Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Оснажени извори финансирања локалних самоуправа

У складу са принципима Повеље ЕУ о локалним самоуправама да су локалне власти један од основних темеља сваког демократског друштва, Влада у континуитету улаже напоре да оснажи изворе финансирања локалних самоуправа.

На тај начин желимо да оснажимо право грађана да учествују у вођењу јавних послова, а најнепосреднији начин за остварење тога права је управо на локалном нивоу.

Због тога су од виталног значаја за цијело друштво одговорне локалне самоуправе које требају да осигурају управу која ће бити и ефикасна и блиска грађанима.

Да би локалне самоуправе могле да испуне ове задатке, неопходно је да имају стабилне изворе финансирања.

Имајући све ово у виду, Влада је иницирала измјене закона и донијела цијели сет одлука којима су се значајно унаприједили приходи локалних самоуправа.

Резултати ових напора нијесу изостали.

Приходи локалних самоуправа су у 2019. години достигли највећи ниво у посљедњих десет година и остварени су у износу од 341 милиона еура што је за 53,2 милиона еура више у односу на 2018. годину.

Црногорске општине након десет година редовно су измириле све порезе и доприносе на зараде запослених за прошлу годину.

Новим одредбама Закона о финансирању локалне самоуправе је у првој години примјене имао очекиване позитивне ефекте на буџете локалних самоуправа.

Приходи од пореза на доходак физичких лица усљед повећања процента уступања општинама Сјеверног и Средишњег региона у 2019. повећани су за 16,05 милиона еура у односу на 2018. годину.

Законом о Пријестоници донесеним прије три године нашој Пријестоници су обезбијеђени приходи који су јој припадали, на бази којих се реализују бројни пројекти од значаја и за Пријестоницу и за нашу историјску баштину.

Општини Пљевља је Одлуком Владе, у складу са Законом о животној средини, омогућено да по основу еколошке накнаде приходује око 2,5 милиона еура.

Новим одредбама Закона о финансирању управљања водама прописана је знатно праведнија расподјела накнада општинама на име коришћења акумулација. Општина Никшић ће по овом основу остварити годишње приходе од око два милиона еура, а приходоваће и општине Плужине и Пљевља.

Овом спектру важних законских рјешења и одлука, сигурни смо да ће се брзо придружити и ефекат концесија за аеродроме Подгорица и Тиват. Планови, очекивања и најаве указују да би, поред осталих прихода, могла да се оствари једнократна концесиона накнада од 100 милиона еура. По Закону, припадајући дио од те наплаћене концесионе накнаде припашће Главном Граду и општини Тиват. Свакако, повећана авио доступност, значајне инвестиције, унапређење капацитета, квалитета услуга, као и бројне нове услуге, значиће и нове, додатне приходе за локалне самоуправе и бројна нова квалитетна радна мјеста.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмПЛ55WЗ (Потпредсједник Владе Милутин Симовић, 28. јула 2020.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?