Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Бијелом Пољу: Задовољан сам урађеним у овој општини, у наредном мандату завршавамо Ђаловића пећину и Цмиљачу

Предсједник Владе Душко Марковић отворио је данас нови пут од Бистрице до Подврха – будуће базне станице жичаре за Ђаловића пећину и том приликом изразио задовољство урађеним у овом мандату Владе рекавши да је циљ да у наредне четири године буду завршени стратешки и сви остали пројекти који су започети.

„Сјећам се да сам рекао да Бијело Поље заслужује да буде регионални центар Сјевера Црне Горе. Данас са овим што смо урадили и што видимо да сваки Бјелопољац може голим оком видјети јасно произилази да Бијело Поље заиста постаје регионални центар Сјевера Црне Горе. Овдје се тренутно реализују два капитална туристичка пројекта – скијалиште на Цмиљачи и Ђаловића пећина. Само прије пар минута пустили смо у употребу 5,5 Км пута до Ђаловића пећине, видјели смо да се успјешно изводе радови на постављању жичаре, настављени су радови на реконструкцији пута од Бистрице до Магистрале. Управа јавних радова је у ове три и по године у Бијелом Пољу закључила 56 милиона еура вриједних уговора, а до данашњег дана потрошена су 32 милиона еура. Тада смо рекли да ћемо у Бијелом Пољу покушати да обновимо фабрику кисјеле воде Бијела Рада. Многи су тада били скептични, али данас видимо да је та фабрика у пуном погону и да са бјелопољским брендом кисјелом водом опслужује и домаће и шире регионално тржиште“ – казао је предсједник Владе.

Валоризација Ђаловића пећине

Премијер је радну посјету Бијелом Пољу започео свечаним пуштањем у рад новог пута од Бистрице до Подврха гдје се налази базна станица будуће жичаре за Ђаловића пећину. Пут дужине 5,7 Км вриједности 4,2 милиона еура реализовала је Управа јавних радова.

Започете су и активности на градњи пута од Магистрале до Бистрице дужине 9 Км, вриједности пет милиона еура. Раде се или су већ израђени остали садржаји везани за будућу туристичку атракцију Ђаловића пећина – визиторинг центар, трафо станица, далековод….

Премијер је обишао и радове на мосту преко Бистрице за које је камен темељац положио 14. јуна.

Укупна вриједност закључених уговора на ваолрозацији Ђаловића пећине укупна је 23.020.473,34 еура од чега је до сада реализовано 9.457.224,90 еура.

ВИДЕО – ТРАСА ПУТА БИСТРИЦА – ПОДВРХ: хттпс://yоуту.бе/Тw5уаЦвА50М

Радови на новој школи „Душан Кораћ“ добро напредују

Предсједник Владе Душко Марковић обишао је и радове на Основној школи и школи за музичко образовање „Душан Кораћ“ чија је градња започела прије годину и по. Нова школска зграда површине 8.000 м² градиће се на слободном дијелу локације постојеће Основне школе и предвиђена је за боравак 1.200 ученика. Објекат, чија изградња кошта око 5,4 милиона еура, садржаће 20 учионица опште намјене, шест кабинета за специјалне намјене, просторије за цјелодневни боравак, библиотеку, салу за физичко васпитање са пратећим садржајима, административне и остале просторије.

„На плану комуналне и друштвене инфраструктуре урадили смо пуно не само преко Владе и дирекцијâ него и преко капиталног буџета Општине. Тренутно смо пред једним од највећих градилишта када су у питању објекти основног образовања у Црној Гори – у завршној фази су радови на овом објекту. Надам се, како ми је извођач рекао, да могу бити завршени до краја ове године и да ће 1.200 ученика из Бијелог Поља и са ових простора имати веома комфорне и добре услове за стицање основног образовања. Ово што радимо у Бијелом Пољу је не само подстицај за локалну економију и људе који се овдје баве бизнисом него и за реномиране стране инвеститоре. Прије само пар дана смо добили потврду да ће Министарство [одрживог развоја и туризма] издати техничке услове за градњу новог хотела са тржним центром, вриједности преко седам милиона еура које реализује страни и домаћи инвеститор“ – казао је Премијер.

Ово је тек прва фаза развојног пута Бијелог Поља

Премијер Душко Марковић и предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић сагласни су да су пројекти који су најављени и реализовани, као и да је ријеч о тек првој фази.

„Вјерујем да данас сви у Бијелом Пољу можемо бити задовољни оним што смо урадили. А ово је тек једна фаза развојног пута Бијелог Поља. У наредне четири године желимо да завршимо скијалиште на Цмиљачи, да оно прима прве госте, желимо да завршимо пројекат Ђаловића пећине да она прима госте и да, наравно, наставимо са свим пројектима које смо овдје започели. Веома сам задовољан оним што сам данас видио у Бијелом Пољу. Понуда за младе људе, за нова радна мјеста, за нове прилике. У Бијелом Пољу ће се живјети много боље него што се живјело до сад“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић захвалио је Влади на подршци Бијелом Пољу и Сјеверном региону.

„Пуна подршка овој Влади да настави мандат и да завршимо све оно што смо обећали грађанима. Ово није политика него реални живот. Ми свакога дана на свакоме мјесту рјешавамо проблеме грађана, поправљамо инфраструктуру, стварамо услове за нове инвестиције и као што видите те инвестиције су препознате од страних инвеститора, тај заједнички напор Владе и локалне самоуправе је препознат и он већ даје конкретне резултате. Пуна подршка овој Влади да у наредном мандату финиширамо све оно што смо обећали грађанима и да полако почнемо да стичемо бенефите када ови пројекти постану оперативни. А њихов крајњи циљ је запосленост, приход, туризам – онако како је и Владиним стратешким концептом развоја Сјевера и обећано“ – казао је предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић.

Са предсједником Владе у радној посјети Бијелом Пољу био је директор Управе јавних радова Решад Нухоџић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО – ИЗЈАВА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ: хттпс://yоуту.бе/р_ВфбБМНЕцQ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?