Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за портал Стандард:Наш циљ је да културна сцена спремно дочека завршетак пандемије

Објављено: 15.08.2020. 15:59 Аутор: Министарство културе
„Од свега што је урађеноу ресору у овом мандату издвојио бих нове области у оквиру културе које су заживјеле у кратком периоду. Ту најприје мислим на сферу креативних индустрија, гдје већ имамо три реализована конкурса, мноштво производа и десетине црногорских стваралаца који су захваљујући програму Креативна Црна Гора успјели да се представе домаћем и регионалном тржишту“, казао је министар културе Александар Богдановићу интервјуу за порталСтандард.

MKU
Министар Богдановић напоменуо је да је током протекле двије године подршка креативним индустријама у Црној Гори еволуирала од пројеката који припадају конвенционалном стваралаштву, до нових идеја из области гејминга и ИЦТ-а.
„Још једно ново поље на којем смо паралелно радили, било је успостављање регионалних креативних центара, односно хабова, као мултифункционалних локација од значаја и за наше ствараоце и за будуће резиденцијалне програме. У том контексту, поменуо бих пројекте у Котору, Бару, Подгорици, Бијелом Пољу и Шавнику, гдје већ имамо, или ћемо ускоро имати, центре који ће у битној мјери допринијети бољим условима по регионалну умјетничку сцену у Црној Гори“, додао је министар Богдановић.
Нагласио је и да је подршка Владе Црне Горе ствараоцима издашнија из године у годину – како директна, кроз све бројније конкурсе и програме, тако и индиректна, кроз средства обезбјеђивана институцијама културе, професионалним и аматерским организацијама, ансамблима, умјетничким програмима...

„Већ смо имплементирали многе мјере за иноваторе у култури или, да се боље изразим, за оне који креативношћу праве искорак – не само ауторски, већ и онај од значаја за цјелокупну културну сцену. Наравно, наши приоритети су и да уз још издашније програме подржимо иновације и да тим ауторима, прије свега, обезбиједимо оптималан простор за рад и презентацију пројеката. Та два процеса увелико су у току, теку паралелно, а до скоро запуштени и стари објекти ускоро ће бити центри креативних и иновативних процеса од значаја за црногорску културу. Досадашњим радом показали смо да посебно држимо до прогресивних идеја и њихових аутора и нема сумње да ће то бити у фокусу и у будућности“, казао је министар Богдановић.
Одговарајући на питање колико је Влада до сада улагала у рад стваралаца из Улциња, те колико је уложено у заштиту и валоризацију културне баштине ове општине, министар Богдановић истакао је да јеУлцињ град са изузетним потенцијалима, како у погледу туризма, тако и на плану културе.

„Раније смо почели истраживања археолошког локалитета Свач, који није само локална, већ и драгоцјеност од националне важности. Знајући везаност локалног становништва за тај објекат, почели смо и пројекат реконструкције бившег кина, који ће по завршетку бити можда и најбољи мултимедијални простор у граду. Ипак, највећи потенцијал, видимо у Старом граду – почев од његове каткад бурне, а свакако занимљиве историје, све до валоризације микролокација у сврху културе и стваралаштва“, нагласио је министар Богдановић.

Осврћући се наситуацију коју је проузроковала пандемија ЦОВИД-19, подсјетио је да су од марта до данасствараоци у култури подржани износом од близу милион еура.

„Наш кључни циљ је да културна сцена што спремније дочека завршетак пандемије, односно актуелних мјера, јер је аудиторијумнакон готово полугодишње паузе жељан умјетничких програма. Из актуелне перспективе, дјелује да ће управо повратак културе, односно отварање позоришних и биоскопских дворана, симболично представљати и повратак друштва редовним токовима, животу какав је био прије марта“, казао је министар Богдановић.

На питање да ли је новим законским рјешењем добро уређен систем функционисања комерцијалне медијске заједнице и Јавног сервиса у Црној Гори, те како ће држава ријешити проблем бројних интернет страница, које се представљају као медији, а нијесу регистровани код Агенције за електронске медије, министар Богдановић казао је да два закона која су усвојена крајем прошлог мјесеца, без сумње, јесу знатно боља у односу на претходна, можда и најбоља у регији.

„То се нарочито односи на Закон о медијима, који доноси бројне иновативне одредбе, али и први пут препознаје интернет портале као дио медијске сцене у Црној Гори. Транспарентност власништва и објава импрессума биће обавеза свих медија, па тако и интернет портала. Да ли је то и коначно рјешење у погледу портала који се доминантно баве ширењем дезинформација – наравно да није. Но, то није само наш проблем, дијелимо га са многим државама, па заједно радимо и на осмишљавању солуција које ће водити ка још видљивијим резултатима борбе против лажних вијести. Ријеч је о процесу који ће трајати, а који ће, већ је извјесно, изродити и нове методе оних који се баве дезинформисањем, а на то морамо имати адекватне одговоре. Управо тај аспект мора бити један од кључних када је ријеч о медијима у наредном мандату Владе Црне Горе“, казао је министар Богдановић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?