Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе Црне Горе донијетим 6. августа 2020. без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 6. августа 2020.године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, донијела Национални програм сигурности ваздушног саобраћаја.

Документ који доноси Влада на предлог Националног одбора за управљање сигурношћу ваздушног саобраћаја је интегрисани сет прописа и правила поступања, утврђен у циљу побољшања сигурности у ваздушном саобраћају на шта су обавезне све државе чланице Међународне организације за цивилно ваздухопловство (ИЦАО). Основ програма представља осам критичних елемената за сигурност које ИЦАО захтијева од држава да управљају њима на ефикасан начин: примарно ваздухопловно законодавство; специфични оперативни прописи; национални системи и функције; квалификовано техничко особље, техничке смјернице, инструменти и пружање информација од критичног значаја за сигурност; обавезе које се односе на издавање дозвола, увјерења, овлашћења и одобрења; обавезе које се односе на надзор; рјешавање сигурносних питања. Наведених осам критичних елемената су инкорпорирани у четири компоненте од којих се састоји Национални програм сигурности ваздушног саобраћаја: Национална политика сигурности и сигурносни циљеви; Управљање сигурносним ризицима; Сигурносне гаранције и Унапређење сигурности.

Усвојена је Информација о АДМАС кредиту и дата сагласност на Анекс бр. 1. Уговора о зајму потписаног између Абу Даби фонда за развој и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе (ИРФ) А.Д. у вези са измјенама и допунама амортизационог плана пројекта подршке пољопривредном сектору. Анекс се односи на чињеницу да је од укупног износа зајма од 50 милиона америчких долара, повучено 29,6 милиона, да су повлачења средстава из АДМАС пројекта истекла, те да Абу Даби фонд за развој обрачуна и достави актуелан амортизациони план отплате главнице, како би исти осликавао фактички повучена средства, а не иницијалан износ зајма и то без додатних било којих накнада.

Влада је усвојила Информацију о реализацији тендера по основу Јавног огласа за надметање у отвореном поступку за реализацију пројекта жичаре Котор – Ловћен.

У Информацији је наведено да је Влада Црне Горе је 20. маја усвојила Концесиони акт за реализацију пројекта жичаре Котор – Ловћен и задужила Министарство да спроведе неопходне активности за објављивање Јавног огласа за достављање понуда за додјелу Уговора о концесији, да је јавни оглас објављен 5. јуна, а да су понуде јавно отворене 21. јула те да је понуда Конзорцијума који чине „Нови Волвоx“ д.о.о. Подгорица и Леитнер С.П.А, Италија оцијењена исправном и понудом која испуњава све задате услове.

Министарство одрживог развоја и туризма је задужено да са прворангираним на тендеру отпочне преговоре о закључењу Уговора о концесији за реализацију пројекта жичаре Котор – Ловћен.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији пројеката од капиталног значаја за културу. У Информацији су наведене досадашње активности Министарства културе широм Црне Горе и наводе препознати приоритети за четири капитална инфраструктурна пројекте: Успостављање Креативног хаба за развој ИЦТ-а у оквиру комплекса Тамнице Јусовача, Главни град Подгорица; Успостављање резиденцијалног центра за истражива ње у области историје и заштићених УНЕСЦО подручја у Кули Лазара Сочице, Општина Плужине; Реконструкција некадашње кино сале у циљу успостављања поливалентног простора (биоскоп и мултимедијални садржаји), Општина Улцињ и Валоризација Градских бедема – остатака Оногошта, извођење радова на реконструкцији комплекса, Општина Никшић. Предложени су модели финансирања пројеката. Влада је овластила министра културе и директора Управе јавних радова да потпишу са локалним самоуправама Подгорице, Улциња и Плужина за прва три пројекта. Управа јавних радова је задужена да реализује капитални пројекат валоризације Градских бедема у Никшићу.

Влада је размотрила Информација о Приједлогу уговора о набавци опреме и извођењу радова на успостављању система за енергетски мониторинг у јавним објектима, који се реализује у оквиру „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама“.

У Информацији је наведено да је Програмом обухваћена примјена мјера енергетске ефикасности у одабраним образовним и социјалним установама и административним објектима те да се Министарство економије опредијелило да Програм прошири на остале државне органе, јединице локалне самоуправе и јавне службе, односно да успостави централни информациони систем за мониторинг потрошње енергије и воде у јавном сектору с обзиром на бројне бенефите које очекује да овај систем може обезбиједити. Наводи се да је усвојен и Владин предлог Закона о измјенама и допунама Закона о ефикасном коришћењу енергије којим је уведена обавеза успостављања система за енергетски мониторинг. Влада је за имплементацију ИИИ фазе Програма добила од Њемачке развојне банке (КфW) кредит у износу од 45 милиона еура и грант Европске уније преко Регионалног програма енергетске ефикасности за Западни Балкан (РЕЕП ПЛУС), у износу од 4,7 милиона еура.

Као најповољнија понуда за имплементацију система за енергетски мониторинг, одабрана је понуда фирме Аларм Аутоматика д.о.о. (Хрватска) након чега је добијена и сагласност КфW банке на резултат тендерског поступка – наведено је у Информацији.

Влада је прихватила Уговор о набавци опреме и извођењу радова на успостављању система за енергетски мониторинг у јавним објектима.

Укупна вриједност понуђене опреме и радова износи 3.000.025 еура, а рок за извођење радова је двије године.

Влада је усвојила Листу приоритетних капиталних пројеката који се финансирају из капиталног буџета државе у 2021. години с тим да ће коначна листа бити утврђена у оквиру Приједлога закона о буџету Црне Горе за 2021. годину. Међу пројектима су Научно-технолошки парк у Подгорици, изградања здравственог објекта у Цитy кварту, нови дјелови домова  здравља у Улцињу и Плаву , клинике за психијатрију, инфективне болести и дерматовенерологију као и анекс главног објекта КЦЦГ, фискултурна дворана Факултета за спорт и физичко васпитање у Никшићу, зграда Основног државног тужилаштва у Рожајама, градски трг у Мојковцу, моста преко Лима и зграда Центра за културу у Беранама, постројења за пречишћавање отпадних вода у Даниловграду, нова зграда Општине и градња здравствене станице и градске пијаце Колашину као и велики број путева и саобраћајница.

Усвојена је Информација о Финансијском споразуму између Европске комисије, Црне Горе и Републике Албаније за 2019. годину, у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020, с Предлогом Споразума и прихватила Допуну Споразума о спровођењу пројекта техничке подршке „ТА-МОНТЕНЕГРО/Но. 351“ између Регије Пуља и Канцеларије за европске интеграције и Споразум о партнерству за спровођење пројекта техничке подршке „ТА-МОНТЕНЕГРО/Но. 351“ између Канцеларије за европске интеграције и Ревизорског тијела Црне Горе. Овим се омогућује да Ревизорско тијело Црне Горе постане корисник средстава техничке подршке како би била обезбијеђена подршка за ревизорске активности.

лнтеррег-лПА програм прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору (Програм) је један од инструмената спровођења кохезионе политике Европске уније, као и остваривања циљева стратегије Европа 2020 и Југоисточна Европа 2020. Циљеви Програма се остварују кроз пружање подршке унапређењу добросусједских односа спровођењем локалних и регионалних иницијатива, припрему Црне Горе и Албаније за спровођење територијалне сарадње у оквиру структурних фондова, као и подстицање економског и социјалног развоја у пограничним подручјима. Програмска територија обухвата цјелокупну територију Црне Горе и Албаније, те италијанске регије Пуља и Молизе.

Влада је усвојила Информацију о Финансијском споразуму између Европске комисије, Црне Горе и Републике Албаније за 2019. годину, у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020. и прихватила Финансијски споразум између Европске комисије, Црне Горе и Републике Албаније за 2019. годину, у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020. Усвојена је и Информација о Финансијском споразуму између Европске комисије, Црне Горе и Косова за 2019. годину, у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020. и прихваћен Финансијски споразум између Европске комисије, Црне Горе и Косова за 2019. годину, у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Црна Гора – Косово 2014-2020.

Програми прекограничне сарадње у оквиру Инструмента претприступне подршке 2014-2020 (ИПА ИИ) спроводе се у оквиру политике проширења Европске уније, те произилазе и настављају се на програме који су спроведени у претходној финансијској перспективи 2007-2013 (ИПА И). Прекогранична сарадња има за циљ промовисање добросусједских односа и друштвено-економски развој кроз спровођење заједничких иницијатива на локалном и регионалном нивоу.

Влада је дала сагласност за преусмјерење средстава из Текуће буџетске резерве за рјешавање стамбених потреба запослених у сектору безбједности – Министарству унутрашњих послова, Управи полиције, Агенцији за националну безбједност и Полицијској академији и задужила Министарство финансија да преусмјери средства у износу од 400.000 еура из Текуће буџетске резерве на жиро рачун Синдиката безбједносних институција – Стамбени фонд. Средства се преносе на основу Споразума Владе и Синдиката безбједносних институција закљученим 25. септембра 2018.године на период три године, којим је предвиђено да се из Текуће буџетске резерве обезбјеђују за 2020. годину средства у износу од 400.000 за рјешавање стамбеног питања запослених у безбједносним службама.

У оквиру кадровских питања Влада је, на предлог Министарства просвјете, разријешила чланове Управног одбора Универзитета Црне Горе из реда представника оснивача, којима мандат истиче 1. септембра. За нове чланове Управног одбора из реда оснвивача именовани су: Владан Јоковићдр Миланко ДамјановићНаташа ПешићТатјана Булатовић и Мубера Курпејовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?