Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нова Владина подршка рибарима од 225.000€

Објављено: 19.08.2020. 18:15 Аутор: МПРР
Кроз Посебан Владин програм подршке пољопривреди и рибарству који је донешен са циљем санирања посљедица пандемије ЦОВИД-19, путем Програма интервенција на тржишту исплаћена је подршка дохотку за 200 рибара који су носиоци дозволе за обављање привредног риболова на мору, у износу од 224.700 €. 

Влада и Министарство пољопривреде и руралног развоја су и овога пута препознали значај рибарства, те је ова подршка наставак подршке која је у мају била додијељена као једнократна помоћ за 186 привредних рибара на мору, у износу од 213.300 €.

Ова подршка рибарима на мору обезбијеђено је усљед немогућности пласмана улова, смањења продаје у просјеку за 56% као и стварања вишкова насталих губитком претежног тржишта, који чине ресторани и хотели, односно смањене продаје кроз туризам. Пордшка је одређена на основу броја риболовних дана који су привредни рибари остварили у 2019. години, Такође, приликом одређивања висине подршке узето је у обзир да ли је у питању велики или мали привредни риболов. Подршка је опредијељена и за привредне рибаре који имају минималан број унијетих риболовних дана, са жељом да се и на овај начин подрже породице којима је то једини извор прихода.

Висина подршке привредним рибарима на мору коју је Влада исплатила за санирање посљедица пандемије ЦОВИД-19, једнака је висини комплетног прошлогодишњег буџета за рибарство. 

Поред ова два вида подршке, привредни рибари биће у могућности да кроз Владин трећи пакет подршке користе могућност репрограма кредита уз субвенционирање камате у пуном износу за вријеме грејс периода. Такође, преко ИРФ-а обезбијеђена је и нова повољна кредитна линија за набавку обртних средстава до максималног износа од 20.000 еура, уз камату 1,5%, роком отплате до двије године и грејс периодом до једне године. Влада је обезбиједила и субвенционирање камате током грејс периода.

Влада и рибари, добрим партнерским односом, постижу резултате и на међународном нивоу. С обзиром да су ресурси рибе у морском рибарству дјељиви међу државама, Црна Гора је успјела да се на нивоу Медитерана избори да црногорски сектор рибарства има другачији третман у односу на остале чланице Генералне комисије за рибарство Медитерана, укључујући и државе ЕУ.

У преговорима са ЕУ постигли смо да право на излов ситне плаве рибе са 40т повећамо на ниво од 2.500 т и могућност повећања капацитета флоте за излов бијеле рибе за 50% и повећање броја риболовних дана на 3.000. 

У оквиру пројекта МИДАС ИИ чија је реализација у току, професионалним рибарима ће бити обезбијеђена могућност да аплицирају за подршку за набавку нових пловила и за друге веће инвестиције уз бесповратну подршку од 80% уложених средстава. Расписивање Јавног позива за остваривање ове подршке биће у трећем кварталу.

Такође, кроз МИДАС ИИ пројекат рјешава се и вишегодишњи проблем недостатка одговарајуће инфраструктуре на обали у виду рибарских лука и опремљених мјеста првог искрцаја. Тако су започете све неопходне активности по питању изградње рибарске луке за рибаре Улциња на Рт Ђеран, реконструкција луке за рибаре Бара као и рјешавање луке за рибаре Бококоторског залива. 

Влада и Министарство ће и даље са великом пажњом пратити изазове са којима се сусрећу привредни рибари и настојати да им у континуитету обезбиједе неопходну подршку.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?