Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић са привредницима Главног града: Економска политика Владе била је у овом мандату успјешна, чак изнад наших очекивања

Премијер Душко Марковић подсјетио је вечерас да Влада на почетку мандата није прихватала предлоге и понуде, па ни од међународних кредитора, које би биле ограничење за инвестиције, развој и нова радна мјеста и оцијенио да је економска политика Владе у овом мандату била успјешна чак изнад наших очекивања.

„Сјећате се, говорим само о овом периоду мандата за којег сам одговоран, да смо почетком 2017. године били у ситуацији да прије свега стабилизујемо наше јавне финансије, да обезбиједимо макроекономску стабилност у мјери колико је то могуће у складу са нашим укупним капацитетима и потенцијалима, да повратимо повјерење међународних финансијских институција и на бази тога покушамо креирамо стратешке политике које су развојне, које су стратешке, које су требале имале за циљ покретање економије, убрзани развој, раст запослености у Црној Гори и наравно посљедично томе животни стандард. Да ли смо успјели у томе – ја мислим да јесмо и изнад наших очекивања. Ситуација, да вас подсјетим није била сјајна, наше финансије су биле рањиве по сваком основу, буџетски дефицит је био изузетно висок, преко 5,8 или близу 6 одсто, велики јавни дуг, несређена и неконсолидована администрација да одговори једном таквом изазову. Поруке су биле и очекивања веома песимистична. То често понављам због тога што треба да се подсјетимо не само због резултата него и капацитета и сопствене снаге и потенцијала који постоји међу нама и у Црној Гори генерално. Тада ми је речено од Међународног монетарног фонда да ми немамо одговоре и знања на националном нивоу да одговоримо таквом изазову, да је неопходно да се обратимо ММФ-у, повучемо тај портофлио у четворогодишњем периоду од 320 милиона долара, колико се сјећам, да би наше јавне финансије биле одрживе и наравно да повучемо озбиљне резове у санацији наше администрације локалне и државне, а посебно у смањењу трошкова и издатака. Ти захтјеви су били да смањујемо пензије између 10 и 15 одсто, да смањујемо зараде у јавном сектору између 10 и 15 одсто, да смањујемо јавну администрацију за 20 одсто, да повећавамо све врсте оптерећења, дакле и порезе и доприносе. То је био модел којег смо веома лако једноставно одбили нашим међународним партнерима саопштавајући им да ћемо покушати да окупимо домаћу памет и да ћемо покушати да креирамо домаћи програм оздрављења и надам се на бази тог принципа и убрзаног развоја у земљи. Свједоци сте тог периода и тих резултата. Само за два – три мјесеца ми смо успјели да оздравимо и консолидујемо наше јавне финансије, да текуће трошкове већ тада и у том кратком периоду финансирамо само из изворних прихода, повратили смо међународни кредитни рејтинг, наш излазак на међународна финансијска тржишта је био веома добар и плодотворан са аспекта задуживања и цијене тога дуга. То нам је омогућило да дио тога новца усмјеримо у капитални буџет ради развоја и инвестиција у цијелој земљи у различитим секторима и наравно враћање огромног државног дуга чији су се ануитети кретали између 300 и 500 милиона еура на годишњем нивоу у ове три године. То је показало да у Црној Гори има и памети и одлучности у државној администрацији“ – казао је премијер Марковић вечерас на сједници Савјета за унапређење пословног амбијента Главног града Подгорице.


Предсједник Владе је рекао да је за овакву политику Влада добила подршку привреде и да је та енергија помогла да се у Црној Гори почне стварати нова вриједност и да наше стопе привредног раста буду међу највећима у Европи, значајно смањење незапослености односно раст запослености.

„То је пунило буџет, а ми смо не штедећи усмјеравали та средства у развој и претворили смо Црну Гору градилиште ђе год смо имали услове, од Херцег Новог до Гусиња“ – казао је Премијер.

Додао је да је у том раздобљу наша земља забиљежила прилив преко двије милијарде еура страних директних инвестиција чему је свакако један од кључних доприноса и наше чланство у НАТО-у.

„Захваљујући осмишљеној економској политици учинили смо да наша привреда буде још продуктивнија и да ствара нову вриједност. То нам је омогућило и економски раст, и раст животног стандарда“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Позитивне реакције на Владине пакете мјера

Премијер је рекао да је пандемија коронавируса утицала на економију читавог свијета па је зауставила и наш раст.

„Коронавирус траје, здравствена криза и даље разорно дјелује на нашу економију, на економску супстанцу. Нико нигдје нема одговор на то“ – казао је Премијер.

Додао је да га охрабрује то што је имао прилике да чује ових дана широм Црне Горе позитивне реакције на пакете мјера и на ефикасност примјене тих мјера и оцјене да су оне сачувале наша највреднија предузећа и компаније у затвореним дјелатностима.

Премијер је оцијенио успјешним Владине пакете мјера рекавши да је у ИИ пакету само за сто дана подијељено 40 милиона еура за 65.000 запослених у Црној Гори односно 163.000 зарада.

„То је подијељено без иједног писменог захтјева, без чекања на одлуку, без одласка у банку или пошту да се подигне новац. Формирали смо такав приступ и такво апликативно рјешење да је Министарство економије са својим способним тимом било у стању да истог дана прихвати апликацију и да практично у пар сати провјери и донесе одлуку и да Министарство финансија у само пар дана уплати новац онима којима је био намијењен. И у овој ситуацији смо показали да имамо унутрашње потенцијале и капацитете који могу да одговоре и оваквој кризи и оваквим проблемима“ – казао је премијер Душко Марковић.

Премијер је казао да трећи пакет економских мјера вриједан 1,2 милијарде еура има разрађене краткорочне и дугорочне ефекте.

„Он није само стабилизирајући и социјални, већ посебно снажан развојни инструмент за нашу привреду, запослене и грађане“ – казао је предсједник Владе.

60 милијарди еура међународне помоћи региону

Предсједник Владе је оцијенио охрабрујућим то што је ЕУ показала унутрашњу снагу и издвојила значајна средства за озрављење економија држава чланица и трећих земаља.

„Десет милијарди еура је опредијељено за тај пакет, међународне финансијске организације, а прије свега Међународни монетарни фонд је обезбиједио додатних 14 милијарди. То је свота новца која ће бити подстицајна да финансијски међународни кредитори уђу са додатним свотама новца за Западни Балкан. Он ће отприлике износити 60 милијарди еура и Црна Гора је већ до 4. августа аплицирала за десет пројеката из тог фонда који ће бити трошени за развој инфраструктуре која има прије свега карактер регионалног повезивања – саобраћајне инфраструктуре која подразумијева и путеве и жељезницу, у енергетици, у пројектима за очување животне средине и наравно у ИТ-у као једној грани која тек треба да доживи у Црној Гори афирмацију и надам се врло брзо кроз оно што смо предложили у ИИИ пакету мјера ИТ можемо да претворимо у нову дигиталну индустрију“ – рекао је премијер Душко Марковић.


Предсједник Привредне коморе Црне Горе и привредник Властимир Голубовић и привредник Жарко Бурић посебно су похвалили Владин трећи пакет мјера.

Предсједник Владе и министри економије и финансија Драгица Секулић и Дарко Радуновић одговарали су на питања привредника Главног града.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?