Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим 20. августа 2020. године без одржавања сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 20. августа 2020. године, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова Владе, усвојила Информацију о потреби обезбјеђивања личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава за све учеснике изборног процеса у циљу епидемиолошке заштите бирачких мјеста. Државна изборна комисија је у циљу епидемиолошке заштите бирачких мјеста доставила потребне количине личне заштитне опреме за све учеснике изборног процеса, као и потребне количине дезинфекционих средства за сва бирачка мјеста, а на основу препорука добијених од стране Министарства здравља и Института за јавно здравље Црне Горе.

У Информацији се наводи да су приликом дефинисања неопходне количине личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава коришћени подаци о броју лица броју лица уписаних у бирачки списак и броју бирачких мјеста, те броју чланова бирачких одбора и њихових замјеника, као и о броју опуномоћених представника и акредитованих посматрача на бирачким мјестима. Такође, узета је у обзир и процјена броја бирача који ће гласати путем писама, као и процјена броја црногорских држављана који се налазе у самоизолацији. Врста потребне личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава одређена је у складу са Техничким препорукама за одржавање избора у циљу епидемиолошке заштите бирача, припремљеним од стране Државне изборне комисије, поштујући мјере Националног координационог тијела, Института за јавно здравље и наредби Министарства здравља које обавезују све грађане Црне Горе.

Тим поводом, задужена је ЗУ Апотеке Црне Горе „Монтефарм“ да изврши испоруку личне заштитне опреме и то: 500.000 ком заштитних маски, 10.000 ком заштитних рукавица и 12.000 ком заштитних једнократних мантила Управи за имовину, за потребе бирачких мјеста, а Управа за имовину је задужена да за потребе бирачких мјеста обезбиједи личну заштитну опрему, средства за дезинфекцију руку и површина, средства за хигијену и амбалажу за сакупљање и одлагање медицинског отпада.

Управа за имовину задужена је да по хитном поступку, у складу са Законом о јавним набавкама, изврши набавку недостајућих количина личне заштитне опреме.

Усвојена је Информацијао реализацији мјера намијењених пољопривреди и рибарству у оквиру Трећег пакета социо-економских мјера. У оквиру Трећег Владиног пакета социо-економских мјера, креиране су краткорочне и дугорочне мјере у циљу подршке пољопривреди и рибарству. Краткорочне мјере подразумијевају подстицај у циљу одржавања ликвидности. Овом мјером, за коју је већ објављен јавни позив, Влада пружа могућност заинтересованим правним и физичким лицима да остваре право на субвенционисање камате током грејс периода у трајању од 12 мјесеци за постојеће кредите код комерцијалних банака или Инвестиционог развојног фонда. Право на субвенционисање ће моћи да остваре физичка лица, привредна друштва и предузетници, који су регистровани пољопривредни произвођачи, регистровани рибари, регистровани узгајивачи рибе или прерађивачи пољопривредних и рибљих производа, који до 31.12.2020. године поднесу захтјев за субвенционисање камате, у складу са условима и процедуром назначеним у јавном позиву.

У Информацији се истиче да ће се наредном периоду покренути и реализација дугорочних мјера подршке из Трећег пакета социо-економских мјера, односно Концепта брзих продора у секторима пољопривреде и рибарства, који ће обезбиједити значајне могућности за: нову производњу, нова радна мјеста, нову вриједност, нови значајни економски раст. Концепт подразумијева наставак подршке малим газдинствима и њиховој конкурентности, генерисање великих покретача у кључним секторима и широку кооперантску мрежу малих газдинстава, кроз бољу конкурентност, тржишну препознатљивост и бољу повезаност са сектором трговине и туризма, што ће допринијети смањену увозне зависности. У циљу стварања подстицаја наведеним инвестицијама, биће формиране намјенске кредитне линије код Инвестицино-развојног фонда и пословних банака, по повољним условима, које ће подразумијевати адекватну рочност, грејс период и субвенцију 80 одсто камате, а највише до 3 одсто каматне стопе, током трајања грејс периода. Средства за субвенционисање камате и код краткорочних и код дугорочних мјера ће бити обезбијеђена из Текуће буџетске резерве.

Влада је усвојила Информацију о резултатима разговора са црногорским комерцијалним банкама у Црној Гори по питању реализације Трећег пакета социоекономских мјера Владе Црне Горе. У Информацији се истиче да је у циљу обезбјеђивања услов за опоравак економије предвиђено закључивање кредитних аранжмана са међународним финансијским институцијама, како би се кроз директне аранжмане или обезбјеђивањем гаранција обезбиједила средства за кредитирање привреде под повољнијим условима. Законом о буџету предвиђено је закључивање аранжмана са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ) до 70 милиона еура , као и издавање гаранција за аранжмане између Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и комерцијалних банака у Црној Гори до 50 милиона еура.

Имајући у виду потребу да се с реализација Трећег пакета социо-економских мјера крене у што је могуће краћем року, Министарство финансија је обавило разговоре са свим комерцијалним банкама у Црној Гори. Банкама су презентоване могућности за сарадњу на тако што би Влада обезбиједила половину средстава у износу од 70 милиона еура, док би банке обезбиједиле другу половину. Средства би се банкама пренијела бескаматно, са роком повраћаја од седам година и граце периодом од двије године, а служила би финансирању обртних средстава, ликвидности и инвестиција. Са друге стране, банке би биле дужне да обезбиједе другу половину од 70 еура, што би чинило укупни аранжман од 140 еура, као и да омогуће финансирање привредних активности под повољнијим условима него што су тренутно на тржишту. За овај програм понуде су послале скоро све банке, осим Зират и НЛБ, која због додатних одобрења још није доставила понуду . Укупан износ понуда је 132,5 милиона еура.
За крајњег корисника лимит за обртна средства износиће 300 000 еура од стране Владе и исто толико од банке, а за инвестиције лимит ће бити 500.000 еура, тако да највећи износ одобрених средстава по овим условима може бити 600.000 за обртна средств/ликвидност, а за инвестиције 1.000.000 еура.

Влада је овластила Министарство финансија на настави преговоре са комерцијалним банкама у циљу припреме уговора о сарадњи на спровођењу Програма Трећег пакета социо-економских мјера, а Дарка Радуновића, министра финансија, да потпише уговоре о сарадњи.

Усвојена је Информација о Пројекту „Тхе Инцредибле Дестинатионс & Евентс“. У Информацији је наглашено да Пројекат представља иновативану мултидимензионалну платформу која промовише туристичке дестинације, културну баштину и њихове вриједности користећи елементе који су атрактивни за младе и нове путнике као што су: музичке звијезде, креативне индустрије и нове технологије. Индустрија туризма и забаве се тренутно, због пандемије ЦОВИД-19, налази на новом, изазовом и путу промијена, тако да видео пренос догађаја је постао иновативни и главни канал медијске комуникације и промоције. Нови медији и нова технологија емитовања наступа најбољих свјетских извођача доприноси потпуно новој и иновативној промоцији догађаја и дестинација, што представља идеју овог Пројекта. Сходно мјерама Националног координационог тијела за заразне болести за сузбијање пандемије ЦОВИД -19, предвиђено је да ће догођајима присуствовати изузетно мали број публике, до 40 особа, поштујићи све потребне прописане мјере.

Финансирање Пројекта обезбиједиће Министарство одрживог развоја и туризма - 100.000,00 еура, Министарство културе – 50.000,00 еура, Министарство финансија – 49.000,00 еура. Усљед изузетне хитности проузроковане утицајем пандемије ЦОВИД19 на туристичку привреду, задужено је Министарство одрживог развоја и туризма да ради реализације Пројекта спроведе преговарачки поступак без претходног објављивања позива за надметање, сходно члану 59 став 3 Закона о Јавним набавкама Црне Горе.

Влада је размотрила и усвојила Захтјев за давање сагласности за исплату неисплаћених прековремених сати за санитарне инспекторе. Због повећања обима посла у период пандемије корона-вируса, здравствено-санитарни инспектори су били ангажовани за рад ван радног времена, укључујући сваку суботу, недјељу и ноћни рад од марта ове године, а Управа за инспекцијске послове им је исплаћивала по 40 сати мјесечно, колико је законом дозвољено. Влада је дала сагласност за исплату за ову намјену нето износа око 14.000 еура са рачуна Управе за инспекцијске послове.

Усвојена је Информација о изради онлине платформе за електронско подношење захтјева у оквиру Програма за унапређење конкурентности привреде за 2020. годину. Програм за унапређење конкурентности привреде за 2020. годину који је Влада донијела 30. јула ове године намијењен је развоју и унапређењу сектора микро, малих, средњих, великих предузећа и предузетника кроз 17 програмских линија, од којих је 7 нових, а постојећих 10 додатно унапријеђено. Програм је додатно обогаћен новим програмским линијама финансијске подршке, које се односе на интернационализацију микро, малих и средњих предузећа и њихову дигитализацију, циркуларну економију, подршку младима и женама у бизнису, покретање и унапређење производне дјелатности и четири програмске линије које ће се упоредо промовисати и спроводити.

Посебна новина у имплементацији Програма у односу на претходну годину огледа се у могућности онлине аплицирања, прибављања неопходне документације по службеној дужности, скраћењу рокова у погледу евалуације и одобрења захтјева, као и динамике у погледу исплате истих, што представља још једну додатну вриједност у квалитету спровођења самог Програма. Нови електронски сервис - Онлине платформа за реализацију Програма за унапређење конкурентности привреде за 2020. годину биће реализован на порталу Министарства економије хттпс://www.субвенције.ме/ордс/ф?п=2803 омогућујући потенцијалним корисницима Програма електронско подношење захтјева и пратеће документације, сходно условима и критеријумима дефинисаним Јавним позивом, као и сваком појединачном Програмском линијом.

Влада је усвојила Информацију о допуни Плана давања концесија за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина за 2020. годину и донијела Допуну плана у који је, у складу са Законом о концесијама, уврштено и Лежиште угља „Матаруге“, општина Пљевља, Појава архитектонско-грађевинског (украсног) камена „Винићи”, општина Даниловград и Појава техничко-грађевинског камена (вулканита) „Пишевска ријека”, општина Андријевица. Приликом одабира истражно-експлоатационих простора водило се рачуна о просторно-планској документацији, како не би дошло до конфликта плана експлоатације и планских докумената, о самој позицији простора (налазе се у широј околини наведених општина), имовинско–правних односа, као и о заинтересованости одређених инвеститора за додјелу концесија.

Прихваћен је Предлог за кандидовање пројекта Изградња хотела „Боботов хотел анд ресорт’’ на Жабљаку, по кондо моделу пословања на Листу развојних пројеката у области туризма. Према документацији коју је доставиа компанија „Галаxy Еуропе“ са сједиштем у Котору, планирана је изградња хотелског комплекса укупног капацитета 160 смјештајних јединица, од чега у самом хотелу 40, а 120 у вилама. Предрачунска вриједност инвестиције износи 16,16 милиона еура са пдв-ом, а намјера инвеститора је да у оквиру комплекса отвори 153 нова радна мјеста (90 сталних и 63 сезонска). У циљу потврде расположивости финансијских средстава инвеститор је доставио неопозиву финансијску гаранцију на износ од 2,5 милиона у корист владе Црне Горе. Планирани датум почетка припремних радова је 01. 09. 2020. године а почетак градње 01. 01. 2021. године, док је завршетак радова предвиђен за 31. 12. 2023. године.

Влада је донијела Одлуку о именовању Државне комисије за ревизију идејног рјешења за дионицу Андријевца-Бољаре. Комисија има девет чланова, а предсједник је проф. др Младен Улићевић. Одлуком се дефинише опис послова и задатака Државне комисије за ревизију у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, Законом о аутопуту Бар-Бољаре, као и подзаконским актима којима се ближе уређује ова област.

Донијета је Одлука о висини накнаде за полагање испита за стицање звања и овлашћења о посебној оспособљености чланова посаде брода и јахте. Одлуком се уводе нови испити И нови цјеновник накнада које плаћају поморци испитним комисијама у лучким капетанијама Бар и Котор. Стицање нових овлашћења и посебних овлашћења, због којих је било неопходно доношење ове Одлуке, производ су додатних захтјева Међународне конвенције о стандардима за обуку, издавањ увјерења И вршењу бродске страже помораца (СТЦW конвенција) које је Црна Гора, као потписница, дужна да имплементира у своје национално законодавство и успостави систем испита и сертификације помораца.

Влада је донијела и Одлуку о висини накнаде за рад Комисије за полагање испита за стицање звања и овлашћења о посебној оспособљености чланова посаде брода и јахте.

Ради усаглашавања са одговарајућим нормативним рјешењима садржаним у Закону о финансирању управљања водама, Влада је донијела Одлуку о измјенама и допуни Одлуке о висини и начину обрачунавања водних накнада и критеријумима и начину утврђивања степена загађености вода. Новим одредбама успоставља се правилна расподјела установљених накнада на начин што ће се обрачунавати и накнада по основу „корисне“ површине повремено плављеног земљишта, које би се у случају да није потопљено користило у сврхе развоја пољопривреде и градске или друге инфраструктуре. Примјена одлуке у том дијелу омогућиће много правичнију расподјелу средстава за коришћење хидроакумулација, а што ће у коначном бити значајан бенефит за јединице локалне самоуправе на чијим територијама се ове акумулација налазе, а и за државу.

Влада је дала сагласност за пренос права својине на непокретности у својини Црне Горе Синдикату безбедносних институција Црне Горе, без накнаде. У циљу изградње стамбених објеката за запослене у Министарству унутрашњих послова, Управи полиције и Агенцији за националну безбједност, права располагања на катастарској парцели број 4989, у површини од 4457 м², уписаној у Листу непокретности број 1522, КО Нови Бар, Општина Бар, преносе се са Владе Црне Горе на Синдикат безбједносних институција.

У оквиру кадровских рјешења, Влада је за вршиоца дужности директора Агенције за националну безбједност именовала Дејана Перуничића, коме је истекао досадашњи мандат. Досадашњи директор именован за вршиоца дужности до именовања директора Агенције за националну безбједност у складу са законом, а најдуже на период од шест мјесеци.

За вршиоца дужности помоћника директора Управе полиције – руководиоца Сектора граничне полиције Влада је одредила Веска Дамјановића, коме је, такође, истекао досадашњи мандат.

Влада је донијела Рјешење о постављењу Јова Рабреновића за генералног директора Директората за развој националног бренда и заштиту потрошача у Министарству економије.

Донијето је и Рјешење о престанку вршења дужности Емиру Дацићу, в.д. помоћника директора Управе за имовину – руководиоца Сектора за управљање одузетом имовином.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Уговора о концесији за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију појаве минералне сировине архитектонскограђевинског (украсног) камена „Долови“ - Комани, број: 01- 443/1 од 19. фебруара 2016. године. Како Концесионар ни након упозорења Министарства економије није у потпуности извршио своје обавезе, закључено је да се раскине Уговор о концесији због непотпуне документације, у којој је недостајала сагласност на Елаборат процјене утицаја на животну средину.

Дата је сагласност на Предлог за уступање на трајно коришћење Управи полиције моторних возила обезбијеђених из средстава директне буџетске подршке ЕУ. Реализујући мјере предвиђене Акционим планом за спровођење Шенгенског акционог плана за 2019. годину, Управа за имовину је, за потребе Министарства унутрашњих послова, спровела поступак јавних набавки и потписала уговоре о набавци 21 моторног возила. Шенгенски акциони план је национални акциони план и један од кључних програмских докумената у оквиру припрема за улазак Црне Горе у ЕУ. Ријеч је о националној обавези, а не само задатку појединачних органа, у првом реду МУПа и Управе полиције. ШАП представља стратешки план вишегодишњег развоја значајног дијела државне администрације. Због тога је неопходно да се обезбиједе потребни ресурси за реализацију појединачних мјера које ће значити успостављање и стварање услова за трајно функционисање тога система.

Влада је дала и сагласност да се путничко возило Скупштине Црне Горе ’’ОПЕЛ АСТРА ЦДТИ 1,6’’, регистарске ознаке ПГ ЦГ Ј33, привремено уступи на коришћење Управи полиције – Сектору за обезбјеђење личности и објеката.

Усвојен је Предлог за преусмјерење средстава са потрошачке јединице Министарство економије на потрошачку јединицу Министарство вањских послова. Министарство економије је са Министарством вањских послова потписало Споразум о одређивању запосленог у Министарству економије на рад на одређено вријеме у Мисији Црне Горе при ЕУ, са сједиштем у Бриселу. Министарство економије се Споразумом обавезало да ће пренијети средства са својих буџетских позиција на одговарајуће позиције Министарства вањских послова, за измиривање зараде, накнаде трошкова и осталих накнада, а према одобреним буџетским средствима и спецификацији трошкова коју достави министарство. У том смислу, Влада је одобрила преусмјерење средстава у укупном износу од 26.274,68 еура.

Такође, усвојен је и Предлог за преусмјерење средстава са потрошачке јединице Министарство вањских послова на потрошачку јединицу Управа за имовину, Влада је одобрила преусмјеравање средстава у укупном износу од 24.200,00 еура у циљу одржавања континуитета у редовном раду Министарства до краја 2020. године.

Влада није прихватила двије понуде за право прече куповине непокретности које се налазе у границама Националног парка „Скадарско језеро”, као ни понуду за право прече куповине непокретности које се налазе у границама Националног парка „Дурмитор”.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?