Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић: Нових 850.000 еура бесповратне подршке произвођачима за прераду млијека на газдинству

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић представио је данас резултате мјере - Подршка преради млијека на газдинству, кроз коју је у првој половини ове године Министарство произвођачима широм Црне Горе исплатило преко 850 хиљада еура. 

Од увођења ове мјере подршке, прије три године, исплаћено је укупно 4 милиона еура подршке, при чему је обухваћена производња преко 90 милиона литара млијека и око 7.200 тона разних млијечних производа, који су пласирани на тржиште. 

Презентација резултата одржана је у оквиру радне посјете Пљевљима, са разлогом, јер су произвођачи из ове општине најбројнији корисници подршке. За 449 произвођача из Пљеваља у првој половини ове године уплаћено је преко 200 хиљада еура, или око једна четвртина укупне подршке. Презентација је одржана на Косаници, на имању угледног пољопривредног произвођача Вукомана Петровића.

Увијек на терену са домаћинима

„И данас смо са вриједним домаћинима на терену, да представимо остварене резултате, да сагледамо изазове, да се договарамо и планирамо. Ово је једна од преко 320 теренских посјета у протекле три и по године. Овакав приступ и заједништво вриједних домаћина и предузетника, Владе и локалних самоуправа које смо изградили, дају охрабрујуће резултате“, поручио је Симовић.

Он је подсјетио да је мјера подршке преради млијека на газдинству креирана први пут прије три године, као резултат, разумијевања потреба вриједних сточара, који нијесу били у систему откупа млијека, а самим тим ни у систему подршке.

„О значају и резултатима најбоље говори податак да у овој години имамо 1.603 корисника. Прије три године, када смо увели овај вид подршке, имали смо свега 278. За четири године обухваћена је производња преко 90 милиона литара млијека и око 7.200 тона разних млијечних производа, који су пласирани на тржиште“, саопштио је Симовић додајући да је за прву половину 2020. на рачуне произвођача јуче уплаћено преко 850 хиљада еура. 

Од увођења мјере прије три године до сада је исплаћено преко 4 милиона еура.

Процјена је, како је додао Симовић, да ће само у овој години бити обухваћена производња преко 35 милиона литара млијека, односно производња преко 3.000 тона разних млијечних производа.

Четвртина подршке за фармере у Пљевљима 

Потпредсједник је нагласио да су и у овој години најбројнији корисници подршке произвођачи из општине Пљевља. За њих 449 исплаћено је преко 200 хиљада еура, или око једна четвртина укупне подршке. 

„Успјешне резултате ове мјере подршке представљамо на газдинству успјешног произвођача и узорног домаћина Вукомана Петровића, који је својим посвећеним радом показао да је пољопривреда одржив и уносан посао. Кроз бројне програме и мјере подршке Вукоман у континуитету остварује значајну бесповратну подршку за изградњу и опремање објеката за примарну производњу и прераду, набавку савремене механизације и опреме и расних грла стоке“, казао је Симовић.

Код креирања ове мјере, како је казао, постављена су неколика важна циља: унапређење конкурентности произвођача, увођење стандарда квалитета и безбједности хране и подршка очувању и снажењу производње традиционалних домаћих млијечних производа.

Симовић је додао да је заштитом производа као што су "Пљеваљски сир", "Колашински лиснати сир" и „Дурмиторски скоруп“ произвођачима омогућена боља видљивост и препознатљивост и на домаћем и на иностраном тржишту, као и додата вриједност. „Процес развоја бренда је дуготрајан и захтијева посвећеност, досљедно успостављање и поштовање стандарда квалитета и дефинисаних рецептура и зато сви у производном и у ланцу контроле квалитета имају своју улогу и одговорност“.

Резултати мјере конкретни и видљиви

Он је оцијенио да резултати свих ових активности данас, након три и по године спровођења мјере, потврђују да су донијете исправне одлуке, да се вриједно и успјешно радило и да су постигнути постављени циљеви.

„Због тога смо растом интересовања за подршку и бројем регистрованих произвођача, из године у годину опредјелјивали и више средстава у Агробуџету за ову намјену, а мјеру и процедуру реализације унапређивали с циљем да нашим произвођачима олакшамо и поступак пријаве за подршку учинимо једноставнијим“, казао је Симовић. Он је оцијенио и да су постигнути резултати конкретни, мјерљиви и видљиви:

• Уписом у регистре, у систем безбједности хране, уведено је преко 2.000 газдинстава на којима се прерађује млијеко и који млијечне производе пласирају на тржиште. На овим газдинствима се два пута годишње анализирају готови производи и прате подаци о квалитету и здравственој исправности производа;
• Обезбиједили смо подршку у Агробуџету за преко 2.000 нових корисника - за које с правом можемо рећи да су мали погони и породични бизниси у руралним подручјима, који чувају традицију у производњи сирева и других млијечних производа; 
• Добили смо податке о начину пласмана ових млијечних производа и тиме наприједили безбједност хране и очување квалитета производа код свих субјеката у ланцу снабдијевања;

И у овој години највећи број корисника подршке је из сјеверног региона - 86% и њима је исплаћено 716 хиљада еура подршке.

Одлучно искористити нове шансе

„Остварени резултати охрабрују и мотивишу, али и обавезују да убудуће још одлучније и посвећеније наставимо реализацију ове и бројних других издашних агробуџетских мјера и пројеката усмјерених на унапређење пољопривредне производње и побољшање квалитета живота у руралним подручјима. У времену великих глобалних изазова, каква је пандемија коронавируса, домаћа производња показала је свој пуни значај. Због тога је Влада у оквиру ИИИ пакета мјера креирала Концепт брзих искорака у сектору пољопривреде којима се пружају велике шансе и могућности за развој широке кооперантске мреже, посебно у области сточарства. Сигуран сам да ће бројни вриједни произвођачи препознати и ОДЛУЧНО искористити ове нове шансе у корист свог напретка и напретка цијеле државе“, поручио је Симовић из Пљеваља.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?