Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ДАРКО КОВАЧЕВИЋ: „Циљ нам је да грађанима омогућимо да шалтере у потпуности замијене кликом“

Објављено: 29.07.2020. 21:10 Аутор: М.Л.

„Ове године имали смо 9204 захтјева за казнену евиденцију. Од тога је преко е-Управе тражено 260, док је преко аутоматске размјене података реализовано 58894 упита! Разлог за ово је што постојеће  електронске услуге по мом мишљењу нијесу потпуне. Рецимо, да бисте добили преко е-Управе извод из казнене евиденције, неопходно је да  подјете до банке и уплатите таксу, па да ту уплатницу сликате и приложите уз електронски захтјев. На крају, опет добијете извод у папирној форми“ појаснио је Генерални директор Директората за ИКТ у Министарству правде Дарко Ковачевић.

Говорећи на конференцији „Од шалтера до клика – еУправа за грађане“ Ковачевић је нагласио да је неопходно радити на развоју  ефикасности електронских услуга. Он је навео да сада коначно имамо три кључна предуслова за то: нову личну карту, систем за плаћање административних такси и национални систем за идентификацију. Важно је у овом низу поменути и нови портал правосудје.ме , који је ипак мало више од сајта. Ту можете пронаћи све информације из тужилаштава и судова.  Он у себи има уграђену аутоматску комуникацију са информационом системом судства тако да на њему у сваком моменту можемо видјети термине заказаних рочишта живих судских предмета и можемо пронаћи све правоснажне анинимизоване пресуде .

Када је ријеч о плановима које Министарство правде има, Ковачевић је навео да су ти планови за наредни период подијељени у два дијела. Циљ на нивоу Министарства правде је да увежемо наше системе са системом за наплату административних такси, тако да на крају можемо да добијемо потпуно аутоматизован процес издавања извода – од подношења захтјева до наплате, објашњава он.

Планови на нивоу правосуђа, гдје Министарство правде  кооординира развојем ИСП-а (Информациони систем правосудја) су углавном дефинисани у стратешком документу који покрива област ИКТ-а у правосудју за период од 2021-2023, који треба да буде усвојен у овој години. Овим документом је предвиђено је да се развије систем за еФиле-инг, који би омогућавао странкама у поступку да приступају судским предметима, прилажу електронски потписана документа и плаћају таксе – онлине.

„Наравно да бих волио да напоменем да све ово није једноставно и лако. Да би смо дошли до тога да грађанин Црне Горе може да преко интернета поднесе тужбу није довољно само развити систем који омогућава ову функционалност, мора се обезбиједити инфраструктура, мора се улагати у безбједност, мора се прилагођавати легислатива. Сам развој ових информационих система је прилично изазован задатак - пословни процеси у правосуђу важе за најкомпликованије. Посебна пажња се мора посветити имплементацији ових рјешења, потребно је обучити велики број службеника за њихово коришћење. Сви ови процеси су скупи и са становишта новца и са становишта утрошка времена, али ми алтернативу немамо“ закључио је Генерални директор Директората за ИКТ у Министарству правде Дарко Ковачевић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?