлужинеОдлуку о измјени Одлуке о одређивању руководиоца израде ДУП-а и висини накнаде за руководиоца и стручни тим. Због повећаног обима послова на изради и доношењу ДУП-а предвиђено повећање укупних финансијских средстава за израду Плана на 17.000,00 еура, као и износа накнада за руководиоца израде и стручни тим на 17.000,00 еура.

Донијета је Одлука о измјени Статута Друштва с ограниченом одговорношћу "Регионални ронилачки центар за подводно деминирање и обуку ронилаца" из Херцег Новог, којом је „Херцег Нови“ измијењено у „Подгорица“.

У складу са Законом о државној имовини, донијета је Одлуке о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности - урбанистичких парцела Е 1, Е 2 и Е 3, у захвату ДУП-а, „Спомен парк Крушевац - зоне А и Е“. Одлуком Скупштине Главног града предвиђена је продаја укупне површине од 10.836 м² по цијени од 516,00 еура/м², односно 5.591.376,00 еура укупно, сходно процјени Комисије Дирекције за имовину.

Такође, донијета је и Одлука о давању претходне сагласности Главном граду Подгорица за отуђење непокретности - урбанистичких парцела број 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 и 28, у захвату ДУП-а „Сервисно - складишна зона“, Блок 6, Зона Б.

Влада је донијела Одлуку о утврђивању јавног интереса за непотпуну експропријацију непокретности ради изградње прикључног далековода 10 КВ и стубне трафостанице - СТС 10/04 КВ Вршево ИИ са уклапањем у високонапонску и нисконапонску мрежу КО Азане, општина Петњица. Изградња овог објекта, у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, сматра се енергетским објектом од општег интереса, а имаће велики значај за уредно, сигурно, поуздано и квалитетно снабдијевање потрошача електричном енергијом. Корисник непотпуне експропријације је Држава Црна Гора – ДОО „Црногорски електродистрибутивни систем“ Подгорица, а поступак ће спровести Управа за некретнине Црне Горе.

Усвојен је Извјештај о раду Савјета за приватизацију и капиталне пројекте са Извјештајем о спровођењу Плана приватизације за период јануар – јун 2020. године. План приватизације је припремљен на основу предлога министарстава, државних фондова и тендерских комисија Савјета. Утврђени су основни циљеви приватизације и други аспекти овог процеса, методи и начини приватизације са утврђеним списковима друштава и процентом акцијског капитала за приватизацију. Основни циљеви приватизације су: повећање конкурентности и ефикасности функционисања друштава, подстицање страних улагања и предузетништва у свим областима, повећање запослености и побољшање животног стандарда грађана.

Усвојена је Информација о утврђивању износа појединачних накнада члановима Савјета за ревизију планских докумената с предлозима уговора о вршењу ревизије планских докумената. Првобитним уговорима, које је Министарство одрживог ражвоја и турижма жакључило са члановима Савјета, покривене су услуге у поступку ревизије 158 планских докумената. У међувремену, Савјету су упућена 4 нова планска документа, за које су донешена рјешења о одређивању чланова Савјета, и то за сваки плански документ појединачно. Укупна накнада за рад чланова Савјета, за услуге у поступку ревизије 4 планска документа (Детаљног урбанистичког плана „Лијева обала Лима“, Општина Беране, Детаљног урбанистичког плана „Индустријска зона Зелени“, Општина Рожаје, Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана и Урбанистичког пројекта „Историјско језгро“ Цетиње и Детаљног урбанистичког плана „Тополица ИВ“, Општина Бар) износи нето 5.630,00 еура, односно 6.065,31 еуро са припадајућим порезима и прирезима.

Дата је сагласност на Захтјев за исплату накнада члановима Пројектног тима у 2020. години за реализацију научноистраживачког пројекта „Развијање алата заснованих на знању за управљање ризицима од цунамија и земљотреса“. Ријеч је о билатералном пројекту између Црне Горе и Републике Италије, прихваћеном и суфинансираном од стране Министарства науке, а у сарадњи са Националним институтим за геофизику и вулканологију из Рима. За реализацију Пројекта Министарство науке је Заводу за хидрометеорологију и сеизмологију, као носиоцу посла, обезбиједило 4.871 еура.

Одобрен је Предлог за преусмјерење износа од 67.137,87 еура са потрошачке јединице Министарство јавне управе, Програм Реформа јавне управе – Услуге стручног усавршавања, на потрошачку јединицу Управа за кадрове, Програм Евиденција, избор, обука и усавршавање кадрова – Услуге стручног усавршавања. Ради се се о средствима предвиђеним за активности из Акционог плана за реформу јавне управе, које су реализоване у складу са Планом.

Дата је сагласност ЈУ ОШ „Алекса Ђилас Бећо“ из Мојковца за давање у закуп просторија уписаних у лист непокретности број 336 КО Мојковац, општина Мојковац у својини Црне Горе. Ради се о давању у закуп фискултурне сале површине 658 м² у спортско-рекреативне сврхе на период од 5 мјесеци по почетној цијени закупа од 10 еура по термину.

Усвојена је Информација о неопходности плаћања трошкова испоруке производа Инпек пекаре, условљених карантином у општини Тузи. Сходно одлуци Националног координационог тијела за заразне болести о карантину у Тузима током епидемије вируса цовид - 19 , предузеће Инпек је испоручило овој општини производе у укупном износу од 13.514 еура. Влада је донијела закључак да се тај износ плати из текуће буџетске резерве.

Донијета је Одлука о давању претходне сагласности Општини Никшић за отуђење непокретности у циљу реализације Уговора о начину измирења дуга, Јавног комуналног предузећа Никшић по основу утрошене електричне енергије за јавну расвјету, закљученог 28.10.1999. године. Одлуком је предвиђен упис права својине на катастарској парцели 25463/1 КО Нилшић, површине 2984 м², на Електропривреду Црне Горе.

Влада је прихватила амандмане (три) посланице Марте Шћепановић на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити .

У складу са резултатима дијалога у оквиру иницијативе Савез за Европу и постигнутим високим нивоом усклађености ставова, Влада је утврдила Амандмане на Предлог закона о медијима и Амандмане на Предлог закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе, које је предложило Министарство културе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?