Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство пољопривреде демантовало наводе МАНС-а

Објављено: 24.08.2020. 20:15 Аутор: МПРР
Реаговање Министарства пољопривреде и руралног развоја поводом текста у дневном листу Дан

24. август 2020. године


Одлучно демантујемо све наводе и оптужбе које су изнијете у дневном листу Дан у вези наводног сакривања исплата за консултантске услуге у програму Водопривреда у 2020. години.

Министарство пољопривреде и руралног развоја са буџетског програма Водопривреда није уплатило ни један еуро средстава за било какве консултантске услуге у текућој години. 

-  Средства о којима је ријеч обезбјеђена су из бесповратних фондова (Глобалног фонда за животну средину и Специјалног фонда за климатске промјене) а не из програма Водопривреда, и исплаћена су за уговорене активности на пројекту „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“ и то у 2020. години у износу 696.126,04 еура, а не 636.000 еура, како се наводи у тексту. 

-  Осим у Црној Гори Свјетска банка овај пројекат реализује у Босни и Херцеговини и у Србији.

-  Пројекат у потпуности се реализује у складу са правилима и процедурама Свјетске банке, а које у Црној Гори спроводи Јединица за техничку подршку у сарадњи са Пројектним имплементационим тимом. Ове јединице формиране су у складу са захтјевима и процедурама Свјетске банке у све три државе кориснице пројекта, а подаци о Пројекту и свим набавкама се редовно објављују на сајту Свјетске банке. 

-  Пројекат има регионалне и националне активности, и свака држава обавља плаћања у складу са националним процедурама. 

-  У Црној Гори Министарство пољопривреде и руралног развоја обавља плаћања са општег конта Консултантске услуге, пројекти и студије. 

-  Дакле, сва средства из донација и кредита која су у надлежности Министарства пољопривреде и руралног развоја књиже се на буџетској позицији 4147 – Консултантске услуге, пројекти и студије, са јасном напоменом у аналитичкој картици, о извору финансирања. Из назива ове буџетске позиције јасно је да поред консултантских услуга садржи пројекте и студије!

-  Из прегледа се види да то нијесу плаћања за консултантске услуге, већ плаћања за пројектне активности. 

- Овакав начин књижења је усаглашен је са Министарством финансија за све пројекте који подразумијевају исплату средстава по основу донација и кредита. 

Структура исплаћених средстава:

ОПИС

Утрошена средства у 2020. (у €)

Програм малих грантова за развој локалних заједница

         19.200,00

 Набавка опреме за Хидрометеоролошки завод

       216.942,50

Пројектовање и студије за регулацију водотока у сливу Дрине

       450.037,62

 Плате запослених у пројектном тиму

           9.747,22

 Тренинзи, радне групе и службена путовања

              198,70

 Тотал

       696.126,04


Све активности на пројекту, набавке и плаћања, предмет су независне контроле Свјетске банке и независних ревизора о чему постоје позитивни извјештаји.

На основу успјешне реализације свих ових активности Свјетска банка је Црној Гори одобрила додатних 15 милиона еура за инфраструктурне радове на обалоутврдама на Грнчару и Лиму, чија ће реализација убрзо почети. 

Такође, Министарство доставља Агенцији за спречавање корупције извјештаје о мјесечној потрошњи, која је у складу са ограничењима утврђеним Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања. На основу мишљења Агенције средства из донација не подлијежу обавези извјештавања.



ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?