Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада ће обезбиједити нову подршку за фармере и пензионере

Објављено: 24.08.2020. 21:00 Аутор: МПРР
MPRRМинистарство пољопривреде и руралног развоја, Министарство рада и социјалног старања, Фонд ПИО и ИРФ предложиће Влади да се и ове године подржи организован откуп јагњади, настављајући бригу према потребама пензионера, који су исказали интересовање да се и ове године под повољним условима снабдију квалитетним производом. 

Откуп јагњади у овој години има и посебну важност и значај за пољопривредне произвођаче. У условима када је пласман пољопривредних производа отежан, подршка у реализација тржишних вишкова представља још једну у низу подршки Владе произвођачима, у циљу ублажавања посљедица пандемије ЦОВИД 19.

Данас је у проторијама Фонда ПИО одржан састанак потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја Милутина Симовића, са представницима укључених институција, организација и привредника, који су исказали интересовање за учешће у овој акцији.  

Састанку који је иницирао Савез пензионера Црне Горе на бази исказаног интересовање својих чланова, присуствовали су: секретар у Министарству рада и социјалног старања Елмедин Ровчанин, предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић, директор Фонда ПИО Душко Перовић, предсједник Савеза пензионера Бранко Вешовић и представници месних индустрија Горановић, Месопромет, ХМ Дурмитор и Градина. 

Већа откупна цијена јагњади

Овогодишњи организовани откуп јагњади за фармере широм Црне Горе значиће, поред благовременог и сигурног пласмана тржишних вишкова, и подршку дохотку фармера, јер ће откупна цијена бити повећана на  2,50 еура по килограму живе мјере.

Уважавајући потребе пензионера, повећање откупне цијене јагњади неће значити и повећање цијене меса. Обезбијеђена је потребна субвенција од стране укључених институција да цијена меса за пензионере буде иста као и претходне године - 4,40€/кг, уз могућност плаћања на 8 мјесечних рата. 

У циљу ефикасне реализације откупа и правовременог и сигурног плаћања фармера, Инвестиционо развојни фонд (ИРФ) обезбиједиће потребна кредитна средства привредним субјектима који ће бити укључени у откуп.

Очекује се да ће бити откупљено око 14.000 јагњади, а откуп ће почети у првој седмици септембра.  

На бази успјешног и континуираног партнерства институција и привредника, који су у претходним годинама учествовали у откупу, очекује се ефикасна и брза реализација и овогодишњих договорених активности.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?